12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Scurte ştiri

Sfârşit de săptămână dedicat artei şi culturii româneşti la Madrid
Espacio Niram, local înfiinţat de pictorul român Romeo Niram la Madrid şi dedicat promovării valorilor culturale româneşti, devine în acest weekend scena culturii româneşti din Spania, unde vor avea loc patru evenimente atrăgătoare, de la prezentare de modă la filosofie şi artă. Manifestarea va debuta cu „La Blouse Roumaine“ – expoziţie de artă artizanală de Elena Serb,  care cuprinde bluze româneşti tradiţionale de tip ie, urmată de o defilare de modă realizată de tinere studente române din Madrid, care vor prezenta creaţiile vestimentare. De asemenea, iubitorii de cultură pot participa la dezbaterea „Brâncuşi versus Picasso: Fotografie versus Pictură“. După explozia de culori din iile româneşti, urmează Cafeneaua Culturală Espacio Niram, VI: „Cioran“. Invitatul celei de-a şasea ediţii a Cafenelei Culturale Espacio Niram, dedicată lui Emil Cioran, este filosoful spaniol Héctor Martínez Sanz, care va susţine o prezentare a operei lui Cioran.
Click News

A murit cântăreaţa de folk Tatiana Stepa
Cântăreaţa de muzică folk Tatiana Stepa a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul Militar din Bucureşti, după o lungă suferinţă cauzată de cancer. Medicii de la unitatea medicală din Capitală au precizat, pentru NewsIn, că Tatiana Stepa suferise, pe 4 august, o ocluzie intestinală şi o infecţie urinară, urosepsis, şi se prezentase la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului.
„Pacienta a fost operată de urgenţă, însă, pe fondul bolii cu care a fost diagnosticată acum cinci ani, şi anume cancer de col uterin, starea generală după intervenţia chirurgicală a fost extrem de gravă“, a explicat directorul Spitalului Militar, dr. Ioan Sârbu.
Tatiana Stepa s-a născut la Lupeni, în judeţul Hunedoara, pe 21 aprilie 1963, ea fiind una dintre cele mai cunoscute cantautoare de muzică folk. După cursuri de vioară şi pian în copilărie, Tatiana Stepa a debutat la „Cenaclul Flacăra“, în 1989, cu melodia „Şi-am să-mi fac o doină“. După ce activitatea „Cenaclului Flacăra“ a fost interzisă, a lucrat la Mina Lupeni, apoi ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti. La împlinirea a 25 de ani de carieră, Tatiana Stepa a lansat dublul CD aniversar „Copaci fără pădure“.
Ca apariţii discografice, cântăreaţa a lansat două albume şi un dublu album, dar a contribuit şi la realizarea mai multor albume comune de muzică folk. În ultimii ani, Tatiana Stepa a participat la evenimente majore de muzică folk, printre care Festivalurile „Om Bun“, „Folk You“, Sighişoara şi Folkfest.
NewsIn

„Poliţist, adjectiv“ va reprezenta România la Oscar 2010
Filmul „Poliţist, adjectiv“, regizat de Corneliu Porumboiu, va reprezenta România la Oscar 2010, potrivit deciziei unui juriu format din şapte critici de specialitate, a declarat joi directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Eugen Şerbănescu. Juriul, format din Dinu Tănase, Mihai Chirilov, Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma şi Eugen Atanasiu, a acordat şase voturi din şapte peliculei regizate de Porumboiu. Celelalte filme care au concurat pentru a reprezenta România la Oscar sunt „Cea mai fericită fată din lume“ (regizat de Radu Jude), „Nunta mută“ (Horaţiu Mălăele), „Întâlniri încrucişate“ (Anca Damian), „Schimb valutar“ (Nicolae Mărgineanu), „Weekend cu mama“ (Stere Gulea), „O secundă de viaţă“ (Ioan Cărmăzan), „Casanova, identitate feminină“ (Marius Barna) şi „Marilena“ (Mircea Daneliuc). „Din punctul meu de vedere, este filmul cu cel mai mare potenţial să traverseze Oceanul. Este filmul românesc care a luat cele mai multe premii şi a fost cel mai vizibil în circuitul festivalier. Porumboiu este cunoscut în SUA şi cu «A fost sau n-a fost». «Poliţist, adjectiv» are şanse la competiţia de anul viitor, date fiind cronicile favorabile din presa americană. Pentru a-i creşte şansele, e important să participe, în continuare, la festivaluri organizate în SUA. Foarte importante vor fi, însă, şi investiţiile pentru promovarea filmului, care au o pondere de 50% din succesul unei pelicule“, a declarat Mihai Chirilov.
NewsIn

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie, la Festivalul Internaţional de Poezie Gotland
Festivalul Internaţional de Poezie de pe Insula suedeză Gotland se va deschide, pe 24 august, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Stockholm, în cadrul Salonului de Poezie, în prezenţa scriitorilor români Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie, potrivit reprezentanţilor ICR Stockholm. La deschiderea festivalului vor mai participa poetul şi traducătorul suedez de origine chineză Li Li, poetul, artistul şi traducătorul Magnus William-Olsson, traducătoarea Inger Johansson şi editorul şi traducătorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator. Festivalul, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, va continua pe Insula Gotland în perioada 27-30 august. Printre invitaţi se numără Giannina Braschi (Puerto Rico/New York), Ann Jäderlund (Suedia), Tomi Kontio (Finlanda), Birute Mar (Lituania), artiştii Mikael Lundberg şi Agnes Monus (Suedia) şi muzicianul Emilio Estrada (Cuba). Principalul organizator al festivalului este Centrul Baltic pentru Scriitori şi Traducători de la Visby.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS