20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportChivu, în echipa ideală a lui Ajax

Chivu, în echipa ideală a lui Ajax

Căpitanul naţionalei României îşi face loc printre cei mai buni jucători ai „lăncierilor“ din ultimul deceniu, alături de alţi fundaşi  celebri precum Frank De Boer sau Jaap Stam.

Numele echipei Ajax Amsterdam mai impresionează în prezent doar prin prisma performanţelor obţinute în trecut, batavii intrând în ultimii ani într-un con de umbră. Fără să ia în calcul echipa de vis din anii ‘70, site-ul firenzeviola.it a încercat să alcătuiască o echipă ideală a lui Ajax din ultimul deceniu, perioadă în care pe la gruparea de pe „Amsterdam Arena“ s-au perindat o sumedenie de vedete.
Din păcate, batavii s-au despărţit de toţi jucătorii de valoare şi au obţinut succese doar pe plan financiar, cele sportive lipsind în ultimii doi ani. Şi nici celebra şcoală de juniori a „lăncierilor“ nu a mai ajutat formaţia de seniori aşa cum o făcea odată. Sursa citată l-a inclus printre jucătorii care au scris istoria relativ recentă a „alb-roşilor“ şi pe căpitanul naţionalei României, Cristian Chivu. Firenzeviola.it a realizat această echipă ideală a Ajaxului, ca să-i liniştească pe suporterii Fiorentinei lui Mutu, viitoarea adversară a olandezilor în Cupa UEFA.

Românul, alături de Frank De Boer în defensivă

Internaţionalul Român Cristian Chivu a jucat pentru Ajax începând din 1999, când a fost transferat de la Universitatea Craiova, şi a impresionat în cei patru ani petrecuţi pe „Amsterdam Arena“, devenind şi căpitanul echipei. Autorii formaţiei ideale a Ajaxului l-au plasat pe reşiţean ca titular în centrul defensivei, alături de celebrul Frank De Boer. Din compartimentul defensiv al lui Ajax mai fac parte Jaap Stam şi actualul fundaş al lui Inter Milano, Maxwell. În cazul în care olandezii nu ar fi vândut toţi aceşti jucători, Mutu ar fi avut viaţă grea în dubla confruntare din 16-imile Cupei UEFA. Şi pe banca de rezerve şi-ar fi făcut loc alţi apărători de valoare precum Danny Blind, care şi-a petrecut aproape toată cariera la Ajax,Winston Bogarde şi Michael Reintzinger, care au dezamăgit în Italia la Milan, dar au dat randament în tricoul „lăncierilor“.

Lobonţ, pe banca de rezerve

Al doilea român care a lăsat totuşi o impresie bună la Ajax în ciuda faptului că s-a confruntat cu numeroase accidentări a fost portarul Bogdan Lobonţ. Acesta a fost plasat de site-ul firenzeviola.it pe banca de rezerve, postul de titular revenindu-i fără dubiu lui Edwin Van der Sar. „Pentru banca de rezerve ar fi fost pregătit un fost component al Fiorentinei, Bogdan Lobonţ, care nu degeaba a fost supranumit «pisica» de presa din România“, scrie sursa citată despre portarul naţionalei României.

De la mijloc în sus, jucători de calibru

Ajax a stat cel mai bine în ultimul deceniu la capitolul mijloc şi atac, compartimente în care au evoluat o serie de jucători de calibru. De exemplu, într-un sistem modern 4-2-3-1, în rolul de închizător ideal ar fi fost în prezent Edgar Davids, dacă jucătorul supranumit „pitbull“ nu ar fi ajuns la apusul carierei.
Nici Wesley Sneijder, în prezent la Real Madrid, nu ar fi lipsit din primul unsprezece al lui Ajax şi nici mijlocaşul Rafael Van der Vaart, care a fost cândva cel mai tânăr căpitan din istoria grupării olandeze. Alţi mijlocaşi de valoare care s-au afirmat la Ajax în ultimul deceniu sunt Marc Overmars, Clarence Seedorf, Ronald De Boer, Finidi George şi Tiijani Babangida. În atac, actualul tehnician al echipei din Amsterdam i-ar fi fost dificil să aleagă între Jari Litmanen, Patrick Kluveirt, Nwankwo Kanu sau Zlatan Ibrahimovic. Iată cel mai bun unsprezece al Ajaxului din ultimul deceniu: Van der Sar – Stam, De Boer, Chivu, Maxwell – Sneijder, Davids – Van der Vaart, Seedorf, Overmars – Litmanen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS