16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

Scurte ştiri

Nereguli la firmele de construcţii

OLT. Două zile de control la societăţile de construcţii din judeţul Olt au scos la iveală nereguli grave, legate în special de securitatea şi sănătatea angajaţilor la locul de muncă. La cele nouă firme verificate zilele trecute, inspectorii ITM au descoperit 33 de neconformităţi. La o societate din comuna Stoeneşti, s-a dispus sistarea activităţii din cauza unei betoniere care funcţiona necorespunzător, punând în pericol siguranţa celor care o foloseau. La celelalte firme, inspectorii au găsit muncitori care lucrau fără echipamente de protecţie, erau neinformaţi despre riscurile de accidentare pe care le presupune munca pe un şantier sau lucrători care nu efectuaseră controlul medical periodic. Campania de verificare s-a desfăşurat în toate judeţele ţării şi a fost iniţiată de Inspecţia Muncii.

Simona VÂRBAN

Arestat pentru distrugere

OLT. Un bărbat din municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, a fost arestat de poliţiştii din Olt după ce a distrus mai multe locuinţe pe raza comunei Vultureşti. Florea P., de 47 de ani, a fost reţinut de agenţii de poliţie luni. Potrivit acestora, bărbatul este condamnat la trei ani de închisoare pentru distrugere şi violare de domiciliu, dar se sustrăgea de la executarea pedepsei. El a fost încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt.

Dana MIHĂILĂ

Tâlhărit în plină stradă

OLT. Un minor de 16 ani, din Slatina, a fost tâlhărit luni în plină stradă, pe raza municipiului. C.A.G. le-a povestit poliţiştilor că a fost acostat de Antonio Dan M., de 20 de ani, din oraş, care i-a pulverizat în faţă o substanţă iritant-lacrimogenă, l-a lovit cu pumnul în ochi şi apoi i-a furat telefonul mobil.

Agresorul a fost prins de agenţii de poliţie şi dus la sediul instituţiei pentru declaraţii. El este cercetat în stare de libertate pentru tâlhărie şi va trebui să răspundă în faţa legii pentru fapta sa.

Dana MIHĂILĂ

Cultura şi obiceiurile romilor, între tradiţional şi modern

OLT. Prima acţiune a proiectului „Dialog Intercultural“ se desfăşoară astăzi, la Prefectura Olt. Organizat sub egida „Cei de lângă noi“, evenimentul îşi propune să realizeze un discurs cultural coerent prin promovarea diversităţii, frumuseţii şi personalităţii culturii rome tradiţionale şi moderne. Expoziţiile de artă fotografică şi carte, un spectacol de teatru, poezie, dans şi muzică tradiţională, încheiate cu o masă cu preparate pregătite în curte, la ceaun, vor transforma ziua într-o sărbătoare pentru toţi participanţii, indiferent de naţionalitate.

„Acţiunea este organizată de Prefectura Olt, Direcţia de Cultură şi Culte, Muzeul Judeţean, Guvernul României – Agenţia Naţională pentru Romi, Asociaţia Meşteşugarilor Artiştilor şi Comercianţilor Romi «Amari Baht», Asociaţia Rrom-Grand Grădinari, Centrul Tinerilor Romi «Amaro Suno»“, a spus Cristina Mihai, reprezentanta comunităţii romilor din judeţ în cadrul prefecturii.

La discuţiile despre cultura romă vor participa, alături de organizatori, directorul Muzeului Câmpia Boianului, Traian Zorzoliu, scriitorul Paul Dogaru, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. La sediul Prefecturii Olt vor avea loc vernisajul unei expoziţii de artă fotografică, avându-l ca autor pe Romeo Tiberiade, prezentarea unor volume lirice semnate de Izabela Tiberiade şi Marian Ghiţă, precum şi a unei cărţi de poezie, avându-l ca autor pe Matei Dănuţ Alexandru. Manifestările vor continua în amfiteatrul Colegiului Naţional „Ion Minulescu“, cu un spectacol de teatru, poezie, dans şi muzică tradiţională.

Simona VÂRBAN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS