13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Tichete de masă, la tot poporul

Orice societate comercială din România poate, începând din această vară, să acorde angajaţilor proprii tichete de masă, fără să mai fie condiţionată de plata datoriilor către bugete. Din 2001 şi până nu demult, angajatorii care înregistrau obligaţii bugetare restante nu aveau dreptul să acorde tichete de masă angajaţilor. Recent, actul normativ care limita acordarea de tichete de masă a fost abrogat. Măsura legislativă a venit ca o necesitate a pieţei, deoarece şi angajatorii preferă să acorde tichete de masă decât să majoreze salariile şi astfel să plătească mai multe contribuţii la stat.

Ramona OLARU

Termoelectrica, la bursă

Termoelectrica ar putea să se alăture companiilor de stat listate la bursă, fiind un „actor neaşteptat“ pe piaţa de capital, şi ar putea deveni un motor investiţional al sistemului economic românesc, a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Acesta a menţionat că Nuclearelectrica, altă mare companie energetică deţinută de stat, ar putea lista un pachet de acţiuni pe Bursă la începutul anului 2009, într-un context favorabil de piaţă. Până în prezent, statul a listat Transgaz şi Transelectrica, operatorii reţelelor de transport de gaz şi electricitate din România, în contextul în care i-a despăgubit pe unii foşti proprietari deposedaţi abuziv de comunişti cu acţiuni ale acestor companii.

NewsIn

Ministerul Transporturilor vrea simplificarea procedurilor de expropriere

Ministerul Transporturilor va simplifica procedura exproprierilor printr-o hotărâre de guvern care să prevadă predarea amplasamentului constructorului chiar dacă nu sunt finalizate litigiile cu proprietarii, a declarat joi ministrul transporturilor, Ludovic Orban. „Se va adopta o hotărâre de guvern pentru a nu se mai aştepta să fie predat amplasamentul la finalul procedurilor de expropriere. În cazul în care există litigii în instanţă, să se plătească, dar să se lucreze în continuare pentru finalizare. Urmează ca după litigii să fie plătită valoarea amplasamentului“, a explicat Ludovic Orban. Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN), realizarea exproprierilor este un proces destul de greoi pentru că sunt foarte mulţi proprietari care nu au acte de proprietate sau există neconcordanţe între Cartea Funciară şi înregistrările de la primării. Practic, este o muncă luată de la zero în unele zone, iar România nu are cadastru, consideră reprezentanţii Companiei de Drumuri.

NewsIn

Criza financiară ieftineşte casele din România

Criza economică mondială şi-a pus amprenta şi asupra sectorului imobiliar din România, ceea ce va determina o reaşezare a preţurilor la construcţiile civile, dar nu neapărat şi la cele industriale, a declarat joi, la Iaşi, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. „În România, preţurile sunt excesiv de mari. Vom asista la o reaşezare a preţurilor (la construcţiile civile – n.r.), vor fi restrângeri la nivelul acestora. Cât priveşte sectorul construcţiilor industriale, nu întrevedem reduceri“, a spus ministrul. Cât priveşte reducerea avansului economic din Uniunea Europeană, „aceasta va avea impactul corespunzător asupra economiei româneşti“, a mai spus Vosganian. Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, o eventuală majorare a dobânzii de referinţă de către Banca Naţională a României ar fi creat probleme economiei.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS