22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLucescu, bătut la Milano

Lucescu, bătut la Milano

AC Milan – Şahtior 4-1
Stadion
„San Siro“, spectatori 36.850.
Au marcat: Gilardino ‘5, ’16, Seedorf ’61, ’69 / Lucarelli ’51.
Milan: Kalac – Oddo, Nesta, Kaladze, Favalli (’60 Bonera) – Gattuso, Ambrosini (’83 Emerson), Pirlo, Seedorf – Kaka – Gilardino (’74 Serginho). Antrenor: Carlo Ancelotti.
Şahtior: Pyatov – Srna, Kucher (’17 Hubschman), Chygrynskiy, Raş – Ilsinho, Lewandowski, Fernandinho – Jadson (’63 Castillo), Brandao (’73 Gladkyi), Lucarelli. Antrenor: Mircea Lucescu.
Arbitru: Luis Medina Cantalejo (Spania).
Cartonaşe galbene: Gattuso, Ambrosini / Brandao, Lucarelli, Fernandinho.

„Minerii“ lui Lucescu au jucat frumos la Milano, pe „San Siro“, dar au pierdut la scor în faţa campioanei Europei din sezonul trecut. Răzvan Raţ a evoluat pe toată durata partidei, care a contat pentru Grupa D a Ligii Campionilor. 

Echipa antrenată de Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk, lideră în Grupa D a Ligii Campionilor până miercuri, a pierdut la scor, cu 4-1, întâlnirea disputată pe „San Siro“ cu AC Milan, în etapa a treia a competiţiei. Ucrainenii, cu Răzvan Raţ pe teren încă din primul minut, nu au început rău meciul cu deţinătoarea trofeului şi au avut două acţiuni periculoase în debutul partidei, cărora li s-a opus portarul australian Kalac, înlocuitorul titularului Dida, suspendat. La originea uneia dintre ele a fost chiar fundaşul român, care a şutat periculos de pe partea stângă. Dar Milan a deschis scorul la prima fază de poartă, prin Gilardino, care a fructificat mingea primită din corner de la Andrea Pirlo.
Şahtior a replicat imediat, dar Kalac a reţinut balonul expediat cu capul de Cristiano Lucarelli, italianul ucrainenilor, care a avut pe „San Siro“ şi o galerie personală formată din 400 de fani ai lui Livorno, fosta sa echipă din Serie A.
Din păcate pentru Lucescu, Milan a „lovit“ din nou, la a doua sa ocazie, în minutul 14. Seedorf a centrat de pe partea stângă, iar Gilardino a profitat de marcajul ineficient făcut de fundaşii ucraineni şi l-a învins cu capul pe Pyatov. A fost un început de meci cum nu se poate mai nefericit pentru Raţ şi compania şi oarecum nedrept după evoluţia din teren a celor două echipe în primul sfert de oră.
Până la pauză, Şahtior a „pedalat“ în gol, dominând teritorial, însă fără rezultat pe tabelă, gigantul Kalac (2,02 metri) prinzând toate baloanele în interiorul careului milanez, destinate vârfurilor Brandao şi Lucarelli. Milan a fost la un pas de 3-0 la o acţiune a lui Kaka, într-un moment în care portarul Pyatov ieşise dintre buturi.

Şahtior nu a reuşit decât golul de onoare

Repriza secundă a început într-un ritm fulminant. Kaka a luat pe cont propriu o acţiune pe partea dreaptă, s-a debarasat în mare viteză de un fundaş, dar a preferat o pasă înapoi către Gattuso în locul unui şut, mijlocaşul italian trimiţând pe lângă poartă. Şahtior a replicat imediat şi a şi reuşit să înscrie, în minutul 51, prin Lucarelli, care a trimis în plasă din şapte – opt metri o minge şutată mai întâi de Brandao şi respinsă de Kalac. Speranţele lui Lucescu şi ale elevilor săi că vor obţine un rezultat bun s-au reaprins, iar Şahtior a început să forţeze, dar a lăsat însă spaţii imense în defensivă. Doar zece minute s-a păstrat diferenţa de un gol de pe tabelă, pentru că olandezul Clarence Seedorf a prins din interiorul careului un şut în diagonală, cu stângul, care a poposit în plasa porţii lui Pyatov, mingea lovind mai întâi bara. Mai înainte, Kaka trimisese balonul în bară, din unghi. În minutul 69, Seedorf a reuşit „dubla“, stabilind totodată şi rezultatul final la 4-1, după ce a reluat în poartă o minge respinsă cu pumnii de portarul oaspeţilor la o lovitură de colţ.
Statistica realizată de site-ul oficial al UEFA a arătat superioritatea ucrainenilor la posesia balonului (57 la sută), dar şi şuturi trimise pe spaţiul porţii (11-10). Din păcate pentru Mircea Lucescu, tabela a arătat la finalul partidei de pe „San Siro“ 4-1 în favoarea italienilor.
În celălalt meci din Grupa D, Benfica Lisabona a obţinut prima victorie din această ediţie a Ligii Campionilor, scor 1-0, pe teren propriu, cu Celtic Glasgow.

„Trebuia să jucăm italieneşte“

Presa italiană a apreciat că echipa lui Mircea Lucescu practică un fotbal ofensiv de calitate, dar a remarcat tactica folosită de român, pe care a definit-o „sinucigaşă“. Cel supranumit cândva „Il Luce“ în Peninsulă a folosit un sistem foarte ofensiv, 4-3-3, cu Srna, Kucher, Chygrynskiy şi Raţ pe linia de fund, Ilsinho, Lewandowski şi Fernandinho la centru şi cu Jadson, Brandao şi Lucarelli în compartimentul de atac. Nu de puţine ori, cei doi fundaşi laterali, în special Srna, au fost văzuţi mult avansaţi, uneori în poziţii de finalizare, lăsând spaţii imense unui Milan viclean, care a dovedit de-a lungul timpului că ştie să profite de orice şansă ivită pe contraatac, mai ales prin Kaka şi Seedorf. Acest lucru a fost recunoscut şi de Cristiano Lucarelli, italianul din lotul lui Şahtior, care a declarat după meci că echipa sa trebuia să pună accent pe defensivă: „Trebuia să jucăm aşa cum a făcut-o Empoli duminică, trebuia să jucăm italieneşte. Am studiat meciul pe care Empoli l-a câştigat pe „San Siro“ în urmă cu câteva zile, dar se pare că nu am învăţat nimic. Practic, jocul nostru a ajutat mult pe Milan, am jucat cu mult entuziasm în atac şi ne-am descoperit în apărare. Milan a avut şi un portar care a prins o zi bună. În Ucraina suntem primii în campionat şi jucăm mereu la victorie, de aceea suntem poate obişnuiţi să atacăm şi să urcăm mereu în jumătatea adversă. Cu Milan nu prea poţi însă să-ţi permiţi aşa ceva, iar acest meci este cea mai bună dovadă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS