14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSportA crezut de la început în Tănasie şi Bute

A crezut de la început în Tănasie şi Bute

În ultima lună, boxul profesionist din România a înregistrat două performanţe de excepţie. Craioveanul Sorin Tănasie a devenit campion european la categoria „cocoş“, iar gălăţeanul Lucian Bute a obţinut centura mondială la categoria supermijlocie.
În urmă cu aproape nouă ani, în perioada 6-16 noiembrie, cei doi pugilişti români făceau furori la altă competiţie majoră, Campionatul Mondial de box, pentru juniori (amatori), de la Buenos Aires (Argentina).
Antrenorul craiovean Vasile Fîntînă, care în 1998 era coordonatorul lotului naţional de juniori, a povestit zilele trecute cum a devenit Sorin campion mondial, iar Bute a obţinut bronzul în Argentina.  
În rememorarea evenimentelor din 1998, maestrul Fîntînă s-a ajutat de preţiosul său „jurnal“, un caiet de dictando, în care antrenorul de la CSM Craiova a notat, zi cu zi, ce s-a întâmplat la competiţia din America de Sud. „Pe 13 noiembrie 1998 a boxat Bute, în semifinale, la categoria 67 de kilograme. A pierdut cu scorul de 10-3 în faţa unui rus. La finalul reprizei a doua era 3-2 pentru Lucian. Din nefericire, până la final, calculatorul parcă a fost oprit. Bute a lovit mult cu stânga. Nici nu era nevoie să vezi. Şi dacă închideai ochii se auzeau loviturile. Niki Constantinescu şi arbitrul Danciu (delegat AIBA) au zis că s-a umblat la arbitri“, a spus Vasile Fîntînă, care se poate lăuda cu titlul de antrenor emerit, dar nu şi cu cel de cetăţean de onoare al Craiovei.
Cât despre craioveanul Tănasie, Fîntînă şi-a amintit: „Sorin a boxat în finala de la 48 kg pe 15 noiembrie. Mă trezisem bucuros. Am visat un cocoşat şi m-am gândit că asta aduce noroc. Tănasie a «jucat fotbal» cu irlandezul Harry Cunningham. Îl alerga din colţ în colţ, chiar dacă îl prindea mai greu, pentru că irlandezul alerga mai greu cu spatele decât Sorin cu faţa. Sportivul nostru s-a impus clar, cu 7-0, devenind campion mondial. Ne-am îndeplinit obiectivul“.
Acum, la aproape nouă ani de la Mondialele de juniori, Vasile Fîntînă priveşte cu mândrie în urmă. Parcursul lui Tănasie şi Bute, doi prieteni foarte buni, nu i-au înşelat aşteptările. Investise multă încredere şi speranţe în ei, drept dovadă stând însemnările din caiete. „Mă bucur că nu s-au pierdut pe drum. Ambii au perspective să relizeze mult mai mult la profesionişti“, a spus maestrul Fîntînă.

Sorin a dat jos 11 kilograme

Vasile Fîntînă l-a pregătit pe Sorin Tănasie pentru meciul de luna trecută, pentru centura europeană, cu spaniolul Quibir Lopez, de la Valencia. Sorin a ieşit campion la categoria „cocoş“, dar antrenorul său povesteşte că titlul a fost obţinut după multă muncă şi sacrificii. „Sorin a slăbit 11 kilograme în doar câteva luni. A avut o voinţă de fier. Mânca de două ori pe zi, iar 80 la sută din meniu era piept de pui cu piure de cartofi şi salate. Eram sigur că va slăbi în timp util, pentru că de când sunt eu antrenor nu mi s-a întâmplat ca un sportiv să nu ajungă la categoria respectivă. De aceea, pentru munca depusă, dar şi pentru toate sacrificiile făcute spun că meritul pentru cucerirea centurii europene la Valencia îi aparţine în totalitate lui Sorin“, a încheiat Vasile Fîntînă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU