28.2 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportLucescu, după puncte pe San Siro

Lucescu, după puncte pe San Siro

Cel mai interesant meci de astăzi din Liga Campionilor va fi găzduit de stadionul „San Siro“ şi se va disputa între AC Milan şi echipa antrenată de Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk.

Mircea Lucescu şi elevii lui de la Şahtior Doneţk, printre care se numără şi Răzvan Raţ, vor întâlni astăzi, în Italia, pe AC Milan, în Grupa D a Ligii Campionilor. Tehnicianul român nu a avut niciodată un început aşa de bun în cea mai importantă competiţie europeană, Şahtior având şase puncte după primele două partide disputate, iar adversarii, Celtic Glasgow şi Benfica Lisabona, nu au fost tocmai modeşti.
Raţ şi compania vor găsi pe „San Siro“ o echipă avidă de puncte, care, după ce a câştigat trofeul Ligii Campionilor, în luna mai, a intrat într-o criză în Serie A, ocupând în prezent locul 12, după opt etape. În Champions League, Milan a acumulat trei puncte, din disputa de pe teren propriu cu Benfica (2-1). A urmat pentru elevii lui Carlo Ancelotti înfrângerea de pe „Celtic Park“ (1-2).
Un punct obţinut de Şahtior la Milano ar mări considerabil şansele ucrainenilor de a ajunge în premieră în optimi. În precedentele participări în Liga Campionilor, din sezoanele 2000/2001, 2004/2005 şi 2006/2007, gruparea patronată de Rinat Ahmedov nu a reuşit să strângă mai mult de şase puncte, adică tot atât cât are în prezent.

Milan a câştigat precedentele confruntări cu Şahtior

Milan şi Şahtior s-au întâlnit pentru prima dată în faza grupelor Ligii Campionilor în stagiunea 2004/2005, italienii impunându-se în tur, la Doneţk, la limită, cu 1-0, graţie reuşitei lui Clarence Seedorf din minutul 84. În Italia, Milan a câştigat mult mai clar, cu 4-0, după două „duble“ semnate de Kaka şi Hernan Crespo. Flavius Stoican a fost singurul român care a jucat pe „San Siro“ dintre cei care erau atunci la Şahtior. În schimb, unsprezecele de start folosit de Ancelotti la vremea respectivă nu diferă prea mult faţă de cel de astăzi, pe teren găsindu-se atunci Dida, Cafu, Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf şi Kaka.
În cupele europene, în precedentele cinci deplasări în Italia, Şahtior nu a câştigat niciodată, înregistrând cinci înfrângeri şi un rezultat de egalitate. Ultima dată, ucrainenii au fost în Peninsulă anul trecut, la Roma, unde au pierdut cu 4-0. Echipa din Doneţk s-a răzbunat însă în retur, câştigând cu 1-0, printr-un gol marcat de Ciprian Marica, dar tot nu a trecut de grupe.
Câţiva dintre jucătorii care se vor afla astăzi pe teren s-au mai confruntat şi luna trecută, când Italia a întâlnit, la Kiev, Ucraina, în preliminariile CE 2008. Jucătorii Milanului – Massimo Ambrosini, Massimo Oddo şi Andrea Pirlo – i-au întâlnit atunci pe cei patru fotbalişti de la Şahtior convocaţi la naţională, Olexiy Gay, Olexandr Gladkiy, Olexandr Kucher şi Volodymyr Yezerskiy.

Milan, fără Dida şi Jankulovski

Gazdele întâlnirii de la Milano nu vor putea conta în această seară pe serviciile portarului Dida, suspendat de UEFA iniţial pentru două etape şi ulterior pentru una. Brazilianul a fost suspendat după ce a simulat că ar fi fost lovit violent de un fan al formaţiei Celtic Glasgow, în Scoţia.
Cu două zile înaintea meciului cu Şahtior, antrenorul Carlo Ancelotti a mai primit o veste proastă. În urma unui examen medical cu rezonanţă magnetică, fundaşul Marek Jankulovski a fost diagnosticat cu ruptură de ligamente la genunchi. Iniţial, se credea că accidentarea cehului este mai puţin gravă. Jankulovski va sta pe tuşă câteva luni.
Mircea Lucescu a convocat 24 de jucători pentru partida cu Milan. Aceştia sunt portarii Pyatov, Shust şi Virt, fundaşii Lewandowski, V. Shevchuk, Chygrynskyy, Ilsinho, Yezerskyy, Raţ, Kucher şi Hubschman, mijlocaşii Srna, Duljaj, Jadson, Willian, Gai, Pryyomov, Vukic şi Fernandinho, atacanţii  Castillo, Lucarelli, Brandao, Gladkyy şi Luis Adriano. 

Lucescu cunoaşte bine stadionul din Milano

Lui Mircea Lucescu stadionul „San Siro“ nu-i este străin. Tehnicianul român a activat la Internazionale Milano timp de câteva luni, în sezonul 1998/1999, „bifând“ şi un derbi, cu Milan, încheiat la egalitate, scor 2-2.
Ca jucător la Dinamo Bucureşti, Lucescu a fost eliminat de Milan în primul tur al Cupei UEFA, ediţia 1976/1977. Meciul tur, jucat în România, s-a încheiat la egalitate, scor 0-0, iar disputa de la Milano a fost adjudecată de italieni, cu 2-1.
Carlo Ancelotti s-a confruntat în cariera de jucător cu naţionala României antrenată de Lucescu, în 1983, într-un meci din preliminariile Campionatului European, ediţia 1984, câştigat de tricolori cu 1-0 printr-un gol marcat de Ladislau Boloni.
Odată cu Şahtior, se va întoarce în această seară în Italia şi atacantul Cristiano Lucarelli, cumpărat de ucraineni cu bani grei în vara acestui an de la Livorno.
În  Grupa D a Ligii Campionilor, se va mai juca astăzi meciul Benfica Lisabona – Celtic Glasgow. În clasament conduce Şahtior, cu şase puncte, urmată de Celtic şi Milan, ambele cu câte trei puncte, şi de Benfica, încă la „cota“ zero.

Liga Campionilor, faza grupelor, etapa a 3-a

În etapa a 3-a a fazei grupelor Ligii Campionilor se vor disputa astăzi următoarele partide:
Grupa A: Beşiktaş – Liverpool, Marseille – Porto; Clasament: 1. Marseille 6 puncte, 2. Porto 4, 3. Liverpool 1, 4. Beşiktaş 0;
Grupa B: Rosenborg – Valencia, Chelsea – Schalke 04; Clasament: 1. Chelsea 4 puncte, 2. Valencia 3, 3. Schalke 3, 4. Rosenborg 1;
Grupa C: Bremen – Lazio, Real Madrid – Olympiakos; Clasament: 1. Olympiakos 4 puncte, 2. Real Madrid 4, 3. Lazio 2, 4. Bremen 0;
Grupa D: Benfica – Celtic, Milan – Şahtior; Clasament: 1. Şahtior 6 puncte, 2. Celtic 3, 4. Milan 3, 4. Benfica 0.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS