22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSportNaşul lui Kaiserslautern

Naşul lui Kaiserslautern

Universitatea a fost prima echipă care s-a luat la trântă cu marile echipe din Europa, oltenii fiind totodată primii care au eliminat o formaţie din fosta Germanie Federală, prin golul lui Negrilă.

În anii ’80, toată România ştia de linia de apărare a Universităţii Craiova – Negrilă, Tilihoi, Ştefănescu, Ungureanu, un compartiment de referinţă pentru echipa de aur a oltenilor. „Negoro“, cum este poreclit Negrilă, a debutat la naţională într-un meci din Cupa Balcanică, România – Iugoslavia 4-1, în august 1980, selecţioner fiind Ştefan Kovacs. Conform anuarului FRF, Negrilă a contabilizat 28 de meciuri oficiale sub culorile tricolorilor, având un gol marcat.

Negrilă, cel mai bun fundaş dreapta din România

 

În cartea „Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima“, Negrilă a povestit cum a ajuns în echipa naţională mare: „Jucam în echipa naţională de tineret un meci împotriva URSS-ului. Selecţioner la echipa de tineret era Cornel Drăguşin, un om care nu suporta oltenii. Naţionala mică a învins cu 3-0 pe ruşi, iar eu, fundaş dreapta, am marcat două goluri. Selecţionerii echipei naţionale mari, Ştefan Kovacs şi Valentin Stănescu, au urmărit acel meci, iar Kovacs, după meci, a întrebat despre mine: «Cine-i ţăranul acela care a marcat, ca fundaş, două goluri?». «Negoro de la Craiova», i-a răspuns Valentin Stănescu. Şi atunci Pişti Kovacs mi s-a adresat direct: «Pidele la mă-ta – aşa se exprima el – vii la echipa naţională!». «Bine, dom’ profesor, o să vin…», i-am răspuns. Îi ziceam dom’ profesor marelui antrenor Kovacs, a fost şi la Ajax. Îmi era ruşine de el… A fost un om extraordinar, a creat o atmosferă foarte, foarte bună la echipa naţională“.

Despre Negrilă, Sorin Cîrţu a afirmat: „«Negoro» a fost cel mai bun fundaş dreapta din România. Un adevărat fotbalist şi care ştia să facă nu numai faza de apărare, ci şi pe cea de atac. La ceilalţi fundaşi dreapta, cum ar fi Sătmăreanu II şi alţii, diferenţa dintre calităţi şi defecte era destul de apropiată, pe când la «Negoro» diferenţa era mare. Avea multe calităţi fotbalistice, plus un suflet deosebit, inimos“.

 

Speram să joc finala Cupei UEFA

 

În istoria Craiovei Maxima, Negrilă este jucătorul care a marcat golul calificării cu 1. FC Kaiserslautern, din acea memorabilă partidă din sferturile Cupei UEFA, din martie 1983, gol înscris cu doar opt minute înainte de fluierul final şi care a provocat o dramă nemţilor. A urmat dubla, din semifinale, cu Benfica. A fost 0-0 la Lisabona, 1-1 la Craiova şi Benfica a mers mai departe, în finală.

Cronicarii vremii au scris că absenţa lui Negrilă din meciul retur (suspendat) a contat enorm. Ce s-a întâmplat cu Negrilă? În meciul tur, de pe „Da Luz“, Negrilă a fost avertizat cu un cartonaş galben pentru o alunecare „mai tare“, cum a recunoscut „Negoro“. Şi cum el mai avea un cartonaş galben dintr-o partidă anterioară, a fost suspendat pentru returul de la Craiova.

Despre acel moment, Negrilă a povestit: „Eu am băgat, cu piciorul drept, o alunecare la minge, dar l-am agăţat pe fotbalistul lusitan cu piciorul stâng şi arbitrul mi-a arătat cartonaşul galben… Mi-aş fi dorit enorm să joc şi în retur… Şi speram să joc în finala Cupei UEFA! Cred că, dacă aş fi jucat la Craiova, altul ar fi fost probabil rezultatul final, adică poate Universitatea ar fi eliminat pe Benfica. Vreau să fiu bine înţeles: echipa a suferit din cauza absenţei mele, nu că eu aş fi cel mai, cel mai. A contat, de asemenea, faptul că Donose a făcut ruptură chiar în primul minut al meciului“.

Astăzi, Nicolae Negrilă împlineşte 53 de ani. Lucrează la Regia de Termoficare Craiova, ca inginer, dar se află şi în staff-ul tehnic lărgit al FC Universitatea, urmând să preia o grupă de juniori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII