13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Poate, la un moment dat, voi antrena din nou Universitatea Craiova!“

„Poate, la un moment dat, voi antrena din nou Universitatea Craiova!“

Selectionerul nationalei este convins de calificarea României la CE 2008, iar despre antrenorii olteni Fane Stoica si Eugen Neagoe are numai cuvinte de lauda.


– Intrebari de pe site-ul www.craiova-maxima.ro: Dupa meciul Olanda – Albania 2-1 ati declarat ca v-ati fi dorit sa intâlniti Olanda in 2006, dar ati fost refuzat de Van Basten. Credeti ca pâna pe 24 martie 2007, data intâlnirii Olanda – România, Van Basten va avea timp sa redreseze echipa batavilor astfel incât sa obtina din nou o victorie impotriva României?


– Intr-adevar, mi-as fi dorit ca nationala României sa joace cu Olanda dupa incheierea Campionatului Mondial din Germania 2006, dar la stabilirea datelor meciurilor din grupa chiar acesta a fost scopul lor, sa nu intâlneasca România in perioada imediat urmatoare desfasurarii turneului final al Campionatului Mondial. S-a si constatat asta, stiau olandezii de ce. Dupa un turneu final, echipele participante au un recurs si care, cum spuneam, s-a vazut si in jocul Olandei. Ca atare, ramâne sa disputam meciul cu Olanda la data stabilita, 24 martie. Veti vedea, cred, o alta fata a nationalei Olandei, mai ales ca acest meci va fi probabil derbiul grupei G din preliminariile CE 2008. Concentrarea va fi din partea ambelor echipe la cel mai inalt nivel, asa ca intâlnirea va fi dificila si pentru Olanda, dar si pentru România. Sper ca forma noastra buna sa existe in continuare si astfel sa reusim un meci bun in Tara Lalelelor, sa ne intoarcem cu un rezultat bun.


„Sper ca România sa se claseze pe unul din primele doua locuri ale grupei G“


– Are Olanda suficiente resurse sa obtina din nou o calificare la un turneu final? Dar Bulgaria? Pe ce loc sperati sa se situeze România la sfârsitul meciurilor preliminare pentru calificarea la CE 2008?


– Bineinteles, Olanda are resurse pentru calificare. Tot timpul batavii au resurse umane, dispun de multi jucatori valorosi si care, iata, nu sunt chemati la echipa nationala. Probabil ca Van Basten merge pe nucleul de jucatori pe care s-a bazat pâna acum. Sper ca asta sa ne avantajeze pe noi. Bulgaria? Este o echipa periculoasa, ne-a demonstrat-o si noua in meciul din vara anului trecut, de la Constanta, incheiat nemeritat cu 2 – 2. 80 de minute aproape ca nu au contat, apoi intr-un minut au reusit sa ne egaleze, ceea ce a facut ca deznodamântul meciului sa fie altul decât ne-am fi asteptat noi. Cum spuneam, Bulgaria ramâne o formatie periculoasa. Pe ce loc sper sa se situeze tricolorii in grupa? Pe unul din primele doua locuri ale grupei G, adica sa ne calificam la turneul final din Austria si Elvetia 2008.


– In situatia in care sansele echipei nationale a României pentru a se califica la CE 2008 vor fi compromise inainte de desfasurarea tuturor partidelor programate in preliminarii, va veti da demisia sau va veti duce mandatul pâna la capat, indiferent de deznodamânt?


– Contractul meu cu FRF prevede sa nu mai fiu antrenorul echipei nationale in momentul in care pentru România nu mai exista sanse matematice de calificare la turneul final. Dupa cum se deruleaza meciurile din grupa noastra preliminara, cred ca imi voi duce mandatul pâna la capat, adica sper ca sansele de calificare ale României la CE 2008 sa fie intacte pâna la capat.


„Arbitrajele erau mai bune pe vremea lui Ion Craciunescu“


– Anghel Iordanescu, in perioada in care era antrenorul nationalei, a atacat de multe ori aranjamentele care existau atunci in prima divizie fotbalistica a României, facând apel la o intrecere corecta care sa permita selectionerului formarea unei echipe nationale bazate pe o intrecere interna desfasurata in conditii de sportivitate. Desi in ultima perioada nu au mai fost suspiciuni privind aranjamente, exista insa tot mai multe voci care acuza arbitrajele si tenta favorabila a acestora pentru unele echipe. Credeti ca in actuala editie de campionat intrecerea interna este absolut corecta si ca unele greseli ale arbitrilor prezentate de presa sunt pur si simplu neintentionate?


– In aceste 19 meciuri din 2006, s-a incercat ca arbitrajele sa fie corecte, desi greseli au fost. Probabil ca vor mai fi. E normal sa fie asa in arbitraj. Greseli voite? Probabil ca au fost si din astea! Sunt, poate, anumite orase care sunt favorizate de arbitri, cel putin asa scriu mass-media. In meciurile pe care le-am urmarit „live“ nu mi-am dat seama foarte clar de asta… Exista o crestere, ca sa zic asa, in privinta arbitrajelor. Vorbind despre arbitrajele din România, afirm ca, totusi, pe vremea mandatului lui Ion Craciunescu era mult mai bine.


– Dupa ce mandatul dumneavoastra la echipa nationala se va incheia, noi speram cu succes, care ar fi criteriile pe care o echipa din campionatul intern ar trebui sa le indeplineasca pentru a accepta sa deveniti antrenorul acesteia?


– Trebuie sa fie o echipa cu pretentii, un club potent financiar si care isi doreste performanta, adica atacarea titlului, accederea in Cupele Europene s.a.m.d.


– drejania: In ce conditii ati accepta sa deveniti antrenorul Universitatii Craiova?


– Dupa cum se stie, la un moment dat, in septembrie 2004, am fost foarte aproape de a reveni antrenorul Universitatii… Nu se stie niciodata! Sunt oltean, Universitatea este echipa la care am crescut, la Craiova am imbracat pentru prima data un echipament de fotbal. Am mai spus-o, as dori sa antrenez Universitatea. Poate, la un moment dat, voi antrena din nou Universitatea!


„Mititelu trebuie apreciat pentru ca finanteaza singur Universitatea“


– Che Guevara: Ce parere aveti despre Adrian Mititelu? Credeti ca are forta financiara si morala sa contruiasca o echipa de fotbal la Craiova care sa tinda sa egaleze performantele „Craiovei Maxima“?


– Mititelu este, intr-un fel, deosebit fata de ceilalti patroni de echipe de fotbal. Il stiu din perioada in care am antrenat Universitatea, sezonul ’94/’95. Era pe atunci un infocat suporter al echipei. Acum el are disponibilitati financiare, este patronul Universitatii. Sigur, Mititelu are si el lacunele lui, dar trebuie apreciat faptul ca finanteaza singur aceasta echipa. Cum s-ar spune, face totul pentru Universitatea. Sper ca in timp sa acumuleze si experienta, care sa-i permita ca si cu mass-media, si nu numai, sa aiba o relatie normala, civilizata. Zic asta pentru ca uneori sare calul, cum se zice. La partea a doua a intrebarii, opinez ca este (mai) greu sa se construiasca o echipa de fotbal care sa egaleze performantele „Craiovei Maxima“, echipa care, sa nu uitam, a ajuns in sferturile Cupei Campionilor Europeni si in semifinala Cupei UEFA, plus performantele din campionatul intern. Trebuie sa existe o putere financiara foarte mare, o continuitate, materie umana, adica fotbalisti s.a.m.d. In momentul de fata, Craiova si-a creat un nucleu de jucatori, dar pentru a egala performantele „Craiovei Maxima“ ii mai trebuie fotbalisti. Deocamdata, Universitatea trebuie sa scape acum de apele tulburi ale clasamentului acestei editii, iar apoi, incepând cu campionatul 2007/2008, sa urce cât mai sus.


„I-am avut in vedere pe Ciuca, Dorel Stoica, Andrei Ionescu si Bornescu“


– Il cunoasteti pe Stefan Stoica? Credeti ca reteta „Mourinho“ poate fi aplicata si in cazul lui?


– L-am avut jucator la Universitatea in acel sezon ’94/’95, dar Stoica n-a ramas mult timp la echipa alb-albastra, plecând in campionatul Greciei. Ca antrenor, a acumulat experienta lucrând cu anumiti tehnicieni… Iata insa ca, de când a venit el antrenor principal la Universitatea, s-a schimbat radical fata echipei Craiovei. La un moment dat, Universitatea era in cartile retrogradarii, dar Stefan Stoica a reusit sa redreseze echipa. Sper ca de acum incolo, mai ales ca s-au facut si achizitii in aceasta iarna, echipa sa creasca. Nu cred insa ca putem vorbi de o asemanare intre antrenorii Stoica si Mourinho, nu prea vad care ar putea fi asemanarile…


– De la Universitatea Craiova va place vreun jucator? Monitorizati pe cineva anume din lotul Stiintei?


– De la fiecare club urmaresc jucatori. Nimeni de la Universitatea Craiova n-a fost monitorizat in mod special. A fost insa in vederile noastre Ciuca, dar intre timp el s-a accidentat. Mi-a placut jocul lui Ciuca, l-am urmarit in permanenta când evolua in Liga II. Alt jucator care-mi place este Dorel Stoica. Si el era in vederile mele, dar pacat ca Stoica n-a jucat pe postul lui, acela de mijlocas central, as fi vrut sa-l urmaresc evoluând mereu pe acest post. L-am mai urmarit si pe Andrei Ionescu, am vorbit despre el si cu antrenorul lotului de tineret si a si fost convocat la acest lot national. Andrei Ionescu este un jucator de perspectiva, dar vad ca acum are unele probleme la echipa de club. Sa vedem ce se va intâmpla cu el pâna la urma, dar ar fi pacat sa nu joace. Cum spuneam, Andrei Ionescu este un talent, iar la vârsta lui trebuie sa joace. L-am avut in vedere si pe Bornescu. Este un portar talentat, dar trebuie sa acumuleze experienta. A avut si meciuri bune, dar si altele mai putin bune, chiar a gafat de câteva ori.


„România – Olanda ar putea sa se joace la Craiova!“


– Toate ziarele de sport promoveaza firmele de pariuri care par sa fie la moda acum in România. Ati paria pe calificarea României la turneul final al CE 2008?


– Normal ca as paria pe calificarea noastra la turneul final al CE 2008. Cum spuneam, cred in aceasta reusita a nationalei.


– Ce sanse sunt ca meciul România – Olanda (din 13 octombrie 2007) sa se desfasoare la Craiova?


– Am luat in calcul si aceasta varianta, adica sunt sanse ca acest meci sa se dispute la Craiova. Decizia finala va fi luata insa cu doua luni inainte de data desfasurarii partidei.


– In momentul in care nu veti mai antrena echipa nationala, ati accepta sa preluati Universitatea Craiova?


– In anumite conditii, de ce nu? Am mai declarat ca as mai vrea sa antrenez o echipa din provincie si sa detronam Capitala. La un moment dat, asta chiar se va intâmpla!


„Dobrin a fost un fotbalist fantastic, inegalabil“


– Sunt la moda concursurile de genul „cel mai mare român“. Care credeti ca a fost cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor?


– Imi este greu sa ofer un raspuns transant la aceasta intrebare. In primul rând, nu putem compara actualul moment cu ceea ce a fost in trecut… Din punctul meu de vedere, Dobrin a fost un fotbalist fantastic, inegalabil. Nimeni din lumea asta nu putea sa faca pe teren ceea ce a facut Gicu Dobrin! In zilele noastre, Hagi a fost un fotbalist formidabil.


– Pe acest „podium“ intocmit de Victor Piturca il putem urca si pe Ilie Balaci?


– Da, cum sa nu! Ilie a fost un talent fantastic, o valoare formidabila, dar care a jucat foarte putin, fiind accidentat. Pacat! Ilie Balaci ar fi avut mult mai multe de spus in fotbal daca n-ar fi avut ghinionul sa se accidenteze. Conditiile de atunci au facut ca Balaci sa nu poata fi operat si recuperat in România.


– In ce relatii ati ramas cu Gigi Becali? Dar cu varul sau, Giovanni?


– Cu Gigi? Cum sa spun, asa si… asa! Mai vorbim… Cu Giovanni Becali m-am impacat.


„Neagoe are capacitate si calitati bune de antrenor“


– laurentiu91: Tot mai multi specialisti vad in Pandurii Târgu Jiu revelatia acestui tur. Cu o echipa strânsa pe ultima suta de metri, Pandurii a reusit câteva rezultate surprinzatoare in aceasta prima parte a sezonului 2006/2007, numai daca ar fi sa enumeram eliminarea echipei Dinamo din Cupa României sau egalurile inregistrate, in campionat, cu Steaua si Rapid. L-ati recomandat pe Eugen Neagoe pentru a fi numit antrenor la Pandurii? Care credeti ca este cheia succesului acestuia in cele 19 etape desfasurate in 2006, asa-zisul tur de campionat?


– Sa zicem ca, intr-adevar, am avut un oarecare merit in numirea lui Eugen Neagoe la Pandurii. De fapt, ce s-a intâmplat? Discutam cu dl. Condescu si acesta mi se plângea ca nu are antrenor, iar eu i l-am recomandat pe Eugen Neagoe, pe care il cunosc foarte bine, imi este si verisor dinspre mama. Dar l-am recomandat lui Condescu pentru capacitatea si calitatile pe care le are „Geana“ ca antrenor de fotbal. Iata ca nu m-am inselat, Eugen Neagoe reusind lucruri bune la Târgu Jiu, cu o echipa adunata, in vara anului trecut, peste noapte, ca sa zicem asa. Sunt bucuros pentru reusitele lui si sper sa aiba continuitate in 2007, mai ales ca lupta pentru evitarea retrogradarii in aceasta editie de campionat va fi apriga. Mai sunt intrebat despre cheia succesului lui Eugen Neagoe… Cum spuneam, el a preluat o echipa facuta peste noapte, dar datorita capacitatii lui a reusit sa inchege un lot pentru Liga I, un „11“ competitiv. De fapt, a pus in valoare calitatile acestor jucatori care i-au fost adusi si, repet, a reusit cu ei lucruri frumoase. Nu a fost usor.


– Mai aveti actiuni la Steaua?


– Nu. Le-am dat.


– IoAndyY: Ce parere aveti despre Universitatea Craiova la ora actuala?


– A inceput foarte rau campionatul, dar s-a redresat o data cu venirea lui Stefan Stoica. Sper ca Universitatea sa obtina lucruri mult mai bune de acum incolo.


– Daca ne vom califica la CE 2008, credeti ca România ar putea ajunge intr-o faza superioara, adica sferturi, semifinale, poate chiar mai mult?


– Este posibil ca România sa ajunga intr-o faza superioara, dar la acest nivel si adversarii sunt cei mai valorosi. Intr-un meci de fotbal se poate intâmpla orice… Iata ca am reusit o victorie in fata nationalei Spaniei, adica vreau sa spun ca este posibil orice.


„Nici unul dintre jucatorii straini nu merita sa joace in nationala României“


– Care credeti ca este cel mai important jucator al nationalei in prezent?


– Pentru mine, cel mai important jucator al nationalei este acela care intra in teren si evolueaza foarte bine. La actuala echipa nationala sunt multi jucatori valorosi, unii foarte valorosi, dar tin sa subliniez ca pentru mine cel mai important este cel care da cel mai bun randament in momentul in care vine si joaca pentru echipa României. Si au fost destui fotbalisti valorosi care au avut evolutii foarte bune la echipa nationala.


– Ionut Blue Lion: Ce jucator strain din Liga I din România ar merita sa joace pentru echipa nationala?


– Deocamdata, nici unul dintre fotbalistii straini care joaca in campionatul nostru din prima liga nu s-a ridicat la nivelul valoric al echipei nationale. Totodata, cred ca nici n-ar fi corect, chiar daca a inceput sa se poarte asta.


– BluBoy: De ce nu se mai organizeaza trialuri pentru descoperirea de noi talente? Nu credeti ca in prezent se pune mai mult baza pe asa-zisele „vedete“ nationale, decât pe juniori, tineri si talentati si cu potential foarte mare?


– Nu este adevarat. S-au organizat trialuri, inclusiv la nivelul Ligii II, pe zone geografice. S-au organizat trialuri pe vremea când era antrenor la tineret Florin Marin, iar acum sunt organizate de Emil Sandoi. Aceste actiuni de descoperire a jucatorilor tineri si talentati sunt permanente si, repet, sunt in atentia noastra.


„Universitatea ramâne echipa mea de suflet“


– Octav: Ati jucat la mai multe echipe din Oltenia, Universitatea Craiova, Dinamo Slatina, Drobeta Turnu Severin, Pandurii Târgu Jiu, FC Olt, dar ati jucat si multi ani la Steaua. Care dintre aceste echipe a ramas mai mult in sufletul dumneavoastra? Si de ce?


– De la fiecare dintre aceste echipe am ramas cu ceva in suflet. La Universitatea am facut primii pasi in fotbal, la Craiova am crescut si am debutat in fotbal in prima liga, adica vreau sa spun ca Universitatea ramâne echipa mea de suflet, fiind si oltean. Cu Steaua insa am obtinut performante fantastice, motiv pentru care, normal, si Steaua mi-a ramas in suflet.


– Alex Zamfira: Adrian Mititelu a declarat ca in urmatorii doi-trei ani Universitatea ar putea lupta pentru un loc de Cupa UEFA. Credeti ca este realista o asemenea declaratie, având in vedere lotul actual si echipa tehnica de la Craiova ?


– De ce nu? Depinde, printre altele, si de generatiile care vor veni in Oltenia. Sa nu uitam ca din Oltenia, Craiova, au iesit jucatori, au existat tineri talentati care au venit din spate, cum se spune in fotbal. Este foarte important acest lucru. Daca se vor face selectii bune, apoi o formare buna, iar cei talentati nu vor fi lasati sa paraseasca zona Olteniei, atunci cred ca in urmatorii ani Universitatea ar putea lupta pentru un loc in Cupa UEFA. Craiova mai are un avantaj, suportul fantastic al publicului! Daca Universitatea va incepe sa mearga, stadionul „Ion Oblemenco“ va fi iarasi plin, ca pe vremurile bune.


– alex.p: Am vazut mai multe relatari din presa cum ca Mutu este tratat preferential la echipa nationala. Ma refer la faptul ca doarme singur in camera, poate intârzia la convocari etc. Asadar, este Mutu tratat preferential?


– Nu este adevarat, Mutu nu este tratat preferential, iar asta cred ca s-a vazut. Nu doarme singur, ci este in camera cu un coechipier.


„Am vrut sa câstig titlul cu Universitatea in 1995“


– Este Mircea Bornescu o solutie in acest moment pentru poarta nationalei?


– Cred ca, indirect, am mai raspuns la aceasta intrebare. Bornescu nu este o solutie pentru nationala, iar asta s-a vazut din meciurile Universitatii in 2006.


– AdrianR: Faptul ca nu ati fost antrenorul Craiovei de la inceputul editiei ’94-95 a fost cauza pentru care nu s-a câstigat titlul in acel campionat? Sau Steaua (care a cucerit titlul – n.r.) era prea puternica si locul doi a fost maximum care se putea scoate in acea editie de Universitatea?


– Ar fi multe de spus despre acea editie in care s-a apelat la mine dupa inceperea campionatului. Atunci Universitatea a avut cea mai buna echipa din campionat, mi-as fi dorit sa câstig titlul. Nu contest valoarea Stelei, dar Craiova a avut atunci o echipa valoroasa. Cum spuneam, am preluat echipa dupa câteva etape disputate si asta probabil si-a spus cuvântul in economia campionatului acela, ’94 -’95. Pacat ca nu am ramas la Universitatea dupa acel sezon. Cred ca in acea perioada, in doi-trei ani, Universitatea Craiova ar fi dominat fotbalul românesc.


– De ce totusi n-a reusit Universitatea sa câstige titlul atunci, in ’94-’95?


– Am explicat ca n-am fost antrenorul Craiovei de la inceput, ceea ce a contat. Am preluat echipa pe locul 17, cu putine puncte, dar am reusit, in final, sa ne batem pentru campionat. Am terminat pe locul 2, cu trei puncte fata de Dinamo, echipa pe care am scos-o si din Cupa României, noi fiind eliminati din semifinale. Titlul campionatului l-am pierdut in momentul când am facut egal, 0-0, cu Gloria Bistrita, acasa! Am pierdut apoi la Pitesti, 2-0 pentru gazde, si in Ghencea, 1-0 pentru Steaua. Pacat ca aceste trei meciuri le-am pierdut printre degete, cum se spune. Asa a câstigat Steaua campionatul acela.


– Meciul cu Steaua a fost pe bune?


– Ce intrebare?! Am jucat bine in Ghencea, dar am ratat multe ocazii de a marca, am avut vreo doua-trei bare! Cine crede altceva inseamna ca nu ma cunoaste. Nu exista nici o prietenie pe terenul de joc. As fi fost in stare sa fac orice pentru a invinge Steaua si Craiova sa câstige campionatul…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS