18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportUS Open, ultimul bal

US Open, ultimul bal

Cei mai buni jucatori de tenis de pe mapamond se vor reuni pentru a patra si ultima oara in acest an, pentru a-si disputa trofeul si banii pusi la dispozitie de organizatorii turneului de la US Open.


Arenele de la Flushing Meadows vor gazdui, incepând de mâine, ultimul mare „bal“ al sportului alb din anul 2006, US Open, un turneu de cinci stele, care de-a lungul timpului a fost prilej pentru unii campioni de a-si imbunatati palmaresul, constituind insa si o rampa de lansare pentru altii. US Open este considerat ca fiind unul dintre turneele in care s-au inregistrat cele mai multe surprize. Aceasta competitie a debutat la Newport, in august 1881, atunci când jucau doar acei tenismeni care faceau parte din Asociatia jucatorilor de tenis din Statele Unite.


Primul jucator care a triumfat a fost Richard Dudley „Dick“ Sears, care, de altfel, si-a adjudecat trofeul intre 1881 si 1887. Nu a trecut mult timp si tenismanii din afara Americii au capatat dreptul de a se inscrie, iar premiile oferite i-au facut pe jucatorii de top sa se pregateasca intens pentru a cuceri trofeul. Turneul a ramas la Newport timp de 24 de ani, pâna in 1915, când locul de desfasurare a fost mutat la „Forest Hill West Side Tennis Club“ din New York. In 1978, competitia si-a gasit „sediul“ definitiv la „USTA National Tennis Center“ din New York, situat in Parcul Flushing Meadows. Incepând din 1881, anul când s-a impus perechea Clarence Clark / Frederick Winslow Taylor, si pâna in 1886, proba de dublu s-a disputat concomitent cu cea de simplu masculin la Newport. Apoi a urmat un lung pelerinaj prin opt locatii, inainte sa se stabileasca definitiv la Flushing Meadows (New York). Americanii detin cele mai multe recorduri, Jimmy Connors, la masculin, si Chris Evert, in competitia feminina, fiind cei care au câstigat cele mai multe meciuri.


Era moderna a US Openului


O noua era a US Open-ului a inceput in 1968, când cele cinci evenimente au fost reunite la „Forest Hill West Side Tennis Club“ din New York. La competitia din acel an au luat parte 96 de barbati si 63 de femei si primii campioni ai perioadei moderne a Open-ului Statelor Unite au fost Arthur Ashe (simplu masculin), Virginia Wade (simplu feminin), Bob Lutz / Stan Smith (dublu masculin), Maria Bueno / Margaret Smith Court (dublu feminin) si Mary Ann Eisel / Peter Curtis (dublu mixt).


O data cu mutarea in 1978 la Flushing Meadows, fazele superioare ale competitiei s-au disputat pe arena construita in semn de omagiu pentru Arthur Ashe, care a câstigat prima editie a erei moderne in 1968 si a murit de SIDA in 1993. Arena putea gazdui atunci 23.000 de spectatori. Terenul numarul 2, care avea statutul de teren principal pâna la constructia arenei „Arthur Ashe“, se numea, in schimb, „Louis Armstrong Stadium“. Ambele suprafete de joc erau de ciment.


Incepând de mâine, o data cu startul celei de-a 125-a editii a US Open-ului, terenul principal va fi botezat „Billie Jean King“, in onoarea fostei tenismane americane. King, legenda a tenisului americane, in vârsta de 62 de ani, a câstigat in cariera sa 39 de titluri de Grand Slam la simplu si dublu, 13 dintre ele obtinundu-le chiar la Flushing Meadows. Billie Jean King este una dintre cele cinci jucatoare de tenis din istorie care au reusit sa câstige in cariera, cel putin o data, toate cele patru turnee de Mare Slem, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon si US Open, celelalte patru fiind Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf si Serena Williams.


Ilie Nastase, singurul român care a câstigat


Singurul jucator român care a reusit sa câstige turneul de la US Open a fost Ilie Nastase. Acesta s-a impus in finala competitiei din anul 1972, invingându-l pe Arthur Ashe, chiar pe arena care ii purta numele. Nastase era in acea perioada numarul 1 mondial si venea dupa o finala pierduta in la Wimbledon, in fata unui alt american, Stan Smith. Tot in acel an, echipa de Cupa Davis a României, cu Ilie Nastase in postura de lider, a fost invinsa in finala competitiei de Statele Unite (2-3).


Daca in 2005 aveam trei jucatori prezenti pe tabloul principal, in acest an România va fi reprezentata la US Open doar de Andrei Pavel. Pe tabloul feminin de la US Open, România nu va avea nici o jucatoare, dupa ce in primul tur al calificarilor, Edina Gallovits a pierdut, cu 6-4, 6-3, in fata americancei Ansley Cargill.


Organizatorii ofera la aceasta editie, care se va incheia pe 10 septembrie, premii in valoare totala de 18,5 milioane de dolari (14,4 milioane de euro). Suma totala ar putea depasi 20 de milioane de dolari, in functie de randamentul jucatorilor clasati pe primele zece locuri in ierarhiile ATP si WTA, care vor primi bonusuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS