15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportPetrolul, dolarii si... oltenii

Petrolul, dolarii si… oltenii

In campionatul primei ligi fotbalistice din Qatar, unde imi desfasor activitatea din vara anului 2004, sunt zece echipe profesioniste, iar campionatul se disputa pe parcursul a 27 de etape. Primele patru formatii joaca play off pentru desemnarea campioanei.


Fotbalul din Qatar a devenit atractia financiara a multor staruri internationale, cum ar fi: Desailly, Leboeuf, Batistuta, Effenberg, Hero, Soni Anderson, Ronald si Franck de Boer, Klaiton, Felipe, Emmerson, dar si a antrenorilor cu nume: Bruno Metsu, Louis Fernandez, Bora Milutinovici, Ilie Balaci. In liga de fotbal din Qatar, sistemul profesionist se afla in starea lui de „copilarie“, ca sa zic asa. Normal, in aceasta faza se constata destul de multe decalaje intre dorinta si putinta, cum s-ar spune pe la noi in România. Si asta s-a observat indeosebi la nivelul constructiei tactice a echipelor de fotbal. Se recunoaste nevoia de timp de a introna o superliga de fotbal, pe care autoritatile doresc sa o realizeze la nivel international, iar primul pas a fost facut, Qatarul fiind tara cu cele mai moderne infrastructuri din Asia, cu baze moderne de antrenament si joc. Mai ramâne de facut pasul decisiv la nivel de mentalitate, deoarece exista un fel de ingâmfare nascuta din credinta fundamental gresita ca numai antrenori cu nume pot realiza succesul si performanta sportiva. Debarasarea de aceasta idee are insa nevoie de timp si suferinta profesionala din partea tuturor resurselor umane care participa la dezvoltarea si progresul jocului de fotbal.


Fotbalul românesc are un bun reprezentant pe terenul de joc: este vorba de Ciprian Danciu, fost la Universitatea Craiova, care acum joaca la echipa Al Arabi si este apreciat. Este fosta echipa a lui Ilie Balaci si Florin Cioroianu. Dupa plecarea celor doi antrenori olteni de la Al Arabi, in liga din Qatar a mai ramas un singur antrenor român: subsemnatul, secund la Al Sadd, antrenor principal fiind Mohamed Al Mari, tehnician nascut in Qatar si educat in Anglia si America. Acesta a preluat echipa dupa ce Bora Milutinovici a fost demis, deoarece in acel moment gruparea se afla in zona retrogradarii. Acum, dupa etapa a 12-a, Al Sadd se afla pe locul doi, la egalitate de puncte cu echipa lui Danciu, Al Arabi (locul trei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII