9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportVictorie istorica pentru „Continentul negru“

Victorie istorica pentru „Continentul negru“

Comitetul Executiv al FIFA a desemnat Africa de Sud sa organizeze editia din 2010 a Cupei Mondiale de fotbal. Africa de Sud, care a devenit astfel prima tara de pe continentul african ce gazduieste o astfel de competitie, s-a impus in primul tur de scrutin, fiind preferata in fata Marocului si Egiptului. Delegatia Africii de Sud a fost formata din presedintele tarii, Thabo Mbeki, si din trei fosti cistigatori ai premiului Nobel pentru pace, Nelson Mandela, Frederik De Klerk si Desmond Tutu.

Potrivit unor surse din cadrul FIFA, Libia a fost descalificata din cursa pentru organizarea CM 2010 deoarece responsabilii acestei tari au refuzat sa primeasca echipa Israelului, in cazul in care aceasta ar fi obtinut calificarea la turneul final al competitiei mondiale. De asemenea, Tunisia si-a retras vineri candidatura.

Sarbatoare in Africa de Sud

Mii de persoane, din toate orasele importante din Africa de Sud, au iesit pe strazi pentru a sarbatori victoria candidaturii tarii lor. Ecrane imense au fost instalate in Pretoria, Johannesburg, Soweto, Durban, Cape Town, Port Elizabeth, pentru a urmari in direct, de la Zürich, anuntul facut de presedintele FIFA, Joseph Blatter. „S-a facut dreptate“, a spus Blatter, comentind alegerea „Continentului negru“ pentru gazduirea CM 2006.

In urma cu patru ani, pe 6 iulie 2000, Africa de Sud a fost invinsa de Germania, cu 12 voturi la 11, in lupta pentru organizarea Cupei Mondiale din 2006.

CM 2010 va insemna renasterea Africii

Presedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, a spus ca editia din 2010 a Cupei Mondiale de fotbal va fi o „cupa africana“. „FIFA a luat cea mai buna decizie. Acest lucru demonstreaza increderea pe care lumea fotbalului o are in tara noastra. Aceasta editie a Cupei Mondiale va fi o cupa africana, in care toate tarile aflate in competitie cu noi (Maroc, Egipt, Tunisia si Libia – n.r.) vor fi considerate drept parteneri. Astazi vom sarbatori victoria, dar de miine trebuie sa lucram pentru a avea o competitie excelenta in 2010“, a spus presedintele Thabo Mbeki.

La rindul sau, fostul presedinte sud-african Nelson Mandela (85 de ani) a spus ca se simte foarte tinar. „Astazi ma simt foarte tinar. Aceasta victorie este extraordinara. Vreau sa le multumesc tuturor celor care ne-au incurajat“, a mentionat Mandela.

Irvin Khoza, presedintele Comitetului sud-african de organizare a CM din 2010, a declarat ca este un moment istoric pentru Africa. „Organizarea aceste competitii va insemna renasterea Africii. In Africa de Sud, istoria ne-a demonstrat ca, atunci cind cistigam, este mai bine sa o facem impreuna. Se stie ca organizarea unei Cupe Mondiale aduce multiple avantaje economice“, a spus Irvin Khoza.

O tara cu 44 de milioane de locuitori

Africa de Sud, care se intinde pe o suprafata de 1,22 milioane de kilometri patrati, are o populatie de 44 de milioane de locuitori. Principalele orase sint: Johannesburg (sase milioane de locuitori), Cape Town (trei milioane), Durban (trei milioane), Port-Elizabeth (1,5 milioane), Pretoria – capitala (un milion), Bloemfontein (500.000).

Cele mai mari stadioane sint „FNB Stadium“ – Johannesburg (cu o capacitate de 80.000 de locuri), „Ellis Park“ – Johannesburg (68.000), „Johannesburg Stadium“ – Johannesburg (40.000), „Newlands Stadium“ – Cape Town (45.000), „Absa Stadium“ – Durban (52.000), „Loftus Stadium“ – Pretoria (45.000), „Telkom Park“ – Port Elizabeth (40.000), „Absa Stadium“ – Bloemfontein (38.000).

Printre competitiile importante gazduite de Africa de Sud se numara Cupa Mondiala de rugbi (1995), Jocurile Africane (1999).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS