19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRomania spera sa deschida ultimele doua capitole de negociere cu UE

Romania spera sa deschida ultimele doua capitole de negociere cu UE

Romania spera sa deschida astazi, la Bruxelles, la Conferinta de Aderare Romania-UE, ultimele doua capitole de negociere „Libera circulatie a serviciilor“ si „Prevederi financiare si bugetare“, a anuntat ieri negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas. El a precizat ca este posibil, de asemenea, sa fie inchis provizoriu capitolul „Cultura si audiovizual“.

El s-a declarat multumit ca obiectivul fixat pentru 2002 a fost atins: deschiderea tuturor capitolelor de negociere cu UE. Daca la Bruxelles se vor deschide cele doua capitole si se va inchide unul, situatia negocierilor va fi urmatoarea: 30 de capitole deschise si 16 inchise, a mai spus Puscas.

La Conferinta de Aderare de astazi vor continua negocierile pentru capitolul „Agricultura“, pe probleme precum organizare comuna de piata, dezvoltare rurala, silvicultura, regimul produselor cerealiere si animaliere.

In 2002, Romania a deschis 11 capitole de negociere (noua in timpul presedintiei spaniole a UE si doua in timpul presedintiei daneze) si a inchis provizoriu (pina acum) sase capitole (trei in timpul presedintiei spaniole si trei in timpul celei daneze). In total, Romania are, in acest moment, negocierile deschise la 28 de capitole si inchise la 15 dintre ele.

Prioritatile pentru 2003 – din punctul de vedere al negocierilor cu UE – pe baza Road Map-ului (foaie de parcurs) primit de Romania si a raportului de tara al Comisiei Europene, se refera la: reforma administratiei publice, reforma sistemului judiciar si eficientizarea acestuia, evolutia macroeconomiei spre economia de piata si respectarea angajamentelor luate in negocieri, a spus Puscas.

Negociatorul-sef a aratat ca in ceea ce priveste adoptarea legilor necesare pentru aderarea la UE, care asteapta mult timp in Parlamentul Romaniei, in cazul in care actele normative nu au fost aprobate de Legislativ, MIE a propus ca acestea sa fie adoptate prin Ordonanta de Urgenta, ceea ce s-a si intimplat, de exemplu, in cazul legii privind circulatia pe drumurile publice, necesara pentru negocierile la capitolul „Transporturi“.

Referitor la problema inregistrarii unor produse ca marci exclusive ale unor tari, in special in problema palincii, discutata in ultimul timp, Puscas considera ca se va ajunge la o formula de produs regional, nu national, astfel incit si producatorii unguri si cei romani vor putea comercializa acest produs. De altfel, Ministerul Agriculturii si Departamentul de Comert Exterior lucreaza, in prezent, la o lista cu produse romanesti care sa poata concura pe piata europeana, dupa integrarea in UE, a mai spus Puscas.

Parlamentul a adoptat o declaratie-apel adresata Parlamentului European

Senatorii si deputatii au adoptat ieri, intr-o sedinta comuna, o declaratie-apel adresata Parlamentului European, Parlamentelor statelor UE si ale celor candidate care au incheiat negocierile de aderare, pentru sprijinirea aderarii Romaniei la UE. Documentul a fost citit de la tribuna parlamentului de catre presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, in prezenta presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, a premierului Adrian Nastase si a membrilor cabinetului.

Potrivit textului declaratiei-apel, „pentru politica Romaniei, integrarea in UE este o prioritate strategica, iar atingerea acestui obiectiv intruneste consensul intregii societati“.

Parlamentarii romani saluta faptul ca recenta reuniune de la Copenhaga a Consiliului European „a retinut, ca obiectiv comun, 2007 drept an al aderarii Romaniei la UE“.

„Avind in vedere deschiderile politice majore prefigurate prin deciziile de la Copenhaga, noi, membrii Parlamentului Romaniei, ne adresam membrilor Parlamentului UE, ai Parlamentelor nationale ale celor 15 state membre si ale statelor candidate care au incheiat negocierile de aderare, cu convingerea ca Romania va fi sprijinita in continuare in vederea accelerarii procesului de negociere si finalizarea acestuia prin semnarea Tratatului de aderare in primul semetru al anului 2004“, se arata in document. „Aceasta ar permite participarea parlamentarilor romani, cu statutul de observator, la lucrarile Parlamentului European, inca de la inceputul viitoarei legislaturi a acestuia“, se precizeaza in declaratia-apel.

„Ne exprimam convingerea ca Romania va participa la procesul istoric de construire a unei viitoare Uniuni Europene largite, unite si stabile. Parlamentul Romaniei apreciaza ca tara noastra, ca membru al UE, va contribui la extinderea spatiului de libertate si justitie, precum si la dezvoltarea politicii externe si de securitate comuna“, se mai arata in document. In finalul declaratiei-apel, parlamentarii romani isi exprima inca o data convingerea ca tara noastra va beneficia si in continuare de sprijinul ferm al UE pentru a incheia cu succes pregatirile de aderare „si in caracterul inclusiv si unitar al actualului proces de largire a UE“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS