12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSportEste necesar un angajament clar pentru primirea Bulgariei si Romaniei in UE

Este necesar un angajament clar pentru primirea Bulgariei si Romaniei in UE

La summit-ul european de la Barcelona, premierul bulgar Simeon Saxe-Coburg-Gotha a propus ca, pentru tarile care nu vor fi primite cu primul grup, sa fie stabilite „date exacte ale aderarii, insotite de ajutorul economic corespunzator pentru a-si depasi raminerea in urma“.

Guenter Verheugen, comisarul european pe probleme de integrare, a spus la postul Televiziunii Nationale Bulgare ca nu exclude posibilitatea ca, in cadrul „hartilor rutiere“ pe care Comisia Europeana le va pregati pentru tarile care nu intra in primul grup, sa fie indicate si date pentru primirea lor in UE.

Hotarirea privitoare la „hartile rutiere“ si ajutorul economic care le insoteste a fost adoptata la Laeken. Numai ca, pina in prezent, mediile Uniunii Europene au refuzat categoric sa indice datele pentru primirea Bulgariei si Romaniei.

In schimb, Nicole Fontain, in calitatea de atunci de presedinte al Parlamentului European, a spus la Laeken ca, in opinia sa, se cuvine ca UE sa-si asume un angajament politic clar fata de Sofia si de Bucuresti.

In primul rind, este vorba de discriminare fata de Sofia si de Bucuresti. Celelalte zece candidate au o perspectiva clara. Lipsa unei astfel de perspective pentru Bulgaria si Romania este o proba pura de discriminare.

In al doilea rind, Bulgaria si Romania depind de reusita sau nereusita integrarii celorlalte zece tari candidate. Cind vor dezbate soarta candidaturilor celor doua tari, liderii UE vor porni inevitabil de la starea de spirit din propriile lor tari, creata de primul val de largire.

In al treilea rind, Bulgaria si Romania se afla intr-o regiune in care se va forma mai tirziu un val de largire, care va cuprinde Croatia, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Albania. Aici se afla si Turcia, care a primit deja statut de stat candidat, dar ramine in urma cu indeplinirea criteriilor politice. Fara un angajament clar fata de Sofia si de Bucuresti, cele doua vagoane ale noastre risca sa fie atasate la acest tren lent.

Problema stabilirii datelor este echivalenta cu ocrotirea imensului capital acumulat de Bulgaria si de Romania pe drumul spre aderare. Aceasta inseamna multi ani de pregatire si aliniere cu Bruxelles. Aceasta este si o asigurare pentru Romania si Bulgaria, epuizate de o foarte grea tranzitie. In septembrie, la Bruxelles va fi publicat urmatorul raport al Comisiei Europene despre avansarea Bulgariei si Romaniei pe drumul spre aderare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS