15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMuschiulosul din Banie

Muschiulosul din Banie

De-a lungul anilor, sportivul oltean a cistigat numeroase concursuri nationale si internationale

Costel Torcea este cel mai cunoscut culturist craiovean, el cistigind numeroase concursuri nationale si internationale de-a lungul anilor. Are 36 de ani, este militar angajat la o Unitate Militara din Craiova, este casatorit si are un copil. Pe linga activitatea competitionala, Costel Torcea este si antrenor la clubul Farul Constanta – Cercul Militar, unde pregateste citiva tineri talentati. Pentru a afla mai multe despre el si despre sportul pe care il practica, l-am abordat recent pe Costel Torcea.

– Ai cucerit recent un nou titlu de campion national. Al citelea este din cariera ta?

– La Campionatul National de culturism pentru seniori, care s-a desfasurat de curind la Bistrita, am cucerit cel de-al optulea titlu de campion, al cincilea consecutiv din cariera. Concurez la categoria 75 de kilograme si sint legitimat la Farul Constanta – Cercul Militar Craiova. In paralel, antrenez si o grupa de performanta la Cercul Militar Craiova, unde beneficiem de conditii excelente de pregatire. Tin sa le multumesc pe aceasta cale conducatorilor de acolo pentru ceea ce fac pentru noi. Doi dintre elevii mei au obtinut rezultate bune in competitii: Paris Horatiu a devenit campion national de juniori, la categoria 70 de kilograme, iar Prica Vasile Florin a cucerit medalia de bronz la categoria 80 de kilograme. Eu si elevii mei ne antrenam in Banie, dar primim salariu de la Farul Constanta, club care are o puternica sectie de culturism. Tocmai de aceea avem dubla legitimare pentru cele doua cluburi. Oamenii de la Constanta respecta munca sportivilor si ii platesc pentru rezultatele obtinute.

– Cind si cum ai inceput sa practici aceasta disciplina sportiva?

– Am intrat pentru prima oara intr-o sala de culturism in 1983. Aveam 18 ani si doar 46 de kilograme. Asa am ajuns sa ma antrenez la AS Rovine Craiova, sub indrumarea antrenorului Radu Bitel. Voiam doar sa-mi modelez trupul, pentru ca eram prea slab, insa nu credeam ca o sa ajung campion.

– Ce reprezinta culturismul pentru tine?

– Nu este doar un sport, ci si un mod de viata. Este una dintre putinele discipline sportive care il obliga pe practicant sa duca o viata ordonata si sa fie dur cu el insusi.

– Ce sfaturi le dai celor care vor sa practice culturismul?

– Sa nu creada ca daca se antreneaza mai mult, pot sa obtina rezultate surprinzatoare. Trebuie sa citeasca programul de pregatire al campionilor si sa se puna in pielea lor. Programul difera de la individ la individ. Eu ma antrenez cite o ora timp de patru zile pe saptamina.

– Ce satisfactii ai avut in acest sport?

– Cea mai importanta satisfactie pentru mine este ca, la 36 de ani, arat mult mai tinar decit par. Consider ca este cel mai frumos lucru pe care l-am cistigat practicind aceasta disciplina, in timp ce alti barbati de virsta mea au alte preocupari. Am obtinut si performante cu care ma mindresc: medaliat cu bronz la Campionatul European din 1998, campion balcanic in 1998, de opt ori campion al Romaniei, maestru al sportului.

– De ce nu se organizeaza concursuri de culturism in Craiova?

– Din lipsa banilor. As vrea sa organizez o competitie in Craiova si sa aduc culturisti de valoare din tara in acest oras. Pentru acest lucru trebuie insa sa gasesc sponsori. Aceasta disciplina este una dintre cele mai marginalizate din punct de vedere financiar. Prin anii ’80, presedintele si antrenorul de la Rovine, George Popescu si Radu Bitel, organizau periodic concursuri in Craiova. Erau insa alte vremuri…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS