20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCazurile de cancer la tineri, creștere bruscă la nivel mondial. Ce recomandă experții pentru prevenţie

Cazurile de cancer la tineri, creștere bruscă la nivel mondial. Ce recomandă experții pentru prevenţie

Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer şi alte boli care pun viaţa în pericol, având un risc major de deces, scrie G4Media.

Cancerele cu debut precoce, definite ca fiind cazurile diagnosticate la persoane sub 50 de ani, au crescut la nivel global cuun procent uluitor de 79%.

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancerse deplasează din ce în ce mai multde la persoanele în vârstă la persoanele de vârstă mijlocie.

În timp ce adulţii cu vârsta peste 50 de ani au înregistrat o scădere a incidenţei globale a cancerului din 1995 până în 2020, s-a înregistrat o creştere notabilă în cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani.

De ce tinerii se îmbolnăvesc de cancere la rate mai mari? Înseamnă că oamenii ar trebui să înceapă să depisteze cancerul la vârste mai tinere? Cine ar trebui să fie cel mai îngrijorat? Şi ce măsuri preventive ar trebui să ia în considerare persoanele mai tinere? Expertul CNN în domeniul sănătăţii, dr. Leana Wen, care este medic de urgenţă şi profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington, oferă câteva lămuriri într-un recent interviu.

Care sunt cele mai mortale tipuri de cancer la persoanele tinere

Dr. Leana Wen: Tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii şi plămâni; şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revistaBMJ Oncology.

Acestea sunt statistici similare pentru populaţiile mai în vârstă. În Statele Unite, cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul pancreatic şi cancerul de sân sunt cele patru cauze principale ale deceselor cauzate de cancer.

Un raport al Societăţii Americane de Cancer a evidenţiat în specialcancerul colorectal, care este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbaţii mai tineri de 50 de ani şi a doua la femeile sub 50 de ani.

De ce creşte numărul cazurilor la persoanele sub 50 de ani

Dr. Wen: Există o serie de ipoteze. Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, careeste asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului.

Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului dealimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer.

Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente.

Citește și: Paștele ortodox și catolic pică în aceeași zi în 2025

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS