15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicina10% dintre formele severe Covid, asociate cu leziuni cardiace. Cum se produc

10% dintre formele severe Covid, asociate cu leziuni cardiace. Cum se produc

Virusul SARS-CoV-2 poate contribui la leziuni microvasculare severe, observate la pacienții cu forme grave de Covid-19. Cercetătorii au descoperit cum acţionează acesta atunci când determină complicaţii cardiace.

Cum se produc complicaţiile cardiovasculare

Sars-Cov2 are capacitatea de a transforma celule vasculare cardiace în celule inflamatorii, fără a le infecta, anunță o echipă de cercetători din Marea Britanie. Cercetarea lor indică faptul că un nou tratament cu anticorpi blocanți ar putea atenua complicațiile cardiovasculare.

În acest nou studiu, o echipă de cercetare multidisciplinară de la Institutul Inimii din cadrul universității din Bristol, a studiat modul în care virusul SARS-CoV-2 interacționează cu celulele inimii provocând leziuni miocardice observate la pacienții cu Covid-19, relatează 360medical.ro. Până acum, era neclar dacă celulele inimii sunt infectate cu virusul sau se deteriorează din cauza unui răspuns de apărare citotoxic în exces. Răspunsul, cunoscut și sub numele de furtuna de citokine, apare în celulele imune ale organismului uman, atunci când celulele citotoxice atacă și ucid celulele infectate prin eliberarea de proteine, numite citokine. Cercetătorii au vrut să afle dacă celulele inimii contribuie la producerea în exces a citokinelor.

Echipa de cercetători condusă de profesorul Paolo Madeddu de la Universitatea din Bristol a expus la variantele SARS-CoV-2 Alpha și Delta, și la virusul original Wuhan, pericitele, celulele din vasele de sânge mici din jurul inimii cunoscute anterior ca celule Rouget. În mod surprinzător, ei au descoperit că pericitele care înfășoară vasele mici de sânge din inimă nu s-au infectat.

Intrigați de această constatare, cercetătorii au făcut un al doilea experiment în eprubetă, și au expus pericitele cardiace doar la proteina spike nu și la virus. Proteina spike a împiedicat pericitele să interacționeze cu celulele endoteliale și le-a indus să secrete citokine inflamatorii, sugerând că proteina spike este dăunătoare pentru celulele cardiace umane. Echipa a mai descoperit că anticorpii care blochează un receptor al proteinei spike au protejat pericitele cardiace și nu le-au lăsat să se deterioreze.

Proteina spike „călătoreşte” în corp prin sânge şi provoacă leziuni sistemice

De asemenea, echipa a identificat prezența proteinei spike a virusului SARS-CoV-2 în probele de sânge obținute de la pacienții cu Covid-19, ceea ce deschide posibilitatea ca particulele de proteine spike care călătoresc odată cu circulația sângelui să ajungă într-un loc îndepărtat față de sistemul respirator și să provoace leziuni sistemice.

„Pericitele sunt celule esențiale inimii, deși rolul lor în menținerea integrității structurale a arborelui vascular coronarian a fost descoperit abia recent. Cercetările noastre în curs de desfășurare privind pericitele cardiace umane indică faptul că aceste celule cooperează cu celulele endoteliale coronariene în timpul vindecării în urma unui atac de cord. Acest nou studiu arată că proteina spike pune în pericol această interacțiune și transformă pericitele în celule inflamatorii. Să sperăm că anticorpii care blochează receptorul proteinei spike ar putea reprezenta un nou tratament pentru atenuarea complicațiilor cardiovasculare la pacienții cu Covid-19“, a spus dr. Elisa Avolio, de la școala de medicină din Bristol, primul autor al studiului.

Până la 11% din pacienţii Covid de la ATI au leziuni miocardice

Complicațiile microvasculare sunt frecvente și dăunătoare la pacienții cu Covid-19, până la 11% dintre cei spitalizați în unități de terapie intensivă având leziuni miocardice sau suferind un atac de cord. În plus, persoanele cu boli cardiovasculare preexistente sunt mai predispuse decesului în urma bolii Covid-19, spun cercetătorii.

„Descoperirile noastre recente sugerează că virusul SARS-CoV-2 poate deteriora celulele vasculare fără a le infecta. În plus, particule scindate din proteina spike ar putea amplifica daunele provocate de interacțiunea dintre particulele virale complete și celulele vasculare. Varianta omicron are multiple mutații în proteina spike, care ajută virusul să intre și să infecteze celulele umane, rezultând o transmisibilitate mai mare și o legare mai puternică de celulele umane. Cu toate acestea, în cazul actualului val omicron, experții spun că nu au fost raportate simptome cardiace până acum, deși este încă foarte devreme să putem spune asta cu siguranță. Dacă se confirmă, acest lucru poate indica o disociere între infecțiozitate și capacitatea virusului SARS-CoV-2 de a provoca leziuni celulelor cardiace. Proteina multifuncțională spike fiind determinantul cheie în aceste fenomene“, a explicat profesorul Paolo Madeddu, cardiolog și coordonator al studiului, publicat în Clinical Science.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS