14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinistrul Sănătăţii recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2

Ministrul Sănătăţii recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile. El spune că masca este principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare, în valul 5 al pandemiei. Ministerul Sănătăţii a elaborat o serie de măsuri și recomandări pentru populaţie şi instituţii, înaintea valului 5.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele recomandate să le purtăm acum, înaintea valului 5, în locul celor textile, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă. Practic, masca devine principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare, potrivit Digi24.

Testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați, alte soluții analizate de Executiv

Premierul Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și o parte dintre miniștrii din Guvern au discutat, luni, despre pregătirea valului 5 de Covid-19 și iau în considerare ca purtarea corectă a măștii chirurgicale sau cu standardul de protecție FFP2 să fie o „măsură de prevenție ce ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări”. De asemenea, testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt alte soluții analizate de Executiv.

În unele țări, măștile FFP2 au devenit obligatorii 

În unele țări, măștile FFP2 – care au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi – au devenit obligatorii în locurile publice încă de anul trecut. De asemenea, alte țări au recomandat populației să poarte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție.

Dată fiind contagiozitatea Omicron și proporția mare a populației nevaccinate din România, experții în sănătate estimează că în valul al cincilea, care este așteptat să se manifeste pregnant începând cu mijlocul lunii ianuarie, am putea avea mult mai multe îmbolnăviri decât în valul patru, când au fost circa 400.000 de persoane infectate.

Recomandări pentru populație

Experții INSP au elaborat trei scenarii pentru valul al treilea al pandemiei, estimând un vârf de 25.000 de cazuri pe zi.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății are o serie de recomandări pentru populație: 

Vaccinați-vă! Vaccinarea previne formele severe ale bolii

Respectați măsurile de distanțare, evitați aglomerațiile

Respectați igiena personală

Purtați corect masca (pe gura și pe nas)

Testați-vă înainte de a intra în contact cu persoane vulnerabile nevaccinate. De asemenea, este important să vă testați dacă aveți simptome de COVID și să declarați acel test, în caz că este pozitiv.

Nu vă tratați cu antibiotice care nu sunt recomandate de medic, pentru că ele pot fi toxice și pot face mai mult rău

În cazul în care aveți COVID sau o sănătate precară, monitorizați-vă saturația de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru și luați-vă temperatura.

Recomandări pentru instituții

să fie făcut triajul zilnic al angajaților

să fie monitorizată starea de sănătate a angajaților

să fie decalat programul de lucru, pentru evitarea aglomerației

să fie încurajată telemunca

angajaților să le fie date măști și dezinfectanți

să fie aerisite spațiile în care lucrează angajații

să fie încurajată vaccinarea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS