14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLăudatul ministru Rafila se ţine de găinarii politice la Spitalul de Urgenţă Craiova

Lăudatul ministru Rafila se ţine de găinarii politice la Spitalul de Urgenţă Craiova

Jocurile politice cu funcţii publice revin în forţă odată cu schimbarea ministrului Sănătăţii, iar cel mai proaspăt exemplu este sabotarea concursului pentru funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. În toată tevatura ar avea o implicare şi fostul manager Eugen Georgescu, cel care în urmă cu doi ani a fost revocat din funcţie pe baza unei demisii în fals. Acesta se află în litigiu cu Ministerul pentru a-şi recupera funcţia şi a demarat şi o acţiune în instanţă împotriva procedurii de organizare a concursului de manager, cerând anularea acesteia din cauza litigiului său.

Cu o seară înainte de susţinerea ultimei probe de concurs de către actualul manager interimar, Laurenţiu Ivanovici, de altfel singurul candidat care s-a înscris în concurs, componenţa Consiliului de Administraţie (CA) al spitalului a fost schimbată de către Minister.

Schimbarea a dus automat la pierderea calităţii foştilor membri în comisia de examen. Marţi dimineaţa, la ora susţinerii concursului, candidatul s-a prezentat la examen, însă la concurs nu s-au prezentat un alt preşedinte de comisie şi un alt secretar de comisie, desemnaţi de Consiliul de administraţie al SCJUC în noua componenţă. Astfel că procedura s-a suspendat.

„Într-adevăr, s-a întrerupt procedura. M-am prezentat marţi, în calitate de candidat, la ultima probă şi, practic, nu am mai putut susţine concursul. Am aflat seara că s-a schimbat componenţa Consiliului de Administraţie. La ora 18:13 minute s-a trimis pe adresa de email a spitalului ordinul de la Minister, ceea ce a dus la blocarea concursului. A doua zi urma să aibă loc prezentarea proiectului meu de de management şi nu l-am mai putut susţine, întrucât preşedintele comisiei, care era preşedintele CA, nu a mai avut calitatea necesară. M-a informat că nu mai poate face parte din comisia de concurs, la fel şi doamna secretar. A fost întocmit un proces verbal. Ieri după amiază s-a întâlnit CA în noua formulă şi mi s-a spus că se va lua o decizie, că au nevoie de timp să se documenteze”, ne-a declarat Laurenţiu Ivanovici.

Ce urmează?

Ivanovici susţine că, legal, procedura de concurs ar trebui continuată, pentru că nu ar exista fundament pentru anularea concursului. Însă decizia se pare că se află în mâinile celor de la Minister, care ar cocheta cu gândul să anuleze concursul. Iar numirea subită a noilor membri CA de către Minister, chiar înainte de susţinerea ultimei probe de examen, miroase de la distanţă a sabotaj politic.

„Legal, procedura de concurs trebuie continuată, nu ar trebui reluată. Nu poate rămâne în acest stadiu. Ministerul a fost informat că decizia de schimbare a componenţei CA a dus la blocarea concursului şi li s-a solicitat de către comisia de concurs să dispună cum va continua concursul. Aşteptăm să vedem ce transmite Ministerul sau ce transmit reprezentanţii Ministerului în CA”, spune Ivanovici, în calitate de candidat.

Fostul manager al spitalului îşi vrea postul înapoi

La originea acestui haos s-ar afla chiar fostul manager al spitalului, Eugen Georgescu, care se află în litigiu cu Ministerul Sănătăţii de când a fost revocat pe baza unei demisii în fals. Acesta consideră că nu se poate organiza concurs până la clarificarea situaţiei sale, pentru că a deschis o acţiune în instanţă şi pentru anularea concursului, conform spuselor lui Ivanovici, care aşteaptă decizia Ministerului pentru a vedea ce face în continuare.

„În funcţiile de deciziile luate de CA voi acţiona în consecinţă şi intenţionez să fac anumite demersuri. Ministerul a cerut anularea concursului, aşa cum a cerut şi domnul Eugen Georgescu, care are şi o acţiune în instanţă de anulare a concursului. Dar nu există temei pentru acest lucru. Fostul CA s-a întrunit luni şi a concluzionat că nu există niciun temei legal de anulare a unui concurs demarat. A transmis acest lucru atât Ministerului, cât şi domnului Eugen Georgescu. De altfel, foştii membri Ca vor depune întâmpinări, deoarece sunt acţionaţi în instanţă de către domnul Georgescu pentru că au organizat concursul de manager”, transmite actualul manager interimar.

Concursurile de la spital, blocate ca urmare a schimbării CA

Nu doar concursul pentru postul de manager a rămas în aer odată cu schimbarea componenţei Consiliului de Administraţie. Nici directorii interimari şi nici şefii de secţie nu pot fi aleşi prin concurs până când nu se numeşte un manager de drept.

„Totul e blocat. Şi directorii adjuncţi sunt tot interimari de doi ani. Postul de manager este vacant şi este ocupat temporar cu delegare de către mine. Domnul Georgescu este de 2 ani în litigiu cu Ministerul. Procesul său poate continua încă un an. Spitalul are nevoie de un manager. Interimatul este deja de 2 ani, unitatea are nevoie de stabilitate, de un manager care să îşi facă un proiect pe termen mediu măcar. Nici şefii secţiilor clinice nu pot susţine concurs pentru că întâi managerul trebuie să fie ales prin concurs”, explică Ivanovici.

„Oricine poate depune o acţiune în instanţă, dar asta nu înseamnă că nu se poate organiza concurs atâta timp cât postul este vacant. Iar postul este vacant. Ministerul a aprobat ştatul de funcţii al spitalului din care reiese că postul de manager este vacant. Şi a şi avizat demararea procedurii de concurs pentru acest post şi a postat-o pe site-ul Ministerului”, susţine acesta.

Ministerul dă totul peste cap după ce a avizat concursul

După ce Ministerul Sănătăţii a avizat demararea concursului pentru postul de manager, a reuşit cu brio să dea totul peste cap printr-o răsturnare de situaţie specifică filmelor de categoria B. Rămâne de văzut dacă decizia privind concursul suspendat va alimenta suspiciunile privind jocurile politice legate de recenta schimbare de la Minister.
În procesul verbal încheiat pe 14.12. se precizează că 6 dintre membrii CA ai SCJU Craiova au fost schimbaţi. Preşedintele comisiei de concurs, Carmen Bogheanu, spune că a primit ordinul de schimbare la ora 8:30, marţi dimineaţă, cu o oră şi jumătate înainte de ultima probă din concurs.

„Va fi informat Ministerul Sănătăţii despre consecinţele emiterii unui act administrativ de înlocuire a membrilor CA care a condus la imposibilitatea derularii procedurii de organizare a concursului pentru funcţia de manager al SCJU Craiova”, se concluzionează în încheierea procesului verbal.

L-am contactat şi pe Eugen Georgescu pentru un punct de vedere legat de acţiunile sale în instanţă, însă acesta nu a răspuns la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS