17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID împotriva tulpinii indiene Delta

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID împotriva tulpinii indiene Delta

Vaccinarea anti-COVID-19 este eficientă și împotriva tulpinii indiene Delta. Conform studiilor de până acum privind prevenția spitalizării, vaccinurile produse de Pfizer BioNTech și Oxford AstraZeneca sunt foarte eficiente împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2, arată reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina indiană Delta va deveni dominantă până la finalul lunii august, provocând 90% din cazurile de COVID-19, potrivit HotNews.

  • Vaccinul Comirnaty (produs de Pfizer BioNTech) – 94% eficiență împotriva spitalizării după prima doză și 96% după doza de rapel.
  • Vaccinul Vaxzevria (produs de Oxford AstraZeneca) – 71% eficiență împotriva spitalizării după prima doză și 92% după doza de rapel.

Tulpina indiană Delta are capacitatea de a deveni dominantă în România

Tulpina indiană Delta are capacitatea de a deveni dominantă în România, iar la nivel global OMS estimează că aceasta va provoca 90% dintre cazurile de COVID-19, până la finalul lunii august, avertiza ieri medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

44 de cazuri de infectare cu tulpina indiană, în România

În țara noastră s-au înregistrat 44 de cazuri de infectare cu tulpina indiană, însă ceea ce este mai îngrijorător este că aceste cazuri diagnosticate cu tulpina Delta par de origine autohtonă, nu sunt cazuri de import și nu au un istoric epidemiologic clar, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Tulpina indiană Delta are capacitate crescută de transmitere, cu cel puțin 60%, și se poate asocia, într-o oarecare măsură, cu reducerea eficienței vaccinurilor, dacă nu completăm schema de vaccinare, a avertizat ieri Valeriu Gheorghiță. „Este foarte important să avem o schemă de vaccinare completă (două doze – n.red.) pentru a beneficia de protecție maximală față de această tulpină.”

Este important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare

De asemenea, este important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Și OMS estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Până la sfârșitul lunii august, datele prezente sugerează o dominanță a acestei tulpini în peste 90% dintre cazurile de COVID-19, ceea ce este îngrijorător”, spune Valeriu Gheorghiță. „Tocmai de aceea, readuc aminte importanța vaccinării ca măsură de prevenție. Chiar dacă în acest moment în România situația epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecții. Datele din Marea Britanie arată o transmitere accelerată în rândul persoanelor nevaccinate și al persoanelor care nu au fost vaccinate cu schema completă (două doze de vaccin, cu excepția vaccinului Johnson&Johnson – n.red.).”

În România, s-a înregistrat primul deces cauzat de infectarea cu tulpina Delta

În România s-a înregistrat ieri primul deces cauzat de infectarea cu tulpina Delta, la o femeie în vârstă de 72 de ani din județul Argeș, care suferea și de alte afecțiuni. Încă o persoană, tot din județul Argeș, care a fost infectată cu tulpina indiană este internată în acest moment la ATI, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS