20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea gratuită anti HPV: Listele paralele de aşteptare

Vaccinarea gratuită anti HPV: Listele paralele de aşteptare

Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj au transmis date contradictorii privind fetele aflate pe lista de aşteptare pentru vaccinare anti HPV în cadrul Programului Naţional. Pe lista de aşteptare pentru vaccinarea gratuită anti HPV, care previne cancerul de col uterin, în judeţul Dolj se află 1347 de fete în acest moment. Însă pe listele de aşteptare din întreaga ţară ajunse la Ministerul Sănătăţii sunt numai 1231 de persoane, conform unui răspuns transmis către GdS de instituţie.

În urmă cu o lună, am fost contactaţi la redacţie de tatăl unei adolescente de 12 ani. Bărbatul a sunat cu rugămintea să ne interesăm de situaţia Programului Naţional de Vaccinare anti HPV. Acesta a încercat să obţină informaţii de la Direcţia de Sănătate Publică şi medicul de familie, dar fără succes.

Bărbatul spune că a solicitat în scris administrarea vaccinului pentru fiica sa în urmă cu circa 2 ani şi că nu ştie nimic despre când aceasta va fi vaccinată. Ultima informaţie pe care a primit-o în legătură cu imunizarea a fost la începutul anului, când a aflat că medicilor de familie li s-a solicitat o situaţie actualizată a cererilor înregistrate pentru vaccinare.

În 2019, Ministerul Sănătăţii anunţa demararea vaccinării anti HPV

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţa în noiembrie 2019 demararea vaccinării gratuite antiHPV în luna ianuarie a anului 2020.
“Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare”, transmitea MS la acea dată.

În comunicatul Ministerului se preciza şi că această campanie de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin. Campania de informare nu prea s-a „văzut” în lunile ce au urmat, poate şi pe fondul izbucnirii epidemiei Covid.

Vaccinarea gratuită urma să debuteze în luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie, pentru fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 şi 2018, inclusiv cele care au trecut de această vârstă – dacă au solicitat.

DSP Dolj : 1100 doze primite şi administrate în 2020, 1347 în aşteptare

Am întrebat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj care este situaţia vaccinării anti HPV în judeţ, câte persoane se află pe lista de aşteptare şi dacă există o planificare a imunizării pentru acest an.
DSP Dolj spune că nu deţine informaţii privind derularea programului de vaccinare anti HPV în 2021:

„În urma cererii dumneavoastră nr. 5578 din data de 18.03.2021, prin care, solicitați informatii conform Legii nr. 544/2001 privind vaccinarea HPV în județul Dolj. vă comunicăm următoarele:
Doze primite de vaccin HPV în anul 2020 – 1100
Persoane aflate în lista de aşteptare – 1347 persoane
Nu avem informaţii referitoare la repartitia de doze vaccin HPV”.

Doar 1231 de persoane în aşteptare în ţară, conform Ministeruluii Sănătăţii

Cifrele devin inconsistente când sunt comparate cu informaţiile transmise de către Ministerul Sănătăţii. Conform răspunsului acestuia la adresa GdS, numărul fetelor aflate pe lista de aşteptare în ţară este mai mic decât numărul celor aflate pe lista de aşteptare numai în Dolj!

“Din informațiile lunare transmise de Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisbile, numărul persoanelor care s-au vaccinat împotriva HPV în perioada 01.01.2020–31.12.2020 este de 28.689 de persoane, iar numărul persoanelor aflate pe lista de așteptare, conform situației centralizate realizate pentru luna februarie 2021, este de 1.231”, ni se comunică în răspunsul MS.

Ministerul face achiziţii pe baza solicitărilor făcute de părinţi

Ministerul a mai transmis că achiziționează vaccinul HPV pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani în baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali care transmit cererile către medicii de familie, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, cu modificările și completările ulterioare.

Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare şi trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică numărul de doze de vaccin necesare.

Ministerul Sănătății spune că a achiziționat în anul 2020, în cadrul Programului Național de Vaccinare, toată cantitatea de vaccin HPV, respectiv 33.000 de doze, pentru fetele eligibile la vaccinare pentru care părinții au făcut solicitare scrisă, în anii 2017, 2018 și 2019. Vaccinul a fost preluat de către toate direcțiile de sănătate publică județene și a Municipiului București în vederea distribuirii acestuia către medicii de familie.

Deşi Ministerul transmite, practic, că dozele de anul trecut au acoperit toate solicitările din anii precedenţi, bărbatul care a sunat la telefonul redacţiei GdS a menţionat că fiica sa este de multă vreme pe lista de aşteptare.

MS nu răspunde când se va relua imunizarea anti HPV

Conform aceluiaşi document, Ministerul spune că s-a estimat un necesar de 40.000 de doze de vaccin HPV pentru anul 2021, dar nu răspunde la o întrebare clară adresată de GdS: dacă există un calendar pentru distribuţia următoarelor tranşe de doze şi administrarea acestora.

“Având în vedere faptul că a fost aprobat Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021, pentru Programul Național de Vaccinare, în baza Acordului cadru existent, pentru un nou contract subsecvent pentru anul 2021 s-a estimat un necesar de 40.000 de doze de vaccin HPV”, scrie MS în răspunsul transmis redacţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS