19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova intră în lupta împotriva poluării

Universitatea din Craiova intră în lupta împotriva poluării

Universitatea din Craiova se implică în rezolvarea problemelor legate de poluarea aerului din oraş prin implementarea unui proiect care dezvoltă puternic reţeaua independentă de senzori. Pe lângă 10 senzori montaţi la mai multe licee din Craiova, prin proiectul de voluntariat ClearAir-Cv / Aer curat în Craiova, oraşul nostru se bucură şi de trei stații meteo.

Proiectul a adus împreună mediul socio-economic, Universitatea şi mediul liceal craiovean. Însă iniţiatorii de la catedra de Fizică a Universităţii speră să colaboreze şi cu autorităţile din domeniu, făcând deja demersuri în acest sens. Momentan, însă, Departamentul de Fizică nu a primit niciun răspuns de la principala instituţie abilitată, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj.

Reţeaua de senzori independenţi s-a extins începând din luna decembrie, după ce poluarea ridicată a fost subiectul mai multor articole de presă. Însă comisarul şef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, spunea în urmă cu 2 săptămâni că o colaborare cu societatea civilă, pentru coroborarea informaţiilor provenite de la reţeaua independentă de senzori cu datele staţiilor oficiale, ar fi posibilă printr-o decizie „de mai sus”. Între timp, autorităţile locale au încercat o întâlnire după semnalarea unui nou episod de poluare alarmantă într-un articol din GdS, pentru a găsi soluţii comune, însă direcţiile identificate de acestea par destul de diluate, pentru moment.

Elevii, interesaţi de aerul pe care îl respiră

În cadrul proiectului, studenţii Universităţii din Craiova, de la Departamentul de Fizică, au învățat cum să realizeze un senzor de particule. Apoi, mai mult de 300 de elevi ai unor licee din Oltenia („Matei Basarab”, „Tudor Arghezi”, „Ştefan Velovan”, Colegiul Naţional „Carol I”, Liceul Militar „Tudor Vladimirescu”, „Charles Laugier”, „Voltaire”, Colegiul Național „George Coşbuc” din Motru), dar şi Craiova, în general, au devenit parte din campania „Adoptă un senzor!”.
Astfel, șapte licee craiovene și Universitatea din Craiova au adoptat câte un senzor, ceilalți doi senzori aflându-se la persoane private care locuiesc în Craiova, pentru acoperirea integrală a zonelor de interes pentru poluare.

Senzor instalat la Colegiul Ştefan Velovan

Datele pot ajuta în dezvoltarea urbană

Implicaţiile pozitive ale unui astfel de proiect sunt notabile. „În general, sunt beneficii pe care reţeaua noastră le pot aduce pe partea de dezvoltare urbană, dar momentan nu avem niciun feedback de la autorităţi. Cu ajutorul datelor pe care noi le vom putea furniza se pot dezvolta diverse soluţii pe diverse planuri, de la insula de căldură până la dezvoltarea spaţiilor verzi. De exemplu, s-ar putea crea nişte parcuri care să contracareze efectul de încălzire a oraşului”, precizează Mihaela Tincă Udriştioiu, asistent în cadrul Departamentului de Fizică al Facultății de Științe din Craiova, parte din echipa de proiect.

„Dacă vom compara cu ce era acum 30-40 ani, acum că nu mai avem industria din trecut poluarea ar trebui să fie mai redusă, numai că există nişte arderi, se folosesc la încălzire surse care contribuie şi ele la scăderea calităţii aerului. Poluatori mari în zonă, în afară de CET, nu prea avem. Vom fi atenţi la vară cum va evolua calitatea aerului. În următoarele două luni, ne vom ocupa de prelucrarea datelor.Aceste cercetări vor fi publicate şi în reviste internaţionale. Am urmărit o acoperire cât mai mare. Şase senzori sunt montaţi la licee, patru sunt în locaţii complementare acestor licee şi vom mai monta încă trei în zone aglomerate, la ieşirea din oraş, către Aeroport, să avem o imagine cât mai clară legată de poluare”, adaugă aceasta.

Iniţiatorii au lansat o invitaţie de colaborare către APM Dolj

Echipa de proiect a contactat şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj cu invitaţia de a colabora. „Încă nu am primit niciun răspuns. Totuşi, mă aştept să colaboreze pentru că nu înţeleg de ce nu ar face-o. Noi punem la dispoziţie aceşti senzori fără a solicita nimic în schimb. Liceele au primit cu braţele deschise ideea de a adopta un senzor. Elevilor li s-a părut fantastică ideea de a vedea ce aer respiră. Facem acest lucru pentru întreaga comunitate, Oamenii trebuie să fie conştienţi de problemele existente la nivel local, de incidenţa bolilor cardiovasculare, respiratorii, riscurile implicate de poluare. Este nevoie ca lumea să fie corect informată”, spune Mihaela Tincă Udriștioiu.

Proiectul s-a bucurat de atenția profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar din Dolj și a cadrelor didactice ale Universității din Craiova, care au participat la prezentările realizate de către echipa de proiect. Voluntarii de la OMV Petrom – sponsor al proiectului – s-au ocupat de montarea și punerea în funcțiune a senzorilor.

Publicul va avea acces la date pe un site dedicat

Pasul următor a fost crearea unui site cu pagina de Facebook asociată, unde sunt transmise datele de la senzori și de la stațiile meteo şi la care publicul larg are acces liber: https://www.clearaircraiova.ro/.
Cercetătorii Universității din Craiova vor realiza şi studii ştiinţifice pornind de la valorile înregistrate de aceşti senzori, pentru ca problema poluării să fie cât mai temeinic înţeleasă şi pentru a se identifica soluţiile optime de rezolvare. „Informarea va fi un pas important făcut de echipa de proiect pentru ca a se lua decizii documentate, legate de dezvoltarea sustenabilă a regiunii, în beneficiul comunității”, transmite Universitatea din Craiova, într-un comunicat.

Se doreşte extinderea proiectului la nivel regional

Mihaela Tincă Udriştioiu spune că următorul pas este extinderea reţelei la nivel regional, printr-un nou proiect. „M-a impresionat că multe persoane private au cumpărat senzori din buzunar şi au extins, astfel, reţeaua la nivelul Craiovei. Noi vom încerca să scriem încă un proiect şi să dezvoltăm această iniţiativă la nivelul întregii regiuni, să vedem la nivelul Olteniei ce se întâmplă”, spune cadrul didactic.

Oltenia, pe primele locuri la incidenţa bolilor cardiovasculare şi respiratorii

Particulele poluatoare îmbolnăvesc și chiar ucid persoane vulnerabile, atrag atenţia iniţiatorii proiectului. „Să nu uităm că Oltenia ocupă locul al II-lea la incidența bolilor ischemice ale inimii şi accidente cerebrovasculare, locul al III-lea la incidența bolilor pulmonare obstructive și locul al V-lea la incidenţa astmului, conform Institutului de Statistică al României, Starea de sănătate a populației”, transmite Universitatea din Craiova.

Proiectul ClearAir-CV a fost susţinut de OMV Petrom, care a acordat 3000 de euro pentru idee în cadrul competiției interne Campionatul de Voluntariat, ediția 2020. Partenerii proiectului sunt EDUCOL, Departamentul de Fizică din cadrul Facultății de Științe a Universității din Craiova şi Centrul Meteorologic Regional Oltenia din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Echipa proiectului a fost sprijinită şi de Cercul profesorilor de fizică, respectiv de profesorii din Oltenia, marea majoritate absolvenţi ai Fizicii craiovene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS