10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatate7 alimente care nu trebuie spălate

7 alimente care nu trebuie spălate


Cu toate că suntem obișnuiți să spălăm alimentele înainte de preparare sau consum, există unele excepții de la regulă. Ar putea părea suprinzător, dar carnea, în general, nu se recomandă să fie spălată înainte de a fi gătită. Și nu numai carnea. Iată câteva alimente pe care nu ar trebui să le spălați și motivele pentru acest lucru.

Țineți departe de apă carnea de pasăre și peștele

Trebuie știut însă că spălarea cărnii de pasăre înainte de a o găti nu aduce beneficiile la care ne așteptăm cu toții. Eventualele bacterii nu doar că nu sunt eliminate, dar se pot răspândi în întreaga bucătărie, inclusiv pe suprafețe curate, sporind astfel riscul contaminării.  Același lucru se întâmplă și în cazul peștelui. În plus, dacă îl mai și ținem ceva timp în apă, acesta va ajunge să nu mai aibă niciun gust. 

Nici carnea roșie nu se spală

Un obicei la fel de periculos este spălatul cărnii roșii. Pe lângă răspândirea bacteriilor, și aici gustul se pierde. Atunci când scufundați bucățile de carne sau le treceți printr-un jet de apă, nu faceți altceva decât să le adăugați umezeală în plus, care afectează implicit gustul acestui aliment. Prin urmare, dacă v-ați propus să preparați friptura perfectă, ar fi bine să o păstrați cât mai departe de apă.

Ciupercile pot absorbi bacterii

La fel ca în cazul cărnii, ciupercile își schimbă gustul și consistența, dacă intră în contact cu apa. De asemenea, ciupercile se comportă ca niște bureți, absorb apa și, posibil, o parte din bacterii. De aceea este de preferat să fie curățate cu o cârpă îmbibată în apă sau poți să șe lași în apă cu sare, aproximativ 30 de minute, după care să le clătești. 

Ouăle nu au nevoie de spălare

Înainte de a fi depus, coaja oului este acoperită de un strat protector care ține bacteriile la distanță de porii de pe suprafața acestuia. Unii producători avicoli curăță ouăle în așa fel încât acest strat să rămână intact. Așadar, dacă speli ouăle înainte de folosire, riști să elimini acest strat protector și să permiți accesul bacteriilor. Este recomandat să ții ouăle, în permanență, în frigider, și să le gătești direct, fără spălare prealabilă.  

Pastele fierte

Unii oameni au tendința de a clăti pastele după fierbere, ceea ce reprezintă o mare greșeală. Prin spălare, eliminăm un strat de amidon care este important pentru reținerea sosurilor. Pastele nu vor mai avea aderență și nu vor mai fi îmbibate cu gustul acestora.

Orezul pentru risotto

Deși se știe că orezul trebuie clătit, chiar în câteva ape, înainte de a fi gătit, acest proces nu se aplică în cazul tuturor tipurilor de orez. Clătirea orezului elimină o parte din amidonul regăsit, în mod natural, pe suprafața boabelor, ceea ce îl face mai puțin lipicios.  Așadar, dacă intenționezi să gătești un meniu asiatic sau un risotto, este mai bine să nu clătești orezul, pentru a obține textura și savoarea necesară pentru un preparat autentic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS