10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDovleacul, comoara toamnei

Dovleacul, comoara toamnei

Toamna, dovleacul este una dintre vedetele din piață, din bucătăria și din casa noastră. Putem spune despre el că este comoara toamnei și nu greșim. În plăcintă, copt sau decorativ, pe lângă aceste utilizări arhicunoscute, dovleacul are un rol important în combaterea diabetului și a hipertensiunii. De asemenea, este și un aliment ideal în dietă. Are nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră.

Dovleacul conține, printre altele: luteină; beta-caroten; vitamina A; vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc; sodiu; potasiu; calciu; magneziu; fosfor; seleniu; mangan și fier. Este bogat în proteine și fibre și este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.

Te poate ajuta să slăbești, fiind sărac în calorii

Dovleacul te poate ajuta să slăbești, fiind sărac în calorii. Favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor. În plus, dovleacul stimulează activitatea rinichilor. Are acțiuni diuretice și favorizează eliminarea apei în exces din organism.

Previne diabetul și afecțiunile inimii

Reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul și afecțiunile inimii. Tot legat de sistemul cardiovascular, substanțele active din dovleac îmbunătățesc circulația sangvină periferică și previn agravarea unor afecțiuni cardiovasculare degenerative.

Conține o cantitate mare de vitamina A, vitală pentru sănătatea mucoaselor, ochilor şi pielii

Dovleacul conține o cantitate mare de vitamina A. 100 de grame din această legumă ne oferă 70% din necesarul zilnic. Printre altele, vitamina A este vitală pentru sănătatea mucoaselor, a ochilor, pielii, părului și unghiilor. Împreună cu vitamina E, aceasta previne îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.

Are efecte benefice și în caz de insomnie

Poți consuma dovleac și dacă suferi de anemie, de oboseală cronică sau în perioadele foarte stresante. Dovleacul are efecte benefice și în caz de insomnie, depresie, nervozitate și anxietate. Acționează la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant și tonic, calmând migrenele și îmbunătățind memoria.

Crește libidoul, calmează durerile menstruale și îmbunătățește fertilitatea

Dovleacul este una dintre puținele legume care acționează și la nivel hormonal, cu beneficii atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Crește libidoul, reglează nivelurile hormonale, calmează durerile menstruale și îmbunătățește fertilitatea în cazul ambelor sexe.

Are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice

Dovleacul are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice și antivirale. Susține sistemul imunitar, combate infecțiile din organism și favorizează regenerarea celulară, în special la nivelul ficatului.

Și semințele se pot consuma în cazul dovleacului

În cazul dovleacului se pot consumă și semințele. Le puteți găși separat, în comerț. Cumpărați variante fără sare sau arome, de preferat crude (nu prăjite!). Semințele de dovleac sunt la fel de sănătoase ca și leguma din care provin și sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziți intestinali.

Metode de preparare

Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe grătar. Există persoane care îl consumă și crud, deși gustul în acest caz nu este foarte plăcut.

Că desert, poți prepara dovleac copt, pe care să îl servești cu puțină miere și nucă pe deasupra. Poți face şi o delicioasă plăcintă cu dovleac. Dovleacul copt sau pus pe grătar poate fi și o garnitură perfectă pentru carnea de vită, curcan sau pui.

Dacă nu ai încercat până acum, experimentează cu o supă-cremă de dovleac sau un piure. Acestea au un gust ușor dulce şi rafinat. Pot fi o surpriză plăcută pentru familia ta. Cei mici au voie să consume dovleac începând cu vârsta de un an.

De reținut despre dovleac

Dovlecii întregi (netăiaţi) ar trebui depozitați într-un loc întunecat și răcoros, cel mult două luni. Piureul de dovleac poate fi folosit ca înlocuitor pentru unt sau ulei în rețetele care necesită coacere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS