17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazuri Covid la un centru de paliaţie din Craiova. Angajaţii: "Ne-au spus să mergem acasă şi să nu spunem nimic!"

Cazuri Covid la un centru de paliaţie din Craiova. Angajaţii: „Ne-au spus să mergem acasă şi să nu spunem nimic!”

Printre cele 58 de cazuri Covid raportate miercuri, 16 septembrie, în Dolj, se numără şi trei cazuri confirmate în rândul personalului de la un centru de îngrijiri paliative din Craiova, „Sfânta Elena”. Gazeta de Sud a primit încă de acum 5 zile un mesaj din partea unui angajat, care acuza că se încearcă muşamalizarea situaţiei şi că mai mulţi angajaţi au fost testaţi pozitiv, unii fiind internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Cu toate astea, DSP Dolj ne transmitea la începutul săptămânii că nu există niciun fel de raportare de la acest centru.

Raportarea la DSP, abia miercuri

Duminică, 13 septembrie, pe adresa GdS a venit un mesaj anonim în care ni se spunea „La acest spital 9 cadre medicale, asistenţi şi infirmieri, sunt infectati cu Covid 19.. După câte 2 teste făcute la laborator. S-a încercat muşamalizarea, dar din pacate 4 din angajate sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova. Vă rugăm, ajutaţi-ne să se mediatizeze pentru a se testa şi sărmanii pacienţi, care sunt şi aşa destul de oropsiţi de bolile care s-au abătut asupra lor”.
În urma mesajului, GdS a încercat să obţină mai multe informaţii de la cei care au reclamat situaţia şi să primească o confirmare a situaţiei de la instituţia care centralizează cazurile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj.
DSP Dolj ne-a transmis, însă, că nu există nicio raportare de cazuri Covid de la centrul menţionat.

Cadru medical: „Ne-au spus să mergem acasă şi să nu spunem nimic”

Un alt cadru medical de la centrul Sf. Elena a trimis un mesaj către GdS în care povesteşte că miercuri, 9 septembrie, managerul unităţii a chemat o asistentă de la laboratorul privat să recolteze teste, 8 fiind pozitive. Testele au fost repetate pe 10.09, cu acelaşi rezultat, spune cadrul medical. Acesta menţionează că managerul nu a vrut să raporteze situaţia la DSP.

„Ne-a spus managerul să mergem acasă şi să nu spunem nimic… Ne-a dat un tratament care nu are nicio legatură cu sănătatea noastră. Nu a vrut să ne dea rezultatele tipărite. Vineri seara am sunat la 112 , a sosit echipaj de poliție”. Cadrul medical spune că a fost agresat de directoarea centrului medical atât verbal, cât şi fizic.

DSP confirmă, în cele din urmă, 3 cazuri

Între timp, pe adresa redacţiei, am primit rezultatele a 5 teste Covid făcute la un laborator privat, toate pozitive, Pe rezultate este menţionat, la rubrica „Trimis de” Centrul Sf. Elena. Pe document se specifică tipul analizei: SarsCov2 nucleoproteine antigen (secreţie nasofaringiană) – pozitiv. Specificitate în comparaţie cu q RT-PCR 98,3 (89,7 – 99,9%). Angajaţii spun că sunt doar o parte din rezultate, 9 persoane având, de fapt rezultate pozitive, iar 4 fiind internate în spital.

Cu toate astea, abia miercuri, 16 septembrie, DSP Dolj anunţă că figurează în raportări 3 cazuri Covid la centrul de îngrijiri paliative. Explicaţia este că testele solicitate de către Sf. Elena au fost teste pentru detectarea anticorpilor, care nu sunt centralizate de DSP.
DSP Dolj a menţionat că a fost declanşată ancheta epidemiologică şi că tot personalul va fi testat, apoi şi pacienţii.

Am reuşit să discutăm telefonic şi cu reprezentantul centrului, Doina Mihai. Conform acesteia, „cele trei cazuri confirmate de DSP Dolj sunt internate şi testate prin metoda PCR, singura metodă de diagnostic acceptată conform metodologiei. Ceilalţi 5 testaţi prin antigen Sars-Cov2 au fost izolaţi la domiciliu începând cu data de 10.09.2020”. Aceasta mai spune că în data de 12.09, după sosirea buletinelor în format scris, a transmis către DSP situaţia şi că au fost trimise mesaje pe whatsapp către angajaţi, fiind informaţi că, în cazul apariţiei simptomelor, să solicite determinare prin test PCR prin chemarea ambulanţei şi cu obligaţia de a-şi informa medicul de familie.

Cu privire la acuzaţiile transmise de angajaţi, aceasta a replicat telefonic că nu sunt adevărate. La întrebarea GdS privitoare la motivul pentru care angajaţii au fost testaţi pentru anticorpi în loc de metoda RealTime PCR, Doina Mihai nu a oferit un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS