24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFocarele Covid din Dolj au un numitor comun

Focarele Covid din Dolj au un numitor comun

În ultimele săptămâni, mai multe focare de coronavirus au fost depistate la unităţi de îngrijire din Dolj. Unele la spitale, altele la centre rezidenţiale. Privind în urmă, toate au o trăsătură comună neaşteptată. Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice.

Reamintim că un focar major a apărut la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova, unde 126 de persoane fuseseră confirmate la mijlocul lunii august cu infecţia Sars-Cov2. Dintre acestea, două au decedat, însă majoritatea au fost asimptomatice, deşi făceau parte dintr-o categorie de risc.
La câteva zile distanţă, au fost depistate alte 86 de cazuri la Filiaşi, la Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie „Sfântul Dumitru” Filiaşi. Şi de această dată, majoritatea cazurilor au fost asimptomatice.
Tot fără simptome au fost şi cele mai multe dintre cadrele medicale infectate cu coronavirus la Secţia de Hematologie de la Spitalul „Filantropia” din Craiova, unde 12 angajaţi s-au infectat cu Sars-Cov2 în august. Conform managerului, doar trei au fost internate în spital.

Poiana Mare, cel mai recent focar Covid din Dolj

Cel mai recent depistat focar major din Dolj este cel de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. În ultimele două zile, alte zeci de cazuri au fost depistate aici în urma testării masive. Duminică, 30 august, numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov2 a ajuns la 53. Dintre acestea, 11 s-au vindecat deja, anunţă reprezentantul DSP Dolj, Ştefan Popescu. Acesta spune că majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici: „Au început să testeze tot personalul şi au ajuns la 53 de cazuri în total, dar deja o parte s-au vindecat”, a transmis Popescu.

Acesta a menţionat că şi în acest caz cele mai multe persoane nu manifestă simptome. Mai mult, Ştefan Popescu spunea luni, 31 august, că doar 3 persoane nu au fost depistate pozitiv la focarul din Filiaşi, iar acestea vor fi testate, cel mai probabil, pentru anticorpi după închiderea focarului: „Vrem să vedem dacă au avut deja infecţia, pentru că şi noi ne întrebăm cum nu au contractat boala”, a spus Popescu.
La finalul lunii iulie, când s-a testat întregul personal de la Spitalul de Infecţioase „Victor Babeş”, povestea a fost similară. Din 46 de cadre medicale infectate, managerul Adina Turcu spunea că doar două au prezentat simptome.

Transmiterea comunitară, greu de controlat

În condiţiile în care foarte multe persoane sunt asimptomatice, transmiterea comunitară a virusului este greu de controlat. Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj spune că, pe lângă focarele mari, sunt foarte multe mini-focare familiale cu mai mulţi membri purtători ai virusului. „Sunt multe familii unde sunt 3-4 cazuri de infecţie, zilele acestea am avut circa 12-14 familii aşa”, a precizat Popescu.
La sfârşitul săptămânii, Doljul a înregistrat peste 100 de cazuri Covid în numai două zile. Sâmbătă, 29 august, au fost 44 de probe noi pozitive, iar duminică, 30 august, 59 de persoane confirmate. Luni, 31 august au fost raportate 18 cazuri din 58 de teste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS