9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoronavirus. SJU Craiova testează cadrele medicale

Coronavirus. SJU Craiova testează cadrele medicale

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Craiova a început testarea pentru coronavirus a personalului din secțiile de risc. Bogdan Fănuță, directorul medical de la SJU Craiova, spune că testările au deja loc de câteva zile. Rezultatele pentru cadrele medicale testate au fost negative până sâmbătă, când o asistentă de la Clinica de Oncologie a spitalului a fost testată pozitiv.

Fonduri pentru testarea medicilor, din sponsorizări

Testarea cadrelor medicale de la SJU Craiova se face din sponsorizări, precizează directorul medical al unității spitalicești. „Testarea personalului se face din fonduri proprii. Am obținut sponsorizări să ne putem testa personalul. Am considerat că este foarte important să putem face asta. Testăm, în medie, 30-40 persoane pe zi, din secțiile cu risc. Testăm mereu, mereu.” Bogdan Fănuță spune că se dorește o testare periodică a personalului. La sfârșitul săptămânii, o asistentă de la Clinica de Oncologie a fost testată pozitiv. Este singurul cadru medical de la SJU confirmat până în acest moment cu virusul Sars-Cov2.

Personalul din maternitate este testat

Secțiile considerate cu risc înalt sunt Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie. După ce maternitatea SJU Craiova a preluat și gravidele de la Filantropia, este singura din zonă destinată nașterilor non-Covid. De aceea, este foarte important ca personalul de aici să fie protejat, explică Fănuță.

„Începem să testăm și pacienții din Oncologie, care urmează tratament cu citostatice”, a mai adăugat acesta.

„Unii pacienți devin pozitivi după 3-4 zile. E dificil”

Directorul medical de la Spitalul Nr. 1 spune că unitatea medicală se confruntă constant cu pacienți suspecți de coronavirus. Aceștia sunt izolați pe secțiile special amenajate până la venirea rezultatelor. Adevărata problemă este, însă, că apar cazuri de pacienți la care primele teste pot avea rezultat negativ și abia după 3-4 zile, chiar și la al treilea test, devin pozitivi. „Pot apărea și surprize, cu pacienți în perioada de incubație, al căror prim rezultat să fie negativ. Am avut un caz, un pacient al cărui test, la internare, a fost negativ. S-a pozitivat abia după 4 zile. Era în terapie intensivă, a fost transferat la Infecțioase după ce s-a confirmat”, povestește Fănuță. Medicul spune că e complicat de gestionat situația când întâmpini astfel de cazuri suspecte, care se pot pozitiva abia după câteva zile.

„Deocamdată stăm bine, mergem pe circuite, avem șase suspecți în terapie intensivă, iar la unii primul test e pozitiv. Așteptăm și rezultatul celui de-al doilea test, peste câteva zile”, a menționat Bogdan Fănuță vineri, pentru GdS.

Niciun pacient Covid-19 la specialitățile unice

Directorul medical de la SJU Craiova spune, însă, că toți pacienții confirmați cu Covid-19 au fost transferați, până acum, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. SJU Craiova este spital suport Covid-19 pentru cazurile grave, atunci când secția ATI de la Infecțioase își va depăși capacitatea de tratare a bolnavilor, și pentru specialitățile unice din județ. Până în acest moment, însă, niciunul dintre pacienții suspecți de la specialitățile unice nu a fost depistat cu coronavirus.

„Toate suspiciunile au fost tratate ca pozitive. Ulterior, când au venit rezultatele negative, au fost transferate pe secție”, a spus Fănuță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS