7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaExcesul de sare poate duce la demenţă

Excesul de sare poate duce la demenţă

Cercetări recente sugerează că o dietă bogată în sare poate conduce la demenţă. Excesul de sare are efecte negative asupra nivelului proteinei tau, care este responsabilă de apariţia bolii Alzheimer.

Dr. Giuseppe Faracod, de la Institutul Feil Family Brain and Mind Research din New York, explică, într-un nou studiu din domeniul neuroştiinţei, că excesul de sare a fost mereu asociat cu probleme ale funcţiei vascularo-cerebrale. Dar o dietă bogată în sare poate fi considerată un factor de risc independent şi solid pentru apariţia demenţei.

Cum favorizează excesul de sare demenţa?

Cercetări anterioare au oferit deja câteva răspunsuri cu privire la mecanismul prin care se produc efectele negative atunci când consumăm prea multă sare. Un studiu făcut asupra şoarecilor a demonstrat cum consumul ridicat de sodiu conduce la demenţă prin producţia în exces a unei molecule care determină inflamaţia, IL-17. Această moleculă inhibă producţia de oxid nitric la nivelul creierului. Rolul oxidului nitric este de a ajuta vasele sanguine să se lărgească pentru a permite circulaţia sângelui. Atunci când nivelul de oxid nitric devine insuficient, circulaţia sangvină poate fi afectată. În studiul asupra şoarecilor, consumul excesiv de sare a condus la creşterea producţiei moleculei IL-17, care a determinat scăderea nivelului de oxid nitric, ceea ce a condus la o circulaţie a sângelui la un nivel redus cu 25%.
Pornind de la aceste descoperiri, echipa de medici care a condus acest experiment a iniţiat un nou studiu, pornind de la ipoteza că nivelul ridicat de sodiu ar conduce către apariţia demenţei prin reducerea fluxului de sânge către creier. Experimentele au relevat, însă, ceva neaşteptat: nu presiunea redusă a sângelui cauza demenţa, ci proteina tau.

Producţia în exces a proteinei tau determină boala Alzheimer. În mod normal, rolul acestei proteine este de a sprijini activitatea neuronală, prin stabilizarea unor structuri prin care se transportă nutrienţii către neuroni. Atunci când producţia proteinei creşte, aceasta poate conduce către dificultăţi cognitive.
Rezultatele au condus cercetătorii pe o nouă pistă. Aceştia au ajuns la concluzia că dieta bogată în sare are o conexiune directă de cauzalitate cu patologia proteinei tau.

Atenţie la consumul de sare

Autorii studiului transmit mesajul că, pe lângă deja cunoscutele probleme pe care le poate provoca sarea în exces, mai ales asupra funcţiei renale, aceasta ne poate afecta stabilitatea cognitivă. Concluzia medicilor este clară: evitarea consumului excesiv de sare şi menţinerea sănătăţii vasculare ne poate ajuta să ţinem departe patologiile neurodegenerative. Cu toate acestea, studiile sunt preliminare şi informaţiile necesită mai multă cercetare, iar experimentele pe şoareci ar trebui replicate la nivel uman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS