6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaTrăieşti mai mult, dacă ai câine

Trăieşti mai mult, dacă ai câine

Un studiu recent, care a fost efectuat în Suedia, a ajuns la concluzia că persoanele care au suferit de un infarct au şanse mai mici să facă un al doilea infarct dacă au un căţel acasă, potrivit Science Alert.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala au folosit un registru de sănătate național pentru a întocmi o listă de aproape 182.000 de pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 85 de ani care au suferit un atac de cord acut între 2001 și 2012.

În mod similar, au colectat informații despre peste 150.000 de pacienți de aceeași vârstă care au avut un accident vascular cerebral în acea perioadă.

Chiar și în urma celor mai bune îngrijiri medicale, sănătatea pacientului poate lua o întorsătură în rău după întoarcerea acasă. În anul următor atacului de cord, au murit aproximativ 30.000 dintre pacienți.

Cu câțiva ani în urmă, aceiași cercetători din Uppsala i-au găsit pe cei care dețineau câini. În general, aceştia aveau o sănătate cardiovasculară mai bună.

În cadrul celor două grupuri de înregistrări de pacienți pe care le-au adunat pentru acest nou studiu, aproximativ una din douăzeci de persoane erau înregistrate ca proprietari de câini.

Întrucât Suedia a instituit înregistrarea obligatorie a câinilor în 2001, cercetătorii au utilizat datele pentru identificarea bolnavilor care erau şi proprietari de câini.

Prin compararea ratelor de mortalitate între proprietarii de câini și restul eșantionului de pacienţi, echipa de cercetători a constatat că nu numai că tovarășii noștri canini au fost corelați cu o sănătate mai bună, dar şi că această îmbunătățire a fost o salvare reală.

Pentru cei care locuiau singuri cu căţelul lor, riscul de a muri în urma unui atac de cord era cu o treime mai mic.

Chiar dacă a existat un partener sau un copil care aștepta acasă, prezența în plus a unui câine a crescut șansele de îmbunătățire a stării de sănătate cu aproximativ 15%.

Căţelul este benefic şi în cazul pacienţilor cu AVC

Rezultatele au fost similare pentru cei care au suferit un AVC. Rezultatele obţinute în cazul personelor care suferiseră un infarct s-au repetat şi în cazul celor care au avut accidente vasculare, prezenţa unui câine fiind asociată cu o scădere de 27% a riscului de deces.

Pe lângă faptul că a analizat riscul de deces în anii care au urmat unui atac de cord, echipa a analizat șansele revenirii la spital pentru un episod repetat cel puțin o lună mai târziu.

Pentru proprietarii de câini, aceste măsuri au scăzut și sub 10%.

În acest caz, trebuie făcută precizarea că prima lună după producerea unui infarct este cea mai critică pentru pacienţi, existând un risc de 1% de producere a unui al doilea infarct, iar după această perioadă riscul scade la doar 0,3%.

Dragostea pentru câini ar putea face minuni

Dragostea pentru câini ar putea face minuni pentru sănătatea noastră într-o varietate de moduri.

Este corect să spunem că, pe baza altor studii, cei care vin acasă într-o casă goală sunt în dezavantaj. Fie că este soț sau pur și simplu un cerc de prieteni, compania bună este secretul pentru a trăi o viață mai lungă.

„Știm că izolarea socială este un factor de risc puternic pentru sănătate și de moarte prematură. Studiile anterioare au indicat că proprietarii de câini se confruntă cu o izolare socială mai mică și au o interacțiune mai mare cu alte persoane.

Mai mult decât atât, păstrarea unui câine este o motivație bună pentru activitatea fizică, ceea ce este un factor important în reabilitare și sănătate mentală“, spune Tove Fall, medic epidemiolog al Universității Uppsala.

După un eveniment cardiac, pacienţii ar putea să-și ia un căţel.

Dar cercetătorii precizează că acest lucru ar trebui să fie doar un factor atunci când vine vorba de luarea deciziei cu privire la posibilitatea de a deveni un proprietar responsabil de animale de companie.

„Mai mult decât atât, din perspectiva bunăstării animalelor, câinii ar trebui să fie dobândiți doar de oameni care simt că au capacitatea și cunoștințele de a oferi animalului de companie o viață bună”, spune Fall.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS