5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateA fost lansat primul hub antidepresie din România

A fost lansat primul hub antidepresie din România

Primul hub antidepresie din România a fost lansat joi, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Hub antidepresie este un proiect naţional, iniţiat cu scopul de a reuni, sub cupola unui nou concept în România, totalitatea serviciilor de prevenire a depresiei şi anxietăţii, evaluare e-health, diagnostic, intervenţie şi reintegrare psiho-socială.

Sorina Pintea a declarat că, anul acesta, au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă.


„Este timpul de a vorbi deschis despre sănătatea mintală, este timpul să creștem gradul de conştientizare şi educare, la nivel național, în privinţa acestui domeniu. Anul acesta au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală.

Numeroși factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane“, se precizează în comunicatul de presă.

Cui i se adresează acest proiect

Acest proiect se adresează atât pacientului cu depresie sau anxietate, cât şi persoanelor cu risc emoţional, prin servicii multidisciplinare şi acţiuni dedicate abordării 360 de grade a individului: evaluarea, diagnostic şi tratament on-line şi face to face; servicii sociale de psihoterapie gratuită; workshop-uri de conştientizare şi prevenţia recidivei; grupuri de suport pentru depresie, anxietate, atacuri de panică; consiliere nutriţională, sportivă, juridică, vocaţională; tehnici şi terapii alternative; programe de reintegrare socio-profesională.

Componenta de terapie ştiinţifică on-line a depresiei şi anxietăţii este susţinută prin intermediul platformelor partenere Depreter şi Paxonline.

Cele două platforme asigură accesul on-line la screening şi diagnostic pentru depresie şi anxietate, la monitorizarea stărilor depresive şi tratamentul depresiei, fără a fi necesară prezenţa beneficiarului în cabinetul terapeutului.

De cine este susţinut proiectul

Proiectul este susţinut de psihologul Yolanda Creţescu, prin Asociaţia Happy Minds. Yolanda Creţescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că acest hub s-a dorit a fi „o umbrelă de specialişti“.

„Depresia şi anxietatea sunt două boli foarte complicate, ca atare a apărut depreHUB, care s-a dorit a fi o umbrelă de specialişti. (…) Vom creşte parteneriate atât cu ONG-urile, cât şi cu instituţiile abilitate, suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu corporaţiile, cu sistemele medicale private. (…)

DepreHUB îşi propune, atât prin TelVerde, cât şi prin platformele de înaltă performanţă, să aducă prevenţie şi screening imediat pentru orice român“, a susţinut ea.
Altă componentă importantă a proiectului este cea dedicată mediului de business şi corporaţiilor care vor să investească în bunăstarea emoţională a angajaţilor.

Potrivit Yolandei Creţescu, intervenţia prin programe de wellbeing, psihoeducaţie şi screening emoţional poate face ca riscul apariţiei şi dezvoltării de tulburări emoţionale să fie mult diminuat.

TelVerde poate fi apelat de persoane care au atacuri de panică

TelVerde 0800.0800.20 poate fi apelat de persoane care au atacuri de panică, anxietate ori depresie.

Peste 50 de absolvenţi şi studenţi ai facultăţilor de psihologie au fost învăţaţi să asigure suport primar în situaţii de criză emoţională prin intermediul acestei linii telefonice gratuite.

„În condiţiile în care peste 50% dintre românii care suferă de depresie nu ştiu că au această afecţiune, iar dintre cei care ştiu mai puţin de o treime se tratează, depreHUB îşi propune să vină în întâmpinarea Strategiei naţionale a sănătăţii mintale prin programe de psihoeducaţie şi abordare multidisciplinară, e-health şi face to face“, se mai arată în comunicatul citat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS