17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinurile ar putea intra pe lista tratamentelor compensate

Vaccinurile ar putea intra pe lista tratamentelor compensate

Vaccinurile esențiale, administrate gratuit în acest moment doar unor categorii de populație, ar putea intra în premieră pe lista tratamentelor compensate pentru toate categoriile de populație, a declarat astăzi președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, la o dezbatere pe tema vaccinării, scrie HotNews.

România ar trebui să aibă, pe lânga calendarul de vaccinare al copilului, și un calendar de vaccinare al adultului și al bolnavului cronic, iar compensarea ar trebui să meargă mână în mână cu acest calendar, a declarat Adriana Pistol, medic și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Compensarea vaccinurilor cel puțin pentru anumite categorii de populație reprezintă o pârghie deja testată în alte țări ale lumii în spirijinul creșterii acoperirii vaccinale. Acest lucru se poate face foarte repede, pârghiile legislative există. O asemenea măsură ar trebui însoțită și de o campanie de informare a populației”, afirmă Adriana Pistol, medic și directorul Centrului de Supraveghere și control al Bolilor Transmisibile, care adaugă că România are nevoie de o strategie de vaccinare, pe care nu o are în acest moment, care va aduce predictibilitate.

Până ca vaccinurile să fie compensate, mai trebuie modificată legislația. Sigur că nu am nimic împotrivă. Susțin prevenția, susțin vaccinarea și nu am nimic împotrivă să fie decontat vaccinul, dar trebuie să modificăm legislația. Vaccinarea se adresează unor cohorte foarte mari, a afirmat Vasile Ciurchea.

Prin vaccinare, bugetul Casei face economii. Avantajele se văd și în starea de bine a pacientului, mai spune Vasile Ciurchea.

Raluca-Maria Nedelea

SursaHotNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS