Acasă Sanatate Ce trebuie să ştii despre cancerul la colon

Ce trebuie să ştii despre cancerul la colon

-

Cancerul la colon este o boală asociată de multe ori cu o dietă nesănătoasă, un stil de viaţă stresant, dar și anumite boli ale aparatului digestiv. Moştenirea genetică, dar și factorii nocivi din mediul înconjurător sunt, de asemenea, responsabili de apariția acestei afecțiuni, iar simptomele cancerului de colon nu sunt mereu vizibile, potrivit Divahair.ro.

Deoarece anumite manifestări pot fi confundate cu alte boli, este necesar să mergi la medic la primele semne de boală. Să îți faci analizele recomandate, dar şi un screening al colonului pentru diagnosticarea corectă şi urmarea tratamentului adecvat.
Principalele simptome ale cancerului de colon pe care nu trebuie să le ignori sunt sângerarea rectală, constipaţia, durerile abdominale frecvente.

Care este principalul semn pentru cancerul la colon

Sângele în scaun este unul dintre principalele semne ale cancerului de colon. Deşi nu este întotdeauna observabil şi poate fi asociat cu alte tulburări, cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale, prezența la medic este obligatorie.
Constipaţia şi durerile abdominale sunt alte simptome ale cancerului de colon. Apariția unei tumori în sistemul digestiv poate bloca colonul, astfel că eliminarea materiilor fecale se face cu dificultate. În plus, bolnavii observă și o sensibilizare a zonei abdominale. Dacă apar astfel de manifestări, este necesar un consult medical de specialitate.

Oboseala cronică, anemia, slăbiciunea resimţită în corp, dar și slăbirea bruscă, în lipsa unei diete, sunt motive de îngrijorare. Aceste simptome pot fi resimţite într-un stadiu avansat al bolii, de aceea se recomandă controlul de rutină. Investigaţiile cuprind un set de analize de sânge şi o metodă imagistică numită colonoscopie.
Riscul cancerului de colon creşte la persoanele peste 50 de ani, dar există anumite sfaturi de care poţi ţine cont pentru a reduce riscul apariţiei simptomelor cancerului de colon.

Care sunt sfaturile de care trebuie să ţi cont

-Introdu în dieta ta cât mai multe fructe, legume şi cereale integrale -Renunţă la produsele procesate şi consumă cu moderaţie carne.
-Evită consumul de alcool şi renunţă la fumat.
-Fă zilnic cel puțin 30 de minute de mişcare.
-Mergi la controlul de rutină pentru a preveni apariția cancerului de colon.
-Încearcă o dietă cu sucuri de detoxifiere

Simptomele cancerului de colon pot fi neplăcute şi pot avea diverse tipuri de manifestări, dar este important de ştiut că există tratamente adecvate şi intervenţii chirurgicale, care cresc şansele de vindecare completă cu până la 90%.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

Râmnicu Vâlcea s-a înfrăţit cu Pretura Ciocana, Chişinău

Râmnicu Vâlcea s-a înfrăţit cu Pretura Ciocana, municipiul Chişinău, după ce ieri, primarul Mircia Gutău a semnat acordul de cooperare şi înfrăţire.