1.9 C
Craiova
vineri, 4 decembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Te doare ficatul? Ce trebuie să ştii despre cauze şi investigaţii

Te doare ficatul? Ce trebuie să ştii despre cauze şi investigaţii

Ficatul este considerat „un organ tăcut“, care nu produce simptome evidente. Cu toate acestea, există câteva semnale care indică apariția unei afecțiuni a ficatului. Stresul, oboseala, alimentația dezechilibrată și virusurile hepatice au consecințe nefaste asupra acestui organ. Când te doare ficatul înseamnă că boala a evoluat prea mult.

Ficatul nu are terminații nervoase care să transmită la creier semnale privind durerea. Când, însă, ficatul doare, mai precis când o persoană se plânge de dureri în zona ficatului, medicul ia în calcul două situații, notează clicksanatate.ro. În primul rând, o tensiune la nivelul canalelor biliare sau a vezicii biliare. Medicii suspectează însă și o tensiune la nivelul membranei care învelește ficatul. În situația a doua, tensiunea poate fi generată de insuficiență cardiacă sau de o formațiune tumorală.

De ce doare ficatul

Obiceiurile nesănătoase, cum sunt dieta bogată în grăsimi și alimentele care se digeră greu, nopțile albe și stresul afectează activitatea ficatului. Acesta secretă bila pentru digestie, filtrează substanțele nutritive de toxine, neutralizează și elimină reziduurile din organism.
Un ficat suprasolicitat începe să dea semne de îmbolnăvire prin oboseală inexplicabilă, limbă încărcată, greață, dureri în partea dreaptă, lipsa poftei de mâncare, miros neplăcut al gurii.
Principala cauză care determină apariția durerilor hepatice este colica hepatică. Aceasta apare frecvent din cauza calculilor prezenți în vezica biliară sau în canalele biliare.

Colica hepatică survine la câteva ore după masă

15% din populația activă suferă de litiaza biliară, adică de pietre la fiere. Durerea apare când există tensiuni puternice în căile biliare, pe unde circulă bila de la ficat la intestin. Disconfortul se manifestă în special când calculii migrează, altfel spus, se deplasează din poziția inițială în alta. În cele mai multe cazuri, colica hepatică survine la câteva ore după masă, când vezica biliară se contractă pentru a vărsa bila în intestin. Durerile se resimt sub stern, dar și sub coastele din partea dreaptă, iradiind spre umărul drept.

Investigații necesare când ficatul doare

Pentru a detecta cauzele care au dus la disconfortul resimțit în zona ficatului se recomandă efectuarea examenului clinic, respectiv palparea regiunii ficatului, ecografie abdominală și teste de sânge specifice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscopul de weekend

BerbecAi o atitudine pozitivă, iar asta îți...

ȘTIRI GdS

Protocolul pentru tratamentul COVID a fost actualizat și unele...

Protocolul pentru tratamentul COVID a fost actualizat și unele reguli se schimbă. Plasma, de exemplu, nu şi-a dovedit eficienţa, motiv pentru care...

Un participant la testele clinice pentru vaccinul împotriva COVID-19...

Yasir Batalvi, un tânăr participant la testele clinice pentru vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică Moderna, a vorbit într-un interviu pentru CNN despre...

SJU Craiova vrea relocarea secției ATI Covid într-o construcție...

Spitalul Județean de Urgență din Craiova intenționează să mute secția de terapie intensivă Covid într-o construcție modulară, lângă Unitatea de Primiri Urgențe....

Spitalul Județean va face mai rapid testele Covid

Spitalul Județean de Urgență va prelucra mai rapid probele Covid-19. Ministerul Sănătăţii a alocat unității medicale un nou echipament de amplificare și...

Peste 30% dintre copiii cu Covid nu au simptome

Mai mult de o treime dintre copiii care au COVID-19 nu prezintă simptome. Este concluzia unui nou studiu al Universității din Alberta.

Supraaglomerarea ATI de la SJU Craiova, poveste veche. DSP...

Distanța prea mică dintre paturile de la terapie intensivă, constatată în urma controalelor DSP, ISU și ISCIR din unitățile medicale, după tragedia...