16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTe doare ficatul? Ce trebuie să ştii despre cauze şi investigaţii

Te doare ficatul? Ce trebuie să ştii despre cauze şi investigaţii

Ficatul este considerat „un organ tăcut“, care nu produce simptome evidente. Cu toate acestea, există câteva semnale care indică apariția unei afecțiuni a ficatului. Stresul, oboseala, alimentația dezechilibrată și virusurile hepatice au consecințe nefaste asupra acestui organ. Când te doare ficatul înseamnă că boala a evoluat prea mult.

Ficatul nu are terminații nervoase care să transmită la creier semnale privind durerea. Când, însă, ficatul doare, mai precis când o persoană se plânge de dureri în zona ficatului, medicul ia în calcul două situații, notează clicksanatate.ro. În primul rând, o tensiune la nivelul canalelor biliare sau a vezicii biliare. Medicii suspectează însă și o tensiune la nivelul membranei care învelește ficatul. În situația a doua, tensiunea poate fi generată de insuficiență cardiacă sau de o formațiune tumorală.

De ce doare ficatul

Obiceiurile nesănătoase, cum sunt dieta bogată în grăsimi și alimentele care se digeră greu, nopțile albe și stresul afectează activitatea ficatului. Acesta secretă bila pentru digestie, filtrează substanțele nutritive de toxine, neutralizează și elimină reziduurile din organism.
Un ficat suprasolicitat începe să dea semne de îmbolnăvire prin oboseală inexplicabilă, limbă încărcată, greață, dureri în partea dreaptă, lipsa poftei de mâncare, miros neplăcut al gurii.
Principala cauză care determină apariția durerilor hepatice este colica hepatică. Aceasta apare frecvent din cauza calculilor prezenți în vezica biliară sau în canalele biliare.

Colica hepatică survine la câteva ore după masă

15% din populația activă suferă de litiaza biliară, adică de pietre la fiere. Durerea apare când există tensiuni puternice în căile biliare, pe unde circulă bila de la ficat la intestin. Disconfortul se manifestă în special când calculii migrează, altfel spus, se deplasează din poziția inițială în alta. În cele mai multe cazuri, colica hepatică survine la câteva ore după masă, când vezica biliară se contractă pentru a vărsa bila în intestin. Durerile se resimt sub stern, dar și sub coastele din partea dreaptă, iradiind spre umărul drept.

Investigații necesare când ficatul doare

Pentru a detecta cauzele care au dus la disconfortul resimțit în zona ficatului se recomandă efectuarea examenului clinic, respectiv palparea regiunii ficatului, ecografie abdominală și teste de sânge specifice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS