22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRiscurile micşorării stomacului. Ce e bine să ştii

Riscurile micşorării stomacului. Ce e bine să ştii

Orice intervenţie chirurgicală vine cu riscurile ei. Nici operaţiile de micşorare a stomacului nu fac excepţie, însă medicii trebuie să le explice pacienţilor la ce să se aştepte pe termen scurt şi lung. Sângerarea excesivă, ulcerul şi apariţia cheagurilor de sânge sunt doar câteva dintre riscurile micşorării stomacului în urma intervenţiei chirurgicale, atrag atenţia specialiştii de la clicksanatate.ro.

Operaţiile de micşorare a stomacului fac schimbări în sistemul digestiv pentru a ajuta pacientul să limiteze cantitatea de alimente pe care o consumă sau să reducă absorbţia anumitor nutrimente. Aceste intervenţii se fac atunci când dietele şi exerciţiile fizice nu au funcţionat, iar persoana are probleme grave de sănătate din cauza greutăţii corporale, precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul zaharat sau apneea obstructivă de somn. Beneficiile operaţiilor de micşorare a stomacului sunt reducerea excesului ponderal (în primul an după operaţie se poate pierde până la 60% din greutate) şi reducerea riscurilor pentru agravarea bolilor cardiovasculare.
Cele mai eficiente tipuri de operaţie pentru micşorarea stomacului sunt Gastric Sleeve (gastrectomia longitudinală), Bypass-ul gastric (izolarea unei porţiuni stomacale) şi Gastric Banding (inelul gastric ajustabil).

Riscurile micşorării stomacului imediat după operaţie şi pe termen lung

Dintre riscurile micşorării stomacului, cel mai des întâlnite după operaţie sunt: refluxul gastric, riscurile legate de anestezie, greaţă cronică şi vărsături, dilatarea esofagului, infecţiile, imposibilitatea de a consuma anumite alimente şi eşuarea procesului de pierdere în greutate.
Chirurgia bariatrică implică şi o serie de riscuri pe termen lung, precum: sindromul postprandial precoce (Dumping), glicemia scăzută, malnutriţia, ulcerul, vărsăturile, herniile şi ocluzia intestinală.

Ce probleme pot apărea după bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric, recomandat persoanelor care suferă de obezitate morbidă, are printre riscuri apariţia calculilor biliari, sidromul Dumping, sângerarea internă, hernia, perforarea stomacului sau a intestinelor, ulceraţii la nivelul stomacului sau al intestinelor, anumite probleme cardiace sau pulmonare, dificienţa de fier sau de vitamine.
Riscurile micşorării stomacului apar şi după procedura intitulată Gastric Sleeve (eliminarea unei porţiuni mari a stomacului). Aceste riscuri sunt: cheagurile de sânge, calculii biliari, sângerarea abundentă a locului operaţiei, perforarea stomacului sau a intestinelor.

Cum se pot reduce riscurile chirurgiei bariatrice?

Efectele adverse şi riscurile intervenţiei chirurgicale asupra stomacului pot fi reduse prin micşorarea indicelui de masă corporală (scăderea în greutate), prin introducerea în rutină a exerciţiilor fizice şi prin evitarea fumatului. Cu toate acestea, în primele luni după operaţie, pacientul poate avea o serie de neplăceri, precum senzaţie de oboseală, senzaţie de frig, uscarea pielii, subţierea firelor de păr sau schimbări bruşte de dispoziţie. Dacă pacientul rămâne cu un exces de piele în urma operaţiei, ar putea avea nevoie de o altă intervenţie pentru a elimina acest surplus. Altfel, e posibil ca igiena să nu se facă în mod corespunzător şi să apară infecţii ale pielii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS