16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum tratăm rinita alergică

Cum tratăm rinita alergică

Rinita alergică se caracterizează printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale. Rinita alergică apare din cauza unor reacții imunologice excesive în prezența unor substanțe străine, denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei și cantitatea de alergeni influențează în mod decisiv apariția și agravarea simptomatologiei.

Rinita alergică este considerată cea mai frecventă afecțiune alergică și este o reacție a mucoasei nazale la alergeni precum polen, plante de sezon, chimicale, praf. Alergia nazală se manifestă prin cele două forme de rinită alergică: rinita alergică sezonieră sau periodică, numită și „febra fânului“, și rinita alergică perenă sau aperiodică.

Curățarea căilor nazale

Curățarea regulată a căilor nazale (prin dușuri nazale sau irigare) cu o soluție de apă sărată poate fi de un real ajutor. Aceasta se poate face folosind fie o soluție preparată acasă, fie o soluție la pliculețe, ce pot fi cumpărate de la farmacie. Seringi mici speciale sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta la spălarea interiorului nasului.
Pentru a prepara soluția la domiciliu, se amestecă o linguriță de sare și o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o jumătate de litru de apă fiartă, care a fost lăsat să se răcească până la temperatura corpului (nu încercați să clătiți nasul în timp ce apa este încă fierbinte).
Turnați apă în palma strânsă și turnați o cantitate mică de soluție în ea, pe care o trageți printr-o singură nară, astupând-o cu degetul pe cealaltă. Repetați operațiunea până când nasul se va simți confortabil. În timpul operațiunii este posibil ca o parte din soluție să ajungă în gât. Deși soluția este inofensivă în caz că o înghițiți, încercați să scuipați cât mai mult din ea. Irigarea nazală poate fi efectuată de câte ori este necesar, dar, de fiecare dată, folosiți soluție proaspăt preparată.
Imunoterapia este cunoscută și sub numele de desensibilizare. Acesta este un alt tip de tratament utilizat pentru unele alergii. Este potrivit doar pentru persoanele cu anumite tipuri de alergii, cum ar fi „febra fânului“, și este de obicei luată în considerare numai în cazul în care simptomele sunt severe.
Imunoterapia implică introducerea treptată a tot mai multor alergeni în corpul dumneavoastră, pentru a face sistemul imunitar mai puțin sensibil la aceștia. Alergenul este adesea injectat sub pielea brațului, la intervale de o săptămână, cu o doză ușor crescută de fiecare dată. Imunoterapia poate fi, de asemenea, efectuată folosind tablete care conțin un alergen, cum ar fi polenul de iarbă, plasate sub limbă. Când se ajunge la o doză care este eficientă în reducerea reacției alergice (doză de întreținere), va trebui să continuați cu injecțiile sau tabletele pentru o perioadă ce poate ajunge până la trei ani.
Imunoterapia trebuie efectuată numai sub supravegherea atentă a unui medic special instruit, pentru că există un risc ca aceasta să provoace o reacție alergică gravă.

Complicații ale bolii

Rinita alergică poate afecta sănătatea semnificativ dacă nu este tratată cu succes. Anumite complicații pot apărea în cazul rinitei alergice pe termen lung (cronică), inclusiv sinuzita, urechile înfundate și infecții ale urechii și polipii nazali.
Multe persoane care au rinită alergică suferă, de asemenea, și de astm. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt predispuse la infecții respiratorii.
Persoanele care au rinită alergică cronică declară că alergia este o cauză de scădere a stării de bine și a calității vieții. Pot avea probleme cu somnul și să se simtă obosiți și iritați, chiar și depresivi.
Pot avea probleme de concentrare la serviciu sau la școală și să fie mai puțin productivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS