17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scapi de atacul de panică

Cum scapi de atacul de panică

Frica este o stare afectivă negativă care apare în momentul în care subiectul întrezăreşte un pericol iminent. Atacul de panică este un episod neașteptat și intens de teamă și anxietate. În majoritatea cazurilor, se declanșează brusc, fără avertisment și fără un motiv evident. Simptomele includ, printre altele: palpitații, creșterea ritmului cardiac, respirație rapidă sau senzația de sufocare, dureri de cap, amețeală, tremur, transpirație.

Cercetătorii au descoperit că 2-4% din populaţie a fost diagnosticatăcu fobii sau alte tulburări anxioase. Printre ele se numără şi atacurile de panică, acele momente de frică iraţională incontrolabilă. În cazul în care te confrunţi cu o astfel de situaţie, iată câteva trucuri ce te pot ajuta să îţi redobândeşti starea de linişte: operaţiile logico-matematice sau participarea activă la discuţii cu tematici complexe.

Atacurile de panică pot fi confundate de multe ori, cu simple stări de nelinişte sau rău interior. Ignorate, intensitatea acestora creşte. Este importantă conştientizarea unui atac de panică încă de la debut, pentru a putea fi aplicate trucurile care au rol de inhibare. Asociaţia Americană a Psihologilor (APA) afirmă faptul că oamenii tind să viziteze doctorul de cel puţin 4-5 ori înainte de a fi diagnosticaţi corect, cu atac de panică.

Cum ajutați o persoană care suferă un atac de panică

Încercați să aflați dacă teama a fost provocată de un motiv anume. Dacă acesta există, încercați să îl îndepărtați sau să îndepărtați persoana de sursa de stres și să o conduceți spre un loc mai liniștit.

Calmați persoana

Vorbiți cu persoana care suferă atacul de panică liniștit, dar ferm. Încercați să o convingeți să rămână pe loc și să se calmeze.

Ajutați persoana să își recapete ritmul respirator normal

Odată ce persoana a reușit să recapete un ritm respirator normal, îi va fi mai ușor să elimine celelalte simptome ale atacului de panică. Verificați dacă nu cumva astmul este cauza respirației alerte. Astmul este o afecțiune diferită, care necesită tratament special.

Cum se tratează

Cel mai indicat este să apelăm la psihoterapie, care ne poate ajuta să descoperim cauzele anxie­tații, precum și să ne întărim mental, să învățăm să controlăm și să prevenim astfel de crize.
Cauzele sunt diferite de la persoană la persoană și de aceea nu există un tratament universal. Terapia, pentru că este personalizată, este cea care reușește cel mai frecvent să ne calmeze și să vindece atacurile de panică, iar intervenția psihiatrică nu este întotdeauna cea mai utilă.
Antidepresivele, de multe ori, nu rezolvă problema și ne pot provoca dependență. Tocmai de aceea, este important să încercăm să scăpăm de aceste atacuri nu prin medicație, ci lucrând cu noi înșine.

Psihoterapeutul ne poate induce senzații de panică prin respirații rapide, rotirea capului sau urcarea scărilor în fugă, că apoi să învățăm tehnici de depășire a acestor simptome folosindu-ne de relaxarea musculară și tehnici de respirație, înțelegând că panica nu conduce la evenimentele catastrofale de care ne temem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS