Sarea – avantaje şi dezavantaje



Consumată în cantităţi moderate, sarea ajută la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienţa transmisiei nervoase şi a contracţiei musculare. În cazul în care suferi de balonare, constipaţie sau lipsa poftei de mâncare, poţi s-o adaugi, în cantităţi mici, în paharul cu apă.

De asemenea, băile calde cu apă sărată dau rezultate în cazul bolilor articulare, reumatismului, şi ameliorează afecţiuni specifice sezonului rece (răceala, gripa sau guturaiul). Simptomele cistitei şi anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul băilor de şezut cu apă sărată (5 linguri de sare grunjoasă la un litru de apă).

Şi aerul salin este benefic pentru sănătate, în acest sens fiind recomandate curele litorale şi cele de ocnă, indicate în afecţiuni precum astm bronşic, bronşită, emfizem pulmonar, rinită, sinuzită cronică, infecţii respiratorii repetate, hipotiroidie.

Curele cu aer salin sunt contraindicate în boli ca hipertiroidie, tuberculoză pulmonară, epilepsie, hipertensiune gravă, infarct recent, angină pectorală cu crize frecvente, cancer pulmonar şi claustrofobie.

Atunci când există un deficit de sare în organism, pot apărea simptome precum diaree, greaţă, tulburări de memorie, stare de oboseală intensă şi prelungită, însoţită de slăbiciune fizică şi dificultăţi în concentrare.

Cu toate acestea, majoritatea consumăm mai multă sare decât are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc în hipertensiune, afecţiuni cardiovasculare, îngreunarea procesului de vindecare a bolilor, retenţie de apă în organism, care favorizează depunerea kilogramelor, şi împiedicarea absorbţiei de calciu, care afectează sistemul osos şi creşte riscul de osteoporoză.

Din cauza consumului excesiv de sare, ţara noastră se situează pe primele locuri în Europa la numărul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienţi în clinicile de cardiologie.

Sarea provoacă dependenţă

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că atunci când organismul tânjeşte după sare, aceeaşi zonă a creierului este stimulată ca şi în cazul consumului de cocaină sau de opiu. Pentru a releva acest lucru, savanţii au folosit şoareci pe care i-au privat de sare, hrănindu-i cu diuretice şi mâncare necondimentată. După trei zile au analizat partea de la baza creierului, numită hipotalamus, iar rezultatele au arătat că aceleaşi gene activate de apetitul pentru sare au fost afectate şi în cazul dependenţei de droguri.


Sarea de bucătărie intervine în procesul complex al foamei, fiind un adevărat drog. Mulţi oameni nu pot, pur şi simplu, să mănânce nesărat. Obişnuinţa papilelor gustative cu clorura de sodiu este atât de mare încât restricţionarea acesteia poate deveni o problemă. La multe persoane, trecerea de la un regim hipersodat la unul hiposodat, de obicei recomandat de către medic, creează probleme psihologice deosebite, cura de „dezintoxicare“ având tendinţa să fie sortită eşecului. Problema care se pune în aceste situaţii nu se referă strict la schimbarea alimentaţiei, ci mai degrabă la schimbarea comportamentului alimentar.

O linguriţă de sare pe zi!

Sarea se găseşte în mod natural în diverse produse care fac parte din dieta noastră zilnică. Cu toate acestea, sarea este folosită în mod intenţionat pentru îmbunătăţirea gustului şi prelungirea termenului de valabilitate.

„Cantitatea de sare recomandată zilnic este de aproximativ 2 grame, adică o linguriţă. În cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani sau pentru cei care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoză, aportul de sare ar trebui să se limiteze la doar 1,5 grame/zi“, spune Flavia Manole, nutriţionist şi membră a Asociaţiei Dieteticienilor din România.

Sarea se ascunde în numeroase alimente pe care le consumăm zilnic, fără ca măcar să ne dăm seama. Pentru a afla conţinutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie să înmulţim cantitatea de sodiu de două ori şi jumătate.

Un exemplu concret: un borcan cu pastă de măsline de 175 de grame are trecut pe etichetă un conţinut de 1.590 mg de sodiu pe suta de grame, adică 1,59 grame. Înmulţind 1,59 cu 2,5 va rezulta o cantitate de sare de 3, 97 grame, cu mult peste cantitatea recomandată. Deci, consumul a puţin peste jumătate din acel borcan va însuma o cantitate de sare cât pentru două zile. Şi asta fără a mai pune la socoteală alte alimente consumate în ziua respectivă.

Arome şi condimente în loc de sare

În loc de sare, putem asezona mâncărurile cu diferite ierburi aromatice, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Folosirea mărarului, pătrunjelului, cimbrului sau busuiocului în stare proaspătă în diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase în ceea ce priveşte gustul şi aroma mâncării. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor, dar sunt şi o sursă excelentă de antioxidanţi, minerale şi vitamine. Salatele, sosurile şi mâncărurile cu sau fără carne pot deveni adevărate delicatese, dacă foloseşti în loc de sare coajă rasă de portocale, lămâie sau lime, care conferă o aromă aparte. În plus, consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete – banane, pepene galben, kiwi, prune, sfeclă roşie, roşii, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopidă – nuci crude, peşte şi fructe de mare. Acestea sunt bogate în potasiu, un mineral care ajută la eliminarea sodiului din corp, asigurându-se astfel o detoxifiere eficientă şi o activitate normală a glandelor suprarenale.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 14 decembrie 2018

Actualitate

» Situaţia înainte de Crăciun. Pesta porcină africană evoluează în 296 localităţi, cu 1.136 focare. Despăgubirile au ajuns la 236,5 mil. lei
» Inspecţia judiciară scoate la concurs 23 de posturi de inspectori judiciari
» Tensiuni în Balcani. Serbia evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Kosovo. NATO face apel la calm
» Alertă de avalanşe. Risc însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri
» Vrei să-ţi schimbi furnizorul de energie şi gaz? De azi, ENEL a deschis primul său magazin din Craiova
» O trăsură cu cai ce „încerca să iasă din mormânt“, descoperită de arheologi
» Liberalii vor ca apa meteorică să fie plătită din buget
» Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu premierul britanic, Theresa May
» Aplicația pentru înscrierea în Start-Up Nation 2018 se poate testa de vineri până duminică
» Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat Rezoluția prin care se sărbătorește ”Centenarul Marii Unirii a României din 1918”
» Ucenicia la locul de muncă și stagiul profesional – măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă
» Traversarea cu feribotul, întreruptă temporar între Bechet şi Oreahovo
» Românii mai au la dispoziție încă o săptămână pentru investi în titlurile de stat CENTENAR
» Consiliul UE cere României să aplice recomandările MCV
» Primăriile vor primi bani pentru plata cheltuielilor curente

Publireportaj

» Creativitate şi stil la „Coolhunting afFAIRs”

Dolj

» Un sfert din pensionarii doljeni primesc pensia minimă
» Patru Ford Ecosport cu tracţiune integrală, la scara Primăriei Craiova
» De astăzi se zboară spre Bruxelles, de pe Aeroportul Craiova
» Cartea „Reflexii şi documentări la 100 de ani de la Marea Unire“, lansată la Biblioteca Judeţeană
» Wielpütz Automotive din Germania renunță la fabrica din Craiova
» Se închid gazele pe mai multe străzi din Filiaşi
» Tramvaiele din Craiova au reintrat în funcţiune
» Tramvaiele din Craiova nu circulă din cauza unei pene de curent
» Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova, în pană de curent de câteva ore
» Gazeta de Sud, premiată de FNGCIMM
» Fermierii sunt sprijiniţi de FNGCIMM să cumpere terenuri agricole
» Craiova: Compania Magna, alături de Gazeta de Sud în campania umanitară pentru copiii abandonaţi
» Crăciunul, sărbătorit la Grădiniţa Pinocchio din Craiova
» Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa: „Deocamdată e de preferat ca spitalul regional să rămână în seama Ministerului Sănătăţii“
» De mâine se va putea zbura spre Bruxelles, de pe Aeroportul Craiova
» Craiova: Poliţiştii rutieri au sancţionat şoferii care nu acordă prioritate pietonilor
» Dolj: Acţiune pentru combaterea activităţilor ilicite de comerţ din domeniul „morărit – panificație”
» Dolj: Prejudiciu recuperat de la persoane bănuite de furt
» Craiova: Reţinut după ce a fost prins în flagrant de poliţişti
» Centrul „Sfântul Nicolae” din București al Arhiepiscopiei Craiovei organizează serbarea „Ceata Colindătorilor”

Gorj

» Gorj: Accident rutier cu trei victime la Tismana
» Gorj: Razii la comercianții de cherestea
» Cod Portocaliu de ninsoare pentru judeţele Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea
» Gorj: Un bărbat a ajuns în arest pentru furtul unei biciclete

Olt

» (Video) Șeful Casei de Pensii Olt, acuzat că animalele lui de pază i-ar fi omorât vecinului șapte animale
» Olt: Tineri prinși cu materiale pirotehnice, parfumuri și țigări de contrabandă în valoare de aproape 13.500 de lei
» Americanii au inaugurat creșa construită la Caracal cu 350.000 dolari
» (Video) Olt: Accident în lanț la ieşirea din Balş
» Prins în timp ce bracona în Olt

Mehedinţi

» Aproape 200 de locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Sport

» DJTS Dolj a premiat performerii (galerie foto)

Magazin

» Shakira, pusă sub acuzare pentru fraudă fiscală în Spania. Vedeta datorează peste 14,5 milioane de euro
» (Galerie foto) Idei inedite pentru aranjare felurilor de mâncare pe masa de Crăciun

Top