22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum poți ține sub control astmul bronșic

Cum poți ține sub control astmul bronșic

Astmul bronșic se declanșează pe un fond alergenic, atunci când persoana este expusă la praf, polen, păr de animale sau alţi factori alergeni. În această situație, bronhiile se îngustează și apare senzaţia de constricţie toracică și lipsă de aer.
În România, un sfert din populaţie are rinită alergică, iar din aceştia 70-80% prezintă şi boli asociate, astmul bronşic având cea mai mare incidenţă (6-7%) conform Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.
Astmul bronşic apare de obicei la persoanele predispuse genetic, mai frecvent la adulţii tineri şi copii. Prin diagnosticarea corectă şi aplicarea unui tratament eficient, astmul bronşic poate fi perfect controlat, pacienţii ducând o viaţă normală. Respectând recomandările medicilor, pacienţii cu astm bronşic au şansa de a-şi prelungi viața, dar şi de a o îmbunătăţi, bucurându-se de un prognostic bun. Este foarte important, pe lângă respectarea recomandărilor medicale, ca aceşti bolnavi, şi nu numai ei, să beneficieze de un aer curat, fără poluanţi, lucru care este posibil printr-o implicare atât individuală, cât şi la nivel de comunitate, prin respectarea normelor de protecţie a mediului.

Când trebuie să mergi la pneumolog?

Indiferent că ne aflăm în sezonul virozelor, însoţite sau nu de alergii, este bine ca orice tuse, asociată cu lipsa aerului și respiraţie șuierătoare, să fie investigată cu atenție. O consultaţie la un specialist poate pune un diagnostic exact pe baza unei spirometrii și radiografii pulmonare. De asemenea, în criză, medicul va recomanda și EKG.
Factorii care declanşează sau înrăutăţesc episodul astmatic acut sunt numeroşi. Cel mai frecvent sunt incriminate răcelile sau alte boli respiratorii, în special cele cauzate de virusuri, cum este gripa şi efortul fizic (mai ales dacă aerul respirat e rece şi uscat). De asemenea, pot declanşa criza de astm expunerea la fumul de ţigară, aerul poluat, praful sau părul de animale, prezenţa unor chimicale sau alte substanţe la locul de muncă (astm ocupaţional), modificările hormonale, ca de exemplu cele care apar la debutul menstruaţiei, la pubertate, şi administrarea de medicamente, ca aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS