17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum avem grijă de sănătatea ochilor

Cum avem grijă de sănătatea ochilor

Din ce în ce mai mulți pacienți ajung în cabinetele medicilor oftalmologi

Orele petrecute în fața calculatorului reprezintă cel mai de temut dușman al vederii. Controlul ochilor trebuie să înceapă încă de la naștere. Medicii spun că, după vârsta de trei ani, tot mai mulți copii petrec mult timp în fața telefoanelor sau tabletelor, ceea ce le afectează vederea. Cu aparate destinate copiilor, specialiștii pot să stabilească nivelul dioptriilor și la copiii foarte mici.

Statisticile spun că, până în anul 2030, numărul persoanelor care se confruntă cu boli oftalmologice se poate dubla. De aceea, este esențială prevenția, astfel încât să îți menții o vedere ageră chiar și după vârstă de 65 de ani, când încep să apară problemele.
Incidența afecțiunilor ochilor este tot mai crescută la adulți. Pentru cei care petrec mult timp în fața calculatorului, medicii recomandă să poarte ochelari de protecție. „Adulților le recomand să își facă un test acasă, să își acopere pe rând câte un ochi. Sunt mulți care nu realizează că nu văd cu un ochi. Dacă observă o problemă trebuie să meargă la medic. Timpul petrecut la calculator afectează tot mai multe persoane, este boala secolului nostru. Unii stau la calculator peste zece ore pe zi și este normal ca ochiul să obosească. Apare iritația, ochii roșii, oboseala oculară. Ei pot să poarte niște ochelari speciali pentru protecție. Putem să mai ajutăm ochiul și prin administrarea de lacrimi artificiale. La birou, când facem o pauză, este bine să punem câte o picătură de lacrimi artificiale în fiecare ochi“, conchide dr. Mihaela Puianu, medic primar oftalmolog.

„Există un aparat special de măsurare a dioptriilor pentru copii“

Nici copiii nu sunt mai feriți. Medicii spun că, după vârsta de trei ani, tot mai mulți copii petrec mult timp în fața telefoanelor sau a tabletelor, ceea ce le afectează vederea. Cu aparate destinate copiilor, specialiștii pot să stabilească nivelul dioptriilor și la copiii foarte mici. „Există un aparat special de măsurare a dioptriilor pentru copii. Micuțul stă în brațe la mămică, la un metru se pune aparatul cu un zgomot și luminițe, copilul se uită la el și așa i se măsoară dioptria oculară. Cei care sunt depistați cu dioptrie se urmăresc în funcție de cât de gravă este afecțiunea, la o lună, la trei sau la șase luni. Le recomand părinților să nu lase copiii să stea mai mult de o oră pe zi cu tableta în față, să nu îi lase să stea aproape de ecran pentru că ei au această tendință“, atrage atenția medicul oftalmolog.

Puteți apela și la remediile naturiste

Vitamina A are un rol esențial pentru o vedere bună, reducând semnificativ riscul de cataractă. Se găsește în morcov, ardei gras, spanac, păpădie, cartof dulce, dovleac, ficat, mango. Alți nutrienți care ajută la protecția ochilor sunt betacarotenul, dar și luteină și zeaxantina, substanțe care se găsesc în legumele cu frunze verzi.
Prevenirea unor boli oculare, reducerea procesului de slăbire a vederii, protejarea ochilor, toate se pot face şi cunoscând care sunt plantele care au efecte benefice. Alimentaţia zilnică are un efect extrem de important pentru sănătatea ochilor. Iată în continuare cele mai importante plante ce sunt benefice pentru sănătatea oculară.
Usturoiul este o plantă cu un conţinut ridicat de sulf, rolul acestuia fiind acela de a produce substanţa cunoscută sub numele de glutemină. Pentru ochi glutemina este un important antioxidant. Usturoiul menţine un echilibru al funcţiilor chimice din jurul ochilor. Se consumă crud sau presărat deasupra unor preparate alimentare. Morcovii au, de asemenea, o influenţă pozitivă asupra vederii, fiind bogaţi în vitaminele A şi E. Se consumă cruzi sau ca salată. Rezultate bune dă şi sucul de morcovi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS