14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatate70 de români mor zilnic din cauza fumatului

70 de români mor zilnic din cauza fumatului

În România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. La nivel mondial, consumul de tutun ucide anual aproximativ șase milioane de oameni, dintre care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Statisticile arată că una din zece persoane fumătoare se îmbolnăveşte de cancer de plămâni. Multe dintre cazuri sunt tratate și la Spitalul Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia.

Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. Conform Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană și publicat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, în România consumul de tutun se menține încă relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, în rândul femeilor de 19%.
Aproximativ 5% din compoziţia plantei de tutun este reprezentată de nicotină, un alcaloid lichid care, în contact cu aerul, capătă o culoare gălbuie. Alcaloizii sunt compuşi organici alcătuiţi din carbon, hidrogen, nitrogen şi oxigen, combinaţie care are efecte dezastruoase asupra sănătăţii.
În clinicile de Chirurgie Toracică și Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova ajung cele mai grave cazuri de cancer pulmonar din Oltenia. Medicii spun că numărul pacienților care suferă de cancer pulmonar este tot mai mare. „Avem multe cazuri. La noi se internează și pacienți din toate județele Olteniei, de obicei cazurile cele mai grave. Unii pacienți mai sunt tratați și la Spitalul din Severin. Din păcate, sunt din ce în ce mai mulți tineri afectați de această boală. Am avut și pacienți de 30 de ani cu cancer pulmonar. Fumatul este o mare problemă“, spune dr. Alin Demetrian.

Cum acţionează nicotina asupra fumătorilor

La doar zece secunde după primul fum, nicotina este absorbită prin piele şi prin mucoasele de la nivelul nasului, gurii şi plămânilor, ajungând în fluxul sanguin, care ajunge până la creier. Nicotina stimulează glandele suprarenale care produc epinefrină, un hormon şi neurotransmiţător cunoscut sub denumirea de adrenalină. Acest proces duce la creşterea presiunii sângelui şi la accelerarea bătăilor inimii, ca urmare a constricţiei vaselor de sânge.
De asemenea, nicotina stimulează producţia de dopamină, un neurotransmiţător inhibitor care ajută la controlarea centrilor de recompensă şi plăcere ai creierului. Inhalarea nicotinei face posibile aceste schimbări imediate datorită micilor săculeţi numiţi alveole, care căptuşesc mucoasa plămânilor.

Ce efecte are nicotina asupra organismului

Nicotina poate fi absorbită în organism şi prin intermediul tractului gastrointestinal sau al pielii. Aşa funcţionează plasturii sau guma de mestecat cu nicotină.
Odată ajunsă în organism, nicotina este descompusă în proporţie de 80% de enzimele din ficat şi transformată în cotinină.
De asemenea, este metabolizată şi de plămâni, care o transformă în cotinină şi alţi compuşi care sunt, în final, eliminaţi prin urină, salivă sau chiar prin păr.

Fumătorii au risc mai mare de îmbolnăvire

În tutun există cel puţin 250 de compuşi toxici cu potenţial cancerigen. Pneumonia, emfizemul pulmonar, infecţiile respiratorii, bolile de inimă, cataracta, cancerul oral, de laringe, faringe, esofag, de stomac, de pancreas, de rinichi, de plămâni şi leucemia sunt doar câteva dintre consecinţele fumatului.
Riscul de cancer este dublu în cazul fumătorilor. De asemenea, fumătorii au risc mult mai mare de parodontoză, diabet, infertilitate, complicaţii în sarcină, îmbătrânire prematură. În medie, fumătorii trăiesc mai puţin cu zece ani decât nefumătorii. Efectele fumatului asupra sistemului imunitar sunt grave. În cazul fumătorilor, sistemul imunitar nu mai funcționează bine, persoanele fumătoare sunt mai expuse la infecții, iar procesul de vindecare a organismului este mai lung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS