11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum păstrezi glicemia în valori normale

Cum păstrezi glicemia în valori normale

Diabetul este o afecțiune cronică de care suferă peste 11% dintre români. Este o boală în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale.

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Glicemia poate fi determinată în momente diferite ale zilei (dimineaţa, prânz, seara sau în cursul nopţii) precum şi în raport diferit faţă de masă – înainte sau după consumarea mâncării.
Diabetul începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect. Factorii ereditari pot juca un rol important în apariția diabetului, însă cauza exactă care duce la această anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscută.
Există însă câțiva factori de risc pe care îi poți modifica, astfel încât să reduci semnificativ șansele de a face diabet. Acești factori includ greutatea excesivă, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.
Multe persoane încă mai cred în mitul care spune că dulciurile ar fi de vină pentru apariția diabetului. Or, această afirmație este doar pe jumătate adevărată.

Care este glicemia normală?

Pentru o persoană sănătoasă, care nu este bolnavă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl, măsurată dimineaţa, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia creşte până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100 mg/dl.
O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, iar o valoare care ajunge sub 70 mg/dl reprezintă hipoglicemie.

Simptomele diabetului

Semnele prin care poți recunoaște diabetul pot fi trecute ușor cu vederea, iar în unele situații acestea lipsesc cu desăvârșire. Aruncă o privire pe lista de simptome de mai jos și acordă-le atenția cuvenită, iar dacă prezinți astfel de semne mergi la medic și verifică dacă ești bine.

Cum îți poți măsura glicemia?

În afară de analizele medicale realizate la medic îți poți verifica glicemia acasă cu ajutorul unui dispozitiv electronic numit glucometru.
De regulă, toate glucometrele funcționează pe același principiu, dar fiecare aparat are propriile sale benzi de testare (o bandă specială de unică folosință care absoarbe mostră de sânge și este introdusă în glucometru).
Înainte de testarea glicemiei, spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun și usucă-le cu un prosop. Este important să nu ai pe piele urme sau alte reziduuri care apoi în contact cu sângele să modifice rezultatul testului.
Testarea se face astfel: se înțeapă degetul (pe partea laterală a vârfului) folosind dispozitivul de înțepare special (dacă nu ai unul atunci măcar asigură-te că folosești un ac steril) pentru a obține o picătură de sânge care se aplică pe bandă de testare și se introduce bandă în glucometru, conform instrucțiunilor aparatului.

Există mai multe tipuri de diabet

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății recunoa-ște trei tipuri de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 și diabet gestațional. Diabetul de tip 1 mai este numit și diabet juvenil sau diabet insulino-dependent. Este forma care se întâlnește la aproximativ 10% din persoanele cu diabet. Acesta este diagnosticat de obicei la persoanele cu vârste sub 35 de ani, dar se poate întâlni la orice vârstă.
În diabetul zaharat de tip 1, semnele și simptomele pot apărea foarte repede și se pot dezvolta în mod semnificativ pe parcursul a câteva săptămâni sau chiar zile – în special la copii și adolescenți.
Diabetul de tip 2 mai este numit și diabet noninsulinodependent. Este cea mai frecventă formă de diabet și afectează, de regulă, persoanele cu vârste peste 35 de ani, dar nu este exclus să apară și la vârste mai tinere. Diabetul de tip 2 tinde să se dezvolte mai lent, de obicei pe o perioadă de luni sau chiar ani de zile. De asemenea, acesta poate duce la starea de prediabet.

Glicemia poate să crească ușor și să scadă greu

Pe parcursul unei zile, nivelul glicemiei se modifică, fiind cel mai scăzut înainte de a mânca. Pentru cei mai mulți oameni fără diabet, nivelul glicemiei pe nemâncate este sub 100 mg/dl. De crescut, glicemia poate să crească relativ ușor, însă de scăzut, nu va scădea atât de ușor, pentru că atunci când nu mănânci, chiar și o perioadă mai îndelungată, ficatul transformă grăsimea și masa musculară în glucoză. Foarte puține sunt cazurile în care glicemia scade sub 60 mg/dl. Atunci când valorile normale sunt depășite, dar încă nu sunt la un nivel foarte periculos, pacientul este prediabetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS