24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scăpăm de stările de nervozitate?

Cum scăpăm de stările de nervozitate?

Nervozitatea face parte din anxietate, care este un instinct de supraviețuire evoluat, ce ne ajută să ne protejăm sau să ne apărăm. Nervozitatea și anxietatea pot fi combătute prin relaxare și abilitatea de a învăța să rămâi calm. Nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru. Un corp și o minte relaxate ne ajută să nu fim nervoși și agitați, pentru că aceste stări sunt opuse fiziologic. Relaxarea este un adevărat calmant și este imposibil să fii relaxat și neliniștit, în același timp.

Stresul poate declanşa boli grave

Expunerea pe termen lung la stări de nervozitate extreme conduce la declanșarea multor probleme de sănătate. Stresul cronic crește tensiunea arterială, inhibă răspunsul sistemului imunitar, crește riscul atacului de cord și cerebral, contribuie la infertilitate și grăbește procesul de îmbătrânire a organismului.
Stresul prelungit are efecte directe asupra randamentului cerebral și funcțiilor psihice, crescând vulnerabilitatea la anxietate, depresie și alte boli psihice, de la nevroze care cresc gradual în intensitate, până la episoade psihotice.
O primă metodă eficientă de calmare a unui sistem nervos dezechilibrat este vizualizarea unui peisaj care produce plăcere, induce senzația de relaxare și bunăstare. Tehnica presupune să închideți ochii timp de 5-10 minute în momentele de maximă nervozitate și să creați o fotografie imaginară cu locurile în care vă simțiți cel mai bine. Inhalați aer pe nas timp de câteva secunde, mențineți aerul în plămâni timp de cinci secunde, apoi expirați pe nas vreme de trei secunde. Respirați angrenând diafragma, mușchiul respirației, pentru a ajuta corpul să își regleze reacțiile. Respirația adâncă și lentă ajută la recăpătarea stării de calm.
Alimentele pe care le consumăm atunci când suntem supărați sau nervoși pot să fie exact sursele care au atras aceste stări de nervozitate cu care ne confruntăm tot mai des. Potrivit cercetărilor recente, o dietă bogată în grăsimi saturate poate să agraveze starea de depresie.
Se pare că alimentaţia de tip fast-food afectează în mod direct capacitatea de funcţionare corectă a creierului, împiedicând conexiunile între celulele cerebrale.

Deconectarea ajută la scăparea stării de nervozitate

Metoda deconectării poate ajuta la scăparea stării de nervozitate și apelează la abilitatea de a rămâne conștient de trăirile negative ale momentului, dar detașat de problemă, ca și cum v-ați privi din exterior și v-ați analiza propriile senzații. Gândurile despre trecut – presărate de vină și regrete – sau grijile despre viitor conduc întotdeauna către nașterea unei cantități copleșitoare de stres.
A rămâne calm și concentrat pe momentul prezent poate să reechilibreze sistemul nervos. Metoda deconectării se poate aplica în diverse circumstanțe, precum plimbările prin parc, mișcarea sau meditația.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS