20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scăpăm de durerile de cap

Cum scăpăm de durerile de cap

Odihnă insuficientă, stres, nervi, un stil de viață agitat. Toate pot declanșa dureri de cap. Multe dureri de cap sunt cauzate de stres şi de tensiunile din muşchii maxilarului.
Pentru a evita durerile de cap este bine să aveți grijă la alimentație.
Acizii graşi esenţiali omega 3 existenţi în peştii oceanici graşi, ca tonul şi somonul, pot reduce producţia de hormoni care cauzează inflamaţii şi dureri, astfel încât consumul regulat de peşte poate ajuta la stoparea definitivă a migrenelor respective.
De cele mai multe ori, durerea de cap este un semnal de alarmă pe care organismul îl transmite atunci când se confruntă cu condiții de mediu nefavorabile, precum poluarea fonică, iluminarea incorectă sau o temperatură ce produce disconfort.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că jumătate dintre adulții din întreaga lume suferă de dureri de cap cel puțin o dată pe an, cefaleea fiind una dintre cele mai frecvente dureri cu care se confruntă omul modern.
Durerile de cap pot fi și un simptom al unei alte afecțiuni, așadar trebuie monitorizate cu atenție, mai ales din punct de vedere al intensității și frecvenței. Dacă durerile devin persistente și constante, atunci este important să ne adresăm medicului.

Când trebuie să cerem ajutorul specialistului?

Durerea poate fi localizată în locuri diferite la nivelul capului. În funcție de tipul durerii resimțite, se va stabili dacă este necesară intervenția medicului, dacă este vorba despre o durere pe care o putem ameliora prin schimbarea unor elemente ce țin de mediul exterior sau dacă ar putea fi o durere ce semnalizează o afecțiune mai gravă.

Când se impune un control

În momentul apariţiei durerilor de cap, în primul rând ar trebui să faceți o analiză a propriului stil de viaţă (alimentaţie, activitate fizică, fumat, consum de alcool, balanţa muncă-relaxare) şi să încercați să înlăturați acei factori care ar putea declanşa disconfortul. Totuşi, dacă durerile sunt puternice, persistă sau revin periodic, este cazul să consultați un medic. Acelaşi lucru trebuie făcut şi dacă durerea de cap apare brusc sau dacă devine mai intensă atunci când tuşiți, vă întindeți în pat, după ce faceți un efort fizic ori dacă este însoţită de greaţă, febră, slăbiciune, tulburări vizuale, de vorbire ori de comportament sau de tensiune musculară în zona cefei şi a gâtului. În plus, un consult medical trebuie făcut fără întârziere în cazul în care cefaleea a apărut în urma unei căzături sau a unui alt tip de traumă craniană.

Durerea dintre ochi

Problemele cu vederea pot cauza migrene, deoarece ochiul şi alţi muşchi se contractă pentru a putea focaliza. Dacă durerea de cap apare după ce ați citit sau ați lucrat la calculator, odihniți ochii la fiecare 10 minute, aţintind privirea asupra unui obiect îndepărtat timp de minimum 60 de secunde. În acelaşi timp, efectuați controale oculare regulate.

Evitați frigul şi căldura

Răcirea sau încălzirea extremă a gâtului poate cauza migrene prin modificarea circulaţiei spre cap, ceea ce imită mecanismul formării migrenelor. Dacă te deplasezi în locuri cu temperaturi diferite, ar fi bine să porţi o eşarfă.

Remediile naturiste, o soluție

De asemenea, remediile naturiste sunt eficiente în tratarea și prevenirea durerilor de cap. În afară de acupunctură şi reflexoterapie, migrenele pot fi tratate şi cu ajutorul plantelor. Frunzele de roiniţă sunt cele mai potrivite pentru copii, iar ghimbirul – pe lângă faptul că este un condiment excelent – ţine departe şi durerile de cap.
Dacă există tulburări circulatorii, ginkgo biloba este un remediu foarte bine cunoscut şi utilizat, în special pentru corectarea acestor tulburări circulatorii. Ginkgo biloba se poate lua şi preventiv, mai ales dacă există persoane care ştiu că suferă de tulburări ale circulaţiei cerebrale.
Ginkgo biloba îmbunătăţeşte circulaţia de la nivel cerebral datorită conţinutului ridicat de flavonoide, nişte compuşi chimici cu puternic efect antioxidant. În plus, tot flavonoidele inhibă activitatea unor radicali liberi care afectează celulele cerebrale.
Alt remediu, mai ales dacă durerile de cap apar pe un fond neurovegetativ sau pe fond de stres este roiniţa. E o plantă care e şi tonic cerebrală şi este un foarte bun remediu pentru durerile de cap. Poate fi administrată fie sub formă de pulbere, sublingual, fie sub formă de macerat la rece.
Roiniţa este indicată în cazul durerilor de cap asociate cu febră şi vărsături şi are acţiune benefică în special în cazul copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS