10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile vitaminei C

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C are un rol major în apărarea organismului împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice. Întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva mai multor afecțiuni grave. Sunt studii care arată faptul că vitamina C aduce o serie de beneficii organismului, în special în prevenirea cazurilor de cancer, în întărirea sistemului imunitar, pentru grăbirea procesului de cicatrizare a pielii, reduce riscul de cataractă şi multe alte afecţiuni specifice apărute odată cu înaintarea în vârstă.

Unul dintre beneficiile principale ale vitaminei C este acela că asistă absorbția fierului la nivelul intestinelor. Totodată, previne instalarea afecțiunilor organelor de văz și este esențială pentru producția de colagen, proteină ce joacă un rol critic în dezvoltarea osoasă și menținerea sănătății oaselor. Colagenul este și un element de bază în structura țesutului cutanat, alături de elastină, ambele responsabile pentru suplețea și elasticitatea pielii.

Vitamina C ne protejează împotriva stresului

Aceasta ajută la sinteza hormonilor stresului, cum ar fi adrenalină și noradrenalină. Îmbunătățește circulația sangvină. Studiile au demonstrat că vitamina C, chiar și în doze mici, contribuie la dilatarea vaselor de sânge și previne afecțiuni ca angină pectorală, tensiune arterială sau atac de cord. În plus, aceasta funcționează ca un antioxidant și protejează organismul de radicalii liberi.

Aliat împotriva bolilor neurologice

Vitamina C este și un aliat împotriva bolilor neurologice. Un studiu german a arătat că, în cazul pacienților ce sufereau de o formă ușoară de demență, există un nivel scăzut de vitamina C, betacaroten și licopen în sânge, ceea ce sugerează că prezența vitaminei C în organism poate reduce progresul acestor boli.

Reduce simptomele artritei

Artrita este cauzată de colapsul proceselor celulare care susțin producerea și repararea țesuturilor cartilaginoase. În acest fel, producția de colagen are de suferit, însă aici intervine vitamina C, esențială pentru stimularea colagenului, dar și pentru reducerea durerilor, a inflamațiilor și a problemelor cu articulațiile.

Surse de vitamina C

Cătina conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc“, cătina poate înlocui deseori medicamentele, fiind un aliment bogat în vitamina C. Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează. Astfel, doar 100 de grame de suc de cătină conţin 266 mg vitamina C.
Coacăzele negre au o concentraţie de vitamina C de patru ori mai mare decât portocalele. Ele conţin aproximativ 160 – 400 mg la 100 g, iar cele albe şi roşii, 20 – 60 mg. În plus, chiar şi după procesare, preparatele din coacăze conţin aproape toată cantitatea de vitamina C din fructele în stare proaspătă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS