10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSfaturi utile în lupta cu mătreața

Sfaturi utile în lupta cu mătreața

Mătreața este cea mai frecventă și banală boală a pielii capului. Aproape toată lumea se confruntă cu această problemă la un moment dat al vieții. Dacă ignori mătreața, vei permite formarea cojilor ce determină mâncărime. Scărpinatul energic duce la rănirea pielii capului, fapt ce favorizează infecțiile. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în lupta cu această afecțiune.

1. Șamponează-te des!
Specialiștii recomandă spălarea frecventă a părului, chiar și în fiecare zi dacă este necesar. Adesea un șampon neutru este suficient pentru a evita apariția mătreții. Există însă cazuri în care ea apare dacă pielea capului este grasă. În această situație este bine să speli zilnic părul cu un șampon ușor, diluat cu o cantitate egală de apă; astfel nivelul sebumului se reglează fără a face rău pielii capului.

2. Folosește un șampon cu gudron!
Pentru cazurile rebele, se recomandă folosirea șamponului pe bază de gudron. Acesta se aplică frecând puțin pentru a face spumă și se lasă să acționeze 5-10 minute. Dacă șamponul cu gudron sau alte produse antimătreață sunt prea dure pentru uzul zilnic, le poți folosi în alternanță cu șamponul tău obișnuit.

3. Aplică de două ori șamponul
Întotdeauna, un produs antimătreață este bine să îl aplici de două ori. Prima dată șamponează-te imediat ce intri sub duș, pentru ca produsul să aibă timp suficient să își facă efectul. Clătește foarte bine și când te pregăteși să ieși din baie aplică rapid și a doua oară șamponul și clătește energic. A doua șamponare are rolul de a lăsa puțin medicament pe pielea capului care să acționeze până la următoarea spălare.

4. Masează pielea capului!
În timpul șamponării este bine să masezi pielea capului cu vârful degetelor pentru a desprinde cojile mari și mici. Nu folosi însă unghiile pentru a nu răni pielea capului; în acest caz riști ca mătreața să apară și mai abundent.

5. Folosește un balsam de păr
Chiar dacă șampoanele antimătreață sunt destul de eficiente pentru pielea capului, ele pot fi prea dure pentru păr. După fiecare șamponare este bine să folosești și un balsam pentru efectele nedorite ale produselor agresive antimătreață.

6. Bucură-te de razele soarelui
Lumina ultravioletă directă are un efect antiinflamator asupra pielii care face coji. Acesta este motivul pentru care mătreața este mai puțin abundentă vara. Trebuie să ai grijă să nu stai nici prea mult în soare pentru a crea un echilibru între efectele benefice asupra pileii capului și efectele nocive pe care le are asupra tegumentului în general. Durata de expunere la soare recomandată de dermatologi este de aproximativ 30 de minute.

7. Scapă de stres
Mătreața sau alte forme de dermatită apar mai frecvent sau se agravează în timpul emoțiilor negative intense. Dacă simți că stresul te copleșește caută metode de relaxare, fă exerciții fizice, încearcă să consulți chiar un psiholog.

8. Plante ce te pot ajuta în lupta cu mătreața
Tinctura de Mahonia aquifolium adăugată în șamponul tău va corectă starea anormală a pielii, care reprezintă cauza mătreții. Această formulă trebuie folosită de minimum două ori pe săptămână. Din când în când, poți folosi puțin ulei de măsline pentru a înmuia și curăța cojile de mătreață. Încălzește puțin ulei, udă părul și aplică uleiul direct pe pielea capului cu un tampon de vată. Acoperă-ți capul cu o cască de păr timp de 30 de minute pentru a lăsa timp uleiului să acționeze, după care îndepărtează-l cu un șampon antimătreață.
Cimbrul este şi el eficient în lupta cu mătreața. Poți fierbe 10 minute la foc mic două linguri de cimbru uscat în 250 ml de apă. Strecoară-l și lasă-l să se răcească. Toarnă fiertură peste părul curat și umed, după care masează ușor. Nu este necesar să mai clătești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS