9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVizita la nutriționist poate schimba vieți

Vizita la nutriționist poate schimba vieți

Problema kilogramelor în plus este chinuitoare. Mulți dintre cei care se află în această situație se simt respinși, nu mai au încredere în ei, ajung să se retragă și să sufere de depresie. Mai bine de jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi. Statisticile arată că România ocupă locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor. Nici la capitolul obezitate infantilă nu stăm mai bine. Datele Organizației Mondiale a Sănătății ne clasează tot pe nefericitul loc trei. Vizita la un specialist în nutriție poate schimba vieți.

Atunci când avem probleme este bine să apelăm la specialiști. Este cea mai bună recomandare și în cazul persoanelor care trăiesc cu povara kilogramelor în plus. Diete peste diete, sfaturi primite de la vecini și prieteni, restricții alimentare după ureche sunt de regulă măsurile la care recurg cei mai mulți dintre noi. Soluția eficientă este însă consultația la un specialist. De cele mai multe ori, persoanele cu probleme de greutate ajung la medic după nenumărate eșecuri ale unor diete găsite pe internet.

„Nutriția este o specializare și cel mai bine este să apelăm la medic pentru asta fie că este un medic specializat în boli de metabolism, diabet și nutriție sau medic de medicină generală sau un gastroenterolog. Am întâlnit diferite eșecuri ale dietelor ținute de pe internet, acele diete general valabile pentru toată lumea, dar la care probabil nu se ține seama de consecințe“, spune dr. Mihaela Roșianu, medic de medicină generală și terapeut nutriționist.

„O dietă nu poate fi general valabilă“

Dieta personalizată este cea mai eficientă metodă de slăbire. Prima consultaţie într-un regim personalizat de slăbire este dedicată cunoaşterii şi analizei. Medicul este cel care va fi pe post de detectiv pentru a afla cât mai multe despre obiceiurile tale alimentare, despre problemele existente sau potenţiale.
„O dietă personalizată înseamnă că un medic ne ajută la o primă întâlnire să înțelegem care sunt factorii care au dus la acumularea acelui număr de kilograme. Este aspectul cel mai important și punctul de pornire. Specialistul în nutriție ia în calcul aspectele legate de starea de sănătate și de alte probleme care pot fi remediate cu ajutorul nutriței, alimentației. În acea primă întâlnire cu nutriționistul are loc și identificarea stilului de viață. De aceea, o dietă nu poate fi general valabilă pentru că unii au un serviciu activ, alții mai puțin activ, unii sunt deja obișnuiți să includă sportul în activitatea zilnică, alții nu. Vârsta, sexul sunt alți factori importanți. Metabolismul este diferit de la un om la altul“, explică dr. Mihaela Roșianu.

Nutriționistul este cel care te susține și monitorizează

Ținând cont de toate aceste aspecte, dar și de preferințele alimentare ale persoanei care își dorește să slăbească, medicul poate să întocmească dieta personalizată. În acest fel, majoritatea oamenilor declară că nu simt că țin o dietă. Fără să ne dăm seama, prin dieta personalizată ne schimbăm stilul de viață. Este beneficiul principal al vizitei la nutriționsit. Susținerea și monitorizarea permanentă a nutriționistului ajută la evitarea așa-numitului „efect yo-yo“, adică toate kilogramele pierdute sunt puse la loc după încheierea dietei.
„Ești ajutat, consiliat, încurajat, monitorizat nu doar să slăbești, ci să îți schimbi obiceiurile alimentare pentru ca mai apoi să rămâi cu noua ta siluetă“, mai spune specialistul în nutriție.

Când trebuie dus copilul la nutriționist

Vizita la un specialist în nutriție este recomandată și în cazul copiilor obezi sau supraponderali. După vârsta de 14 ani, când copilul începe să aibă propriile obiceiuri alimentare, este bine să aibă o discuție cu un specialist.
„Până la o vârstă mai mică, pediatrul este cel care se ocupă de consilierea părinților legat de alimentația copilului. În perioada pubertății, atunci când copiii încep să aibă propriile obiceiuri alimentare, preluate în mare majoritate din casă, dacă se confruntă cu o acumulare de kilograme este bine să fie îndrumați către un specialist. Este important să se ia măsuri de la primele kilograme, astfel încât să slăbească într-un ritm natural, ușor și să nu se confrunte cu alte complicații și probleme ce pot apărea în viitor dacă măsurile nu sunt luate la timp“, conchide dr. Mihaela Roșianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS