10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCât de periculos este zahărul pentru organism

Cât de periculos este zahărul pentru organism

Creierul se hrăneşte cu glucoză. Din această cauză, stresul ne face să ne dorim să consumăm de multe ori „ceva dulce“. Trebuie știut că zahărul nu conține proteine, grăsimi esențiale, vitamine sau minerale, este doar energie pură. Consumul excesiv de zahăr ne predispune și la boli precum diabet, afecțiuni cardiovasculare sau ale ficatului, influențează și starea emoțională, ducând la apariția depresiei și a anxietății.

Zahărul poate crea dependență. La fel ca în cazul medicamentelor consumate excesiv, zahărul provoacă o eliberare de dopamină la nivelul sistemului nervos. Problema în cazul zahărulului este că poate provoca eliberarea masivă a dopaminei. Persoanele care au o susceptibilitate la dependență pot deveni puternic dependente de zahăr și alte alimente nesănătoase. Mai mult, în cazul celor dependenți de zahăr sau de alimentele de tip fast food (prăjeli, grăsimi, alimente bogate în sare), nici măcar limitarea cantității de zahăr ingerate nu este întotdeauna o soluție și singura modalitate prin care consumul de zahăr poate fi ținut sub control este abstinența.
Atunci când cantitatea de zahăr pe care o consumăm este prea mare, o mare parte din fructoză va fi metabolizată în ficat, unde se va transforma în grăsime, iar apoi va ajunge în sânge. În momentul în care o persoană consumă între 10 şi 20% din necesarul zilnic de calorii din zahăr, acest lucru poate deveni o problemă majoră și poate contribui la apariția deficiențelor nutritive.

Zahărul este dăunător și pentru dantură

Acesta oferă o energie ușor digerabilă pentru bacteriile dăunătoare care se găsesc în cavitatea bucală. Mai mult, consumul abuziv de zahăr favorizează retenția de lichide. Zahărul duce la creșterea nivelului de insulină. Aceasta diminuează capacitatea corpului de a elimina sarea și astfel se reține o mare parte din lichide.
Alt efect nociv al zahărului este că slăbește sistemul imunitar. Zahărul poate cauza inflamații, organismul nemaiputând lupta împotriva infecțiilor. Mai mult, dacă sistemul imunitar este slăbit, o persoană este mult mai predispusă la dezvoltarea alergiilor alimentare.

Îmbătrânește tenul

Zahărul are un efect negativ asupra elasticității pielii. El duce la apariția ridurilor și dă un aspect de îmbătrânire prematură a tenului.

Afectează memoria

Zahărul procesat, în special cel alb, consumat excesiv, are un efect nociv și asupra creierului. Secretul unei funcționari optime a creierului este acidul glutamic, o componentă vitală prezentă în foarte multe vegetale. Vitaminele din grupa B ajută la divizarea acestui acid în componente complementare (antagonice) care asigură funcția de control a activității creierului. Vitaminele B sunt fabricate și de bacteriile simbiotice aflate în intestine. Când apare zahărul rafinat, aceste bacterii mor, astfel că procesul intern de producere a acestor vitamine B este mai lent.

Poate duce la probleme de respirație

În procesul de rafinare a zahărului se folosește un aditiv alimentar- E220 (dioxid de sulf). Consumul în exces a acestui aditiv împreună cu zahărul procesat are efecte secundare. E 220 este folosit pentru conservarea alimentelor datorită efectului său oxidant, astfel nivelul de vitamine din aceste produse este puternic redus. În cazuri rare, acesta poate provoca probleme de respirație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS