La fiecare trei ore moare de cancer la sân o femeie, iar la fiecare oră un nou caz este diagnosticat, arată datele făcute publice de Coaliția pentru Sănătatea Femeii. În Dolj, aproape 3.000 de femei suferă de cancer de sân. Sunt statistici îngrijorătoare, care se traduc în vieți pierdute din cauza faptului că de cele mai multe ori femeile descoperă boala târziu. 90% din cazurile noi de cancer sunt descoperite târziu (stadiile II, III și IV). În România încă nu există un program de prevenție pentru acest tip de cancer. Medicii spun că cel mai important este ca femeile să conștientizeze importanța investigațiilor de prevenție și să meargă să facă o mamografie. 

În fiecare an, cancerul mamar îmbolnăvește aproape 9.000 de românce, iar 3.200 pierd lupta cu boala. Depistat la timp, cancerul de sân poate fi tratat. Puține femei sunt însă informate și susținute să facă investigații de prevenție. O ecografie sau o mamografie făcută la timp pot face diferența între viață și moarte. În Oltenia, există un singur mamograf digital, cel de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Numărul femeilor care cer să facă o mamografie a crescut mult în ultimii ani. Lunar, în jur de 300 de femei solicită o astfel de investigație în această unitate medicală.

Un singur mamograf digital în Oltenia

Sistemul medical românesc are multe găuri negre când vine vorba de îngrijirea pacientelor cu cancer de sân. Nu există în prezent un program de prevenție prin care femeile să poată beneficia periodic de investigații de prevenție. Medicii spun că o ecografie sau o mamografie făcută la timp poate însemna o viață salvată. Ecografia mamară și mamografia sunt două dintre cele mai importante investigații necesare pentru depistarea afecțiunilor la nivelul sânilor. Aceste metode de examinare sunt neinvazive și complementare, fiind recomandate de medic în funcție de vârsta pacientei sau de problema constatată în urma palpării sânilor. Ecografia mamară este recomandată în cazul pacientelor tinere, iar mamografia femeilor peste 40 de ani și în special celor cu factori de risc de cancer crescut, cele care au antecedente familiale.
Prima ecografie mamară este indicată în jurul vârstei de 18 ani. Dacă pacienta nu are leziuni depistabile ecografic și nu are factori de risc, ecografia se face la un an. Se pot depista două tipuri de leziuni: chistice, care au fluid în ele, și leziuni solide, adică nodulii cu țesut. Cele cu fluid sunt benigne 100% și nu necesită reevaluare la intervale mai mici de un an.
La Spitalul Județean de Urgență Craiova există singurul mamograf digital din Oltenia. A fost achiziționat în 2014 și numai anul trecut peste 2.000 de femei din toată regiunea au făcut aici mamografie. „Avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru mamograf. Lunar, în jur de 300 de femei beneficiază gratuit de investigații. Atunci când se termină plafonul, cine nu vrea să aștepte plătește 75 de lei. Urgențele au prioritate“, a spus dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

„Femeile duc o adevărată luptă cu sistemul, cu haosul din spitale“

Mamografia se poate face la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist. În țările occidentale există programe naționale de prevenție a cancerului mamar prin intermediul cărora femeile pot beneficia periodic, gratuit, de ecografie sau mamografie. Medicii de familie spun că dacă o femeie are suspiciuni sau dacă în urma autopalpării depistează un nodul trebuie să meargă imediat la medicul de familie, care îi poate da un bilet de trimitere în baza căruia poate face gratuit investigațiile de care are nevoie. „Lipsesc programele de prevenție, iar 85% din femei, mai ales cele din mediul rural, nu își fac nici o investigație la sân. Rămânem fără mame, surori, soții. Și aparatele de mamografie sunt puține. Femeile duc o adevărată luptă cu sistemul, cu haosul din spitale. Tragem mereu semnale de alarmă, dar nu se face nimic. Amânarea investigațiilor necesare începerii tratamentului este o mare problemă. Sunt spitale care nu mai au bani nici de salarii. E un haos total. Unii mor cu zile“, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
De curând, reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au anunțat că, la începutul anului 2018, în România va fi demarat Programul-pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 21 de milioane de euro. Programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de cinci ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.

„România satisface doar 27% din nevoia de radio-terapie a pacienților. Restul bolnavilor mor cu zile”

O mare problemă este că în România există un singur aparat de radioterapie la un milion de locuitori. În medie, un român bolnav de cancer aşteaptă trei luni pentru a avea acces la tratament. „Radioterapia se face cu programare de câteva luni. Fiecare pacientă trebuie să aștepte câte trei-patru luni și atunci este de multe ori prea târziu. România satisface doar 27% din nevoia de radioterapie a pacienților. Restul bolnavilor mor cu zile. În spitale urmează să ajungă cinci aparate de radioterapie, dar sunt foarte puține în comparație cu necesarul. Important este să se şi dea cât mai repede în funcțiune. Media europeană este de cinci aparate de radioterapie la milionul de locuitori, noi suntem departe. În România ar fi nevoie de 100 de aparate, dar avem abia 25“, susține Cezar Irimia.

„Pentru protezare mamară nu facem informare, pentru că facem economie“

Din luna iulie 2015, Ministerul Sănătății a înființat subprogramul de protezare mamară pentru femeile care au suferit mastectomii. Puține paciente știu că au dreptul la reconstrucție mamară. Lipsa de informare sau teama de a mai trece prin intervenții chirurgicale sunt, de regulă, motivele pentru care femeile nu solicită o astfel de intervenție. În Dolj, aceste intervenții se pot realiza la Spitalul Județean de Urgență Craiova (SJU). „Pentru protezare mamară nu facem informare pentru că facem economie. Doamnele care doresc reconstrucție mamară dau de furcile caudine din sistem pentru că le trebuie investigații, imagistică, și nu au bani pentru așa ceva. Sunt și puține centre care fac recostrucție mamară, pentru că decontarea este de 10-15% din valoarea reală. Statul decontează foarte puțin spitalului. Banii alocați acestui program s-au întors la buget an de an tocmai pentru că nu este suficient promovat“, adaugă reprezentantul pacienților bolnavi de cancer.

„Ne-au confiscat dreptul de a trăi…“

O altă problemă de care se lovesc femeile bolnave de cancer este lipsa unor medicamente. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, spune că sunt în continuare lacune în aprovizionarea cu unul dintre medicamentele de bază, Tamoxifen. „Este un tratament hormonal care se dă după operație, dacă nu îl faci când și cât recomandă medicul riscul de recidivă este foarte mare. Se găsește foarte greu, se mai aduce înlocuitor. Cei care nu au de unde să facă rost renunță, mor… Sunt mai multe medicamente care lipsesc. Nu au acces la tratament pacienții cu cancer renal, pulmonar, și la imunoterapie și mielom multiplu. Profesorul Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova, a lucrat la protocoale, a intrat în spital muncind zi și noapte să le facă, iar acum protocoalele zac… Au ajuns la Ministerul Sănătății și trebuie publicate în Monitorul Oficial. Sunt medicamente care au fost aprobate pentru decontare care pot face diferența între viață și moartă, dar se așteaptă de trei luni negocierea la CNAS, din august. Ne-au confiscat dreptul de a trăi…“, conchide Irimia.

Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.