Boala diareică acută face ravagii printre copii

106 copii au fost diagnosticați cu boală diareică acută numai săptămâna trecută, atât în spitale, cât și în cabinetele medicilor de familie (Foto: arhiva GdS)


Numărul copiilor din Dolj care au fost înregistrați de medici cu boală diareică acută s-a dublat în ultima săptămână. Au fost diagnosticate 106 cazuri, atât în spitale, cât și în cabinetele medicilor de familie. În Urgența spitalelor, în această perioadă ajung tot mai mulți copii cu toxiinfecții alimentare, enterovirus, boală diareică. Dacă nu sunt tratate la timp, toate acestea pot da grave complicații. În 80% din cazuri, boala diareică este asociată cu sindromul hemolitic uremic, care poate să fie fatal pentru copii. Igiena deficitară și consumul de alimente nepotrivite sunt principalele cauze ale acestei afecțiuni. Atât reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC), cât şi cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj au intensificat controalele în această perioadă la agenţii economici şi au confiscat deja produse din carne.

Căldura face ca microbii se se înmulțească și, mai ales, copiii sunt în pericol mare de a face boli digestive, toxiinfecții alimentare, enterovirus, boală diareică. Fructele și legumele nespălate, apa contaminată, carnea sau peștele insuficient preparate pot produce infecții gastrointestinale. Rotavirus este responsabil în cele mai multe cazuri de infecții gastrointestinale. Odată ingerate alimentele alterate, durează aproximativ șase ore sau câteva zile până apar simptomele. În această perioadă, medicii se confruntă cu cele mai multe cazuri de intoxicații și toxiinfecții alimentare. Săptămâna trecută, când temperaturile au atins pragul caniculei, numărul copiilor din Dolj care au fost înregistrați de medici cu boală diareică acută (BDA) s-a dublat. „În judeţul Dolj au fost diagnosticate 106 cazuri cu BDA, dintre care 20 de către cabinetele de medicină de famile. Au fost internați în spital 86 de pacienți suspecți de BDA, dintre care au fost confirmate 86 de cazuri, etiologia fiind precizată la 13 cazuri: un caz cu Salmonella, un caz cu E.Coli, cinci cu Rotavirus şi șase cu alţi agenţi. Nu s-au înregistrat decese la grupa de vârstă mai mică de un an. Nu s-au raportat cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic (SHU)“, arată datele Direcției de Sănătate Publică Dolj.

„Mare parte sunt infecții cu E.coli din cauza alimentației, a lipsei de igienă“

Cei mai afectaţi au fost copiii din grupa de vârstă unu-patru ani (28 de cazuri), dar şi persoanele trecute de 65 de ani (25 de cazuri). Cei mai mulți copii ajung la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova. Specialiștii în boli infecțioase spun că boala diareică poate să aibă forme ușoare, dar și forme grave de toxiinfecţii alimentare sau forme complicate cu sindrom hemolitic-uremic (SHU). „În sezonul de vară apar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri de boală diareică acută. Mulți copii fac infecţii cu un enterovirus din cauza căldurii. Este și sezonul toxiinfecțiilor alimentare. Mare parte sunt infecții cu E.coli din cauza alimentației, a lipsei de igienă. Infecții cu Salmonela nu am mai avut de zece ani în spital. Peste 50% dintre cazurile de boală diareică acută sunt virale. Părinții trebuie să aibă foarte mare grijă în această perioadă la igiena copiilor, dar și la igiena alimentară. Fructele și legumele trebuie să fie spălate sub jet de apă. Ele sunt mereu o sursă de îmbolnăvire. Mulți dintre copii fac toxiinfecție alimentară din cauza brânzei. Părinții trebuie să fie atenți de la cine cumpără alimentele, dar mai ales produsele lactate“, explică dr. Maria Marinescu, specialist în boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova.

„Doljenii trebuie să fie foarte atenţi ce cumpără şi din ce spaţii cumpără“

Medicii spun că atenția acordată produselor comestibile și a băuturilor cumpărate de la vânzători ambulanți sau terase trebuie sporită, deoarece se pot strecura și alimente expirate printre cele în termen de valabilitate sau din cauza condițiilor improprii de depozitare, acestea se degradează înainte de termen. De la 1 iulie, inspectorii CRPC vor intensifica controalele în untităţile de alimentaţie publică. „Până pe 1 august vom urmări dacă sunt respectate regulile de igienă în spaţiile de alimentaţie publică, dar şi modul de manipulare a mărfii. Am discutat chiar şi la prefectură ca în această perioadă cu temperaturi caniculare să urmărim activitatea cu mai multă atenţie tocmai pentru că pot apărea probleme“, a spus Gheorghe Marinescu, comisar-şef la CRPC. Şi angajaţii DSVSA Dolj au început deja controalele în spaţiile de alimentaţie publică, în zonele turistice, de tranzit, dar şi în spaţiile în care se prepară mâncarea. „Am mers în controale inclusiv în depozite, dar şi în spaţii în care marfa este procesată. În numai două zile au fost confiscate produse din carne din unităţi de alimentaţie publică. Doljenii trebuie să fie foarte atenţi ce cumpără şi din ce spaţii cumpără, iar vânzătorii să fie conştienţi că o problemă apărută în această perioadă caniculară poate dezvolta complicaţii“, a spus Andrei Butaru, director DSVSA Dolj.

„Microbii apar și în apa din psicină“


Nu este deloc întâmplător că toate aceste instituţii trag un semnal de alarmă, în ultimele luni bolile diareice la copii au dus la complicaţii extrem de grave. În peste 80% dintre cazuri, boala diareică acută este asociată cu sindrom hemolitic uremic, care poate duce la deces.

În 2016, dar şi în acest an, mai mulți copii din Dolj au fost diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Toţi au ajuns în stare gravă la Spitalul „Marie Curie“ din București pentru că în Craiova nu exista posibilitatea ca aceștia să fie tratați. Sindromul hemolitic uremic este dat de bacteria Escherichia coli şi poate fi luată din fructe sau legume nespălate ori carne preparată insuficient. Boala se caracterizează prin insuficiență renală acută, anemie și o scădere severă, bruscă, a numărului de trombocite. Mulţi copii cu probleme digestive ajung şi la urgenţa Spitalului Judeţean Craiova. Medicii recomandă ca atunci când observă că este ceva în neregulă cu copilul, dacă refuză mâncarea, dacă are scaune diareice, părinţii trebuie să apeleze imediat la medic. Dacă apare și febra și starea copilului se agravează, să meargă cu copilul imediat la spital. „Părinții trebuie să fie foarte atenți la ceea ce le dau copiilor să consume. Oamenii trebuie să aibă foarte mare grijă la igienă în această perioadă. Alimentele se alterează, mai ales carnea, ouăle, produsele lactate. Acum microbii se înmulțesc foarte mult și se transmit, mai ales prin intermediul mâinilor murdare. Microbii apar și în apa din psicină, de aceea dacă copilul înghite apă de acolo poate să aibă probleme“, spune Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgență și purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Craiova.

Zeci de cazuri cu SHU în 2016

În 2016 au fost înregistrate cele mai multe cazuri de SHU, multe foarte grave, şi trei decese. Media cazurilor de sindrom hemolitic uremic a fost de zece pe an, în ultimii cinci ani, cu excepţia lui 2015, când au fost 15 cazuri foarte grave, spun medicii.

În intervalul ianuarie-octombrie 2016, în Spitalul „Marie Curie“ au fost înregistrate 32 de cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU), cel mai mare număr din ultimul deceniu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 3 iulie 2017

Actualitate

» Gârlești, stradă reabilitată cu și fără trotuar
» Prima Casă: BRD a primit un plafon suplimentar de 157,7 milioane lei pentru program
» Parteneriat între Ministerul Afacerilor Externe și Consiliul Național al Audiovizualului
» Zboruri amânate de pe Aeroportul Otopeni din cauza vremii rele
» Guvern: rezerve faţă de introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru companii şi impozitului pe venitul global pentru persoane fizice
» Țuțuianu: Ana Maria Pătru a fost audiată la Comisia parlamentară pentru controlul SRI
» Se dublează preţul rovinietei cu valabilitate de o zi pentru categoria G
» Cod portocaliu de inundații în Gorj, Mehedinți, Dolj şi alte 10 județe, până marți la ora 14:00
» Reprezentanții sistemului judiciar – de acord cu instituirea unui prag pentru abuz, însă acesta să fie redus
» Inspecţia Judiciară a CSM a declanşat oficial controalele la DNA şi Parchetul General
» ANAF a colectat în primul semestru 2017 peste 100 miliarde de lei venituri bugetare
» Iohannis, alături de Donald Trump la Summitul “Inițiativei celor Trei Mări”
» A patra şedinţă consecutivă cu euro la 4,55 lei
» Germania: 17 morţi și 31 de răniţi, după ce un autocar s-a ciocnit cu un tir
» ABA Jiu, în alertă hidrologică. Deocamdată nu au fost depăşite Cotele de Apărare

Dolj

» De ce abundă legumele de import în supermarketuri
» Canalizarea Craiovei, învinsă din nou de ploaie
» Mici antreprenori, sprijiniţi să-şi dezvolte afacerile
» Termo amenință iar că oprește apa caldă
» Secretara unui birou notarial, condamnată definitiv cu suspendare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Scandalul Emilio: Procurorul DNA Uncheșelu, lăsat cu apartamentul în aer
» In vacanta cu banii de intretinere
» Evaluarea s-a incheiat, emotiile continua
» Craiova, Mica Venetie
» Crâmpeie din istoria Craiovei – Parcul Bibescu, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Un copac a căzut peste trei autoturisme
» Dolj: Acțiune preventivă pentru combaterea vitezei excesive

Gorj

» Încă o notă de 10 la evaluarea naţională
» Încep lucrările la podul de la Turcineşti
» Inundaţii în Gorj – arhiva Parchetului Judeţean a intrat la apă
» Gorj: Tânăr găsit spânzurat într-un bar din Motru
» Cotă de 10 tone de cărbune către salariaţii Complexului Energetic Oltenia
» Fostul primar din Rovinari, declarat incompatibil de ANI
» Dolj: Prinşi băuţi la volan
» Gorj: Tineri reţinuţi după ce au provocat un scandal
» Gorj: Dosar penal pentru un bărbat care s-a apropiat de fosta soţie

Olt

» Olt: Un drum şi mai multe curţi au fost inundate la Priseaca (galerie foto)
» Olt: O jandarmeriţă a obţinut locul 1 la Campionatul Naţional de Atletism

Vâlcea

» Vâlcea: ISU a intervenit pentru înlăturarea unui copac prăbuşit peste trei maşini şi pentru evacuarea apei din două gospodării
» Vâlcea: Apa de pe versanţi îngreunează traficul rutier
» Urmărit naţional, depistat de poliţiştii vâlceni

Sport

» Marcel Popescu a deslușit misterele
» Craiovenii au dat bine cu pumnul la Cupa României
» Simona Halep s-a calificat în turul al doilea la Wimbledon
» Fotbal / Florin Costea va face cuplu în atac cu Mihai Dina în liga secundă din Cipru
» Fotbal / CS Universitatea Craiova testează un fundaș african

Educatie

» Promovabilitate de la 0 la 67,8% la Şcoala din Moţăţei, după contestaţii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top