Condiții decente pentru bolnavii internați în Neurologia de la SJUBolnavii care ajung în Secția de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgență Craiova nu mai stau înghesuiți. Secția, situată la etajul nouă, dispune acum de mai multe saloane care au fost igienizate în totalitate. Din cauza supraaglomerării și a faptului că au fost depistaţi șase pacienți infectați cu Clostridium difficile, Secția de Neurologie a fost închisă timp de o lună. În aproximativ o lună și jumătate, etajul nouă al spitalului urmează să intre în renovare totală, la fel și etajul opt, unde se află Secția de Neonatologie.

Secția de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Craiova tratează cel mai des pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale. În medie, aici sunt internați lunar 100 de pacienți. Sunt oameni care stau la pat și care abia se pot întoarce de pe o parte pe alta, având nevoie de îngrijire permanentă. De când a fost mutată de la etajul șase la etajul nouă al spitalului, secția a fost nevoită să împartă același spațiu cu clinicile de Diabet și Endocrinologie. Saloanele în care erau tratați bolnavii din toate cele trei secții ajunseseră să fie supraaglomerate, iar medicii abia mai aveau loc să se treacă printre paturi ca să poată consulta pacienții. Timp de un an, cele trei secții au fost nevoite să conviețuiască. Din cauza aglomerării și a faptului că igiena nu se putea face periodic, la începutul lunii octombrie în Secția de Neurologie au fost depistaţi șase pacienți infectați cu Clostridium difficile. Ca urmare a acestui fapt, cele trei secții au fost închise. Între timp s-au căutat soluții astfel încât bolnavii să fie tratați în condiții mai bune. După o lună de discuții între conducerea spitalului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj și cei ai Ministerului Sănătății (MS) s-a decis ca în spațiul de la etajul nouă să rămână să își desfășoare activitatea doar două secții, respectiv Neurologie și Diabet, cele care au și cea mai mare adresabilitate și multe cazuri grave de tratat zilnic.

„Avem un regulament clar după care facem periodic igienizarea“

Vineri am mers în Secția de Neurologie să vedem în ce condiții sunt primiți acum pacienții. 14 bolnavi sunt internați aici. De această dată, holul nu mai este încărcat de cutii, scaune și alte obiecte. Saloanele sunt toate curate, iar numărul de paturi din fiecare încăpere a fost redus astfel încât medicul să poată ajunge la căpătâiul bolnavului. „Secția are tot 15 paturi numai că s-a rezolvat problema supraaglomerării. În fiecare salon sunt maximum trei paturi. În acest moment îndeplinim condițiile cerute de DSP Dolj“, a spus dr. Dorina Iovănescu, șefa Secției de Neurologie a SJU Craiova.

Faptul că în fiecare salon este un număr mai mic de paturi permite infirmierelor să facă igienizare mult mai des, astfel încât cazurile de infecții nosocomiale să fie evitate. „Avem un regulament clar după care facem periodic igienizarea secției. Înainte era foarte greu să respectăm acest program pentru că saloanele erau supraaglomerate. Acum facem curățenie generală săptămânal. De asemenea, încercăm ca măcar o dată pe săptămână un salon să rămână liber astfel încât pacienții să poate fi mutați și să formolizăm saloanele. O dată pe lună facem o dezinfecție totală, adică se dă cu soluție de dezinfecție a suprafețelor și a microaeroflorei“, a adăugat dr. Dorina Iovănescu.

În Secția de Neurologie este nevoie de personal care se ocupă de curățenie: trei asistente și trei infirmiere.


„În saloanele în care înainte erau cinci paturi, acum au rămas trei“

Și Clinica de Diabet și Boli de Nutriție și-a reluat activitatea în condiții mai bune decât cele în care erau internați pacienții în urmă cu o lună. Se caută încă soluții pentru a se putea redeschide și Secția de Endocrinologie într-un spațiu adecvat tratării bolnavilor. „În acest moment am deschis doar două din cele trei secții, asta pentru că, în mod normal, în acel spațiu de la etajul nouă încap doar două secții și nu trei, așa cum s-a întâmplat până acum. În continuare, Secția de Endocrinologie a rămas cu activitatea suspendată. Căutăm soluții, am făcut o propunere către DSP Dolj în care solicităm reamplasarea acestei secții. Așteptăm să vedem dacă propunerea noastră este acceptată, dacă nu, împreună cu reprezentanții DSP trebuie să căutăm alte soluții. Dacă este nevoie cerem și sprijinul reprezentanților Ministerului Sănătății. În cele două secții, numărul de paturi a rămas același, însă repartiția paturilor nu mai este aceeași. În saloanele în care înainte erau cinci paturi, acum au rămas doar trei. Acolo unde erau trei paturi au rămas doar două, astfel încât pacienții să poată fi tratați în condiții decente. S-a făcut dezinfecția întregului spațiu“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

Alte secții urmează să fie renovate

În aproximativ o lună și jumătate, etajul nouă al spitalului urmează să intre în renovare totală. Pentru lucrările care se impun pentru tot etajul nouă, Consiliul Județean Dolj a alocat suma de 3,1 milioane de lei. „Urmează să începem reabilitarea. Se va lucra în toate saloanele, în toate grupurile sanitare. Înlocuim tot ce este defect, punem linoleum antibacterian. Vom lucra pe bucăți, eliberăm câteva saloane, lucrăm în ele, apoi mutăm pacienții astfel încât să nu aibă nimeni de suferit. Așa am lucrat pe toate secțiile care până acum au fost renovate“, a explicat managerul spitalului.

Acum se lucrează la etajul doi al Spitalului Județean și la etajul cinci, unde sunt Secțiile Chirurgie I și Chirurgie Maxilo Facială. Conducerea unității medicale susține că în maximum două săptămâni vor începe lucrările și la etajul opt. Aici se află Secția de Neonatologie, care cel mai probabil se va închide parțial pe perioada lucrărilor. „Acolo sunt însă probleme pentru că este Secția de Neonatologie și ar trebui să încheiem un acord cu Ministerul Sănătății pentru a putea transfera copiii de aici în alte spitale. Suntem singurul spital din zonă care are Neonatologie de gradul trei (aici ajung copiii care au afecțiuni majore ce le pun în pericol viața – n.r.) și trebuie stabilit foarte clar ce facem cu acești copii prematuri. Trebuie să închidem secția parțial, astfel încât să nu îi punem în pericol. Trebuie să facem un acord cu Ministerul Sănătății și pentru redirecționarea femeilor care ar urma să nască în secția de la etajul opt. Trebuie văzut dacă Spitalul «Filantropia» din Craiova are capacitatea să le primească sau trebuie să găsim și alte soluții“, a conchis dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Actualitate

» Haos în India după ce guvernul a anulat cele mai mari bancnote, care acoperă 80% din banii în circulaţie
» Vâlcea: Doi minori care s-au filmat când furau dintr-un autoturism, prinşi de poliţişti
» Accident grav cu patru morți în Sibiu
» Anchetă la Iaşi după ce fiul unui ofiţer SRI a fost găsit mort, cu un cuţit înfipt în spate. Nu este exclusă varianta unei răzbunări
» Circulaţie îngreunată pe Centura Capitalei după ce două TIR-uri s-au ciocnit. Trei persoane sunt rănite
» O persoană a fost împuşcată în timpul unui protest anti-Trump la Portland, Oregon
» ATENTAT soldat cu cel puţin patru morţi la baza NATO de la Bagram din Afganistan
» Cod galben de ninsori moderate în nordul și centrul țării de sâmbătă noapte
» Ministerul Sănătăţii vrea 500 de posturi noi pentru ambulanţă şi 200 pentru medicii rezidenţi
» Nadia Comăneci împlinește 55 de ani
» Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei
» Copiii din şcolile primare ale zilelor noastre vor avea meserii care azi nu există
» Ziua Statului Major General
» 14 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la meciul România-Polonia
» Informare meteo de vreme rea. Ploi, vânt şi ninsori viscolite
» Pachetele de ţigări îşi schimbă faţa
» Ministerul Educaţiei vrea să modifice Legea Educaţiei Naţionale
» România – Polonia 0-3. Torţe şi petarde au fost aruncate pe teren
» Doliu la Hollywood. A murit actorul Robert Vaughn
» A treia noapte de proteste anti-Trump în Statele Unite
» Corpul de control al ministrului Sănătății, trimis la IC Fundeni
» Explozie la cea mai mare bază americană din Afganistan
» Atac armat în Olanda. Cel puţin trei persoane au fost rănite după ce un individ a deschis focul la o cafenea din Amsterdam
» „Viperele“ au pus gând rău liderului
» Reținuţi pentru devalizarea stațiunii Băile Herculane

Dolj

» Accident mortal la Malu Mare
» Sute de candidați și nici un post pentru rezidenți în spitale
» Au demarat procedurile pentru Autostrada Craiova – Pitești
» Copii cu nevoi speciale şi părinţii lor, traumatizaţi de autorităţi
» Întreruperi energie electrică de luni
» Suedez suspectat de terorism, reținut la Calafat
» Viitorii jandarmi instruiţi la Drăgăşani au depus jurământul
» Craiovenii îşi pot măsura gratuit glicemia
» 644 de milioane de euro, virate în conturile fermierilor
» Achitare în procesul dezafilierii Universității Craiova
» Bloc fără gaze pentru că un proprietar nu a plătit

Gorj

» Anchetă prelungită la Spitalul Judeţean pentru verificare unor suspiciuni de fraudă
» Eleva Roxana Croitoru, laureată a Festivalului „Maria Lătăreţu“
» Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani

Sport

» România, scoasă la tablă de Polonia
» Pompierii din Segarcea s-au impus la Memorialul „Liviu Răducan”
» CSU II și Podari luptă pentru un loc mai bun
» Fotescu i-a fost de ajutor lui Șoavă

Sanatate

» Condiții decente pentru bolnavii internați în Neurologia de la SJU

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Thor
» Lacuri învăluite în legendă care pot fi vizitate toamna
» Bancul zilei

Top