5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCondiții decente pentru bolnavii internați în Neurologia de la SJU

Condiții decente pentru bolnavii internați în Neurologia de la SJU

Bolnavii care ajung în Secția de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgență Craiova nu mai stau înghesuiți. Secția, situată la etajul nouă, dispune acum de mai multe saloane care au fost igienizate în totalitate. Din cauza supraaglomerării și a faptului că au fost depistaţi șase pacienți infectați cu Clostridium difficile, Secția de Neurologie a fost închisă timp de o lună. În aproximativ o lună și jumătate, etajul nouă al spitalului urmează să intre în renovare totală, la fel și etajul opt, unde se află Secția de Neonatologie.

Secția de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Craiova tratează cel mai des pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale. În medie, aici sunt internați lunar 100 de pacienți. Sunt oameni care stau la pat și care abia se pot întoarce de pe o parte pe alta, având nevoie de îngrijire permanentă. De când a fost mutată de la etajul șase la etajul nouă al spitalului, secția a fost nevoită să împartă același spațiu cu clinicile de Diabet și Endocrinologie. Saloanele în care erau tratați bolnavii din toate cele trei secții ajunseseră să fie supraaglomerate, iar medicii abia mai aveau loc să se treacă printre paturi ca să poată consulta pacienții. Timp de un an, cele trei secții au fost nevoite să conviețuiască. Din cauza aglomerării și a faptului că igiena nu se putea face periodic, la începutul lunii octombrie în Secția de Neurologie au fost depistaţi șase pacienți infectați cu Clostridium difficile. Ca urmare a acestui fapt, cele trei secții au fost închise. Între timp s-au căutat soluții astfel încât bolnavii să fie tratați în condiții mai bune. După o lună de discuții între conducerea spitalului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj și cei ai Ministerului Sănătății (MS) s-a decis ca în spațiul de la etajul nouă să rămână să își desfășoare activitatea doar două secții, respectiv Neurologie și Diabet, cele care au și cea mai mare adresabilitate și multe cazuri grave de tratat zilnic.

„Avem un regulament clar după care facem periodic igienizarea“

Vineri am mers în Secția de Neurologie să vedem în ce condiții sunt primiți acum pacienții. 14 bolnavi sunt internați aici. De această dată, holul nu mai este încărcat de cutii, scaune și alte obiecte. Saloanele sunt toate curate, iar numărul de paturi din fiecare încăpere a fost redus astfel încât medicul să poată ajunge la căpătâiul bolnavului. „Secția are tot 15 paturi numai că s-a rezolvat problema supraaglomerării. În fiecare salon sunt maximum trei paturi. În acest moment îndeplinim condițiile cerute de DSP Dolj“, a spus dr. Dorina Iovănescu, șefa Secției de Neurologie a SJU Craiova.
Faptul că în fiecare salon este un număr mai mic de paturi permite infirmierelor să facă igienizare mult mai des, astfel încât cazurile de infecții nosocomiale să fie evitate. „Avem un regulament clar după care facem periodic igienizarea secției. Înainte era foarte greu să respectăm acest program pentru că saloanele erau supraaglomerate. Acum facem curățenie generală săptămânal. De asemenea, încercăm ca măcar o dată pe săptămână un salon să rămână liber astfel încât pacienții să poate fi mutați și să formolizăm saloanele. O dată pe lună facem o dezinfecție totală, adică se dă cu soluție de dezinfecție a suprafețelor și a microaeroflorei“, a adăugat dr. Dorina Iovănescu.
În Secția de Neurologie este nevoie de personal care se ocupă de curățenie: trei asistente și trei infirmiere.

„În saloanele în care înainte erau cinci paturi, acum au rămas trei“

Și Clinica de Diabet și Boli de Nutriție și-a reluat activitatea în condiții mai bune decât cele în care erau internați pacienții în urmă cu o lună. Se caută încă soluții pentru a se putea redeschide și Secția de Endocrinologie într-un spațiu adecvat tratării bolnavilor. „În acest moment am deschis doar două din cele trei secții, asta pentru că, în mod normal, în acel spațiu de la etajul nouă încap doar două secții și nu trei, așa cum s-a întâmplat până acum. În continuare, Secția de Endocrinologie a rămas cu activitatea suspendată. Căutăm soluții, am făcut o propunere către DSP Dolj în care solicităm reamplasarea acestei secții. Așteptăm să vedem dacă propunerea noastră este acceptată, dacă nu, împreună cu reprezentanții DSP trebuie să căutăm alte soluții. Dacă este nevoie cerem și sprijinul reprezentanților Ministerului Sănătății. În cele două secții, numărul de paturi a rămas același, însă repartiția paturilor nu mai este aceeași. În saloanele în care înainte erau cinci paturi, acum au rămas doar trei. Acolo unde erau trei paturi au rămas doar două, astfel încât pacienții să poată fi tratați în condiții decente. S-a făcut dezinfecția întregului spațiu“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

Alte secții urmează să fie renovate

În aproximativ o lună și jumătate, etajul nouă al spitalului urmează să intre în renovare totală. Pentru lucrările care se impun pentru tot etajul nouă, Consiliul Județean Dolj a alocat suma de 3,1 milioane de lei. „Urmează să începem reabilitarea. Se va lucra în toate saloanele, în toate grupurile sanitare. Înlocuim tot ce este defect, punem linoleum antibacterian. Vom lucra pe bucăți, eliberăm câteva saloane, lucrăm în ele, apoi mutăm pacienții astfel încât să nu aibă nimeni de suferit. Așa am lucrat pe toate secțiile care până acum au fost renovate“, a explicat managerul spitalului.
Acum se lucrează la etajul doi al Spitalului Județean și la etajul cinci, unde sunt Secțiile Chirurgie I și Chirurgie Maxilo Facială. Conducerea unității medicale susține că în maximum două săptămâni vor începe lucrările și la etajul opt. Aici se află Secția de Neonatologie, care cel mai probabil se va închide parțial pe perioada lucrărilor. „Acolo sunt însă probleme pentru că este Secția de Neonatologie și ar trebui să încheiem un acord cu Ministerul Sănătății pentru a putea transfera copiii de aici în alte spitale. Suntem singurul spital din zonă care are Neonatologie de gradul trei (aici ajung copiii care au afecțiuni majore ce le pun în pericol viața – n.r.) și trebuie stabilit foarte clar ce facem cu acești copii prematuri. Trebuie să închidem secția parțial, astfel încât să nu îi punem în pericol. Trebuie să facem un acord cu Ministerul Sănătății și pentru redirecționarea femeilor care ar urma să nască în secția de la etajul opt. Trebuie văzut dacă Spitalul «Filantropia» din Craiova are capacitatea să le primească sau trebuie să găsim și alte soluții“, a conchis dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS